Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Felvételi 2019 / 1. ALAPKÉPZÉS /

Jog szak

A szak honlapja: http://jog.sapientia.ro

Tudományterület: Jogtudományok

Képzési ág: Jog

Képzés időtartama: 8 félév

Helyek száma (2019. ősz): 0 tandíjmentes, 9 költség-hozzájárulásos hely

Költségtérítés összege: 450 EUR/év

Beiratkozás: szeptember 5–11.

Beiratkozási díj: 70 lej

Képességfelmérő írásbeli vizsga: szeptember 12., 9 óra

Eredményhirdetés: szeptember 12., 12 óra

Helyek visszaigazolása: szeptember 16-áig, legkésőbb 12 óra

Mit kell tudod róla?

  • kétnyelvű, román-magyar képzésnek köszönhetően megérted a jogot
  • román nyelvű versenyképes szaktudást szerzel
  • a Collegium Iuridicum szakkollégiumban ingyenes lakhatási lehetőséget biztosítunk a 10 legjobb felvételizőnek
  • nagy hangsúly van a gyakorlaton, a perszimulációkon, tudományos programokon és szakmai kirándulásokon
  • csak mi kínálunk az egyetem utáni bírói, ügyészi, ügyvédi szakvizsgákra felkészítő programokat

A képzés célja

A szak célja a korszerű és gyakorlatias jogi szakismereteket átadása. A végzett hallgató ismeri a román jogrendszer fő jogterületeit és az alapvető jogintézményeket, elméleti és gyakorlati ismeretei alkalmassá teszik a jogászi tevékenységre. A szak koncepciója két szempontból is újszerű a más karokon folyó jogi oktatáshoz viszonyítva.

A képzés kétnyelvű, román-magyar képzés. A kétnyelvűség pontosan megtervezett: egyes tárgyak (polgári jog, büntetőjog, polgári eljárási jog, büntető eljárási jog) román, más tárgyak magyar nyelven hallgathatóak. A román nyelv és szaknyelv legmagasabb fokú ismerete nélkülözhetetlen, hogy a jogászi pályán a végzett hallgatók megfelelően érvényesüljenek. A magyar szaknyelv ismerete viszont lehetővé teszi, hogy egyszerre két uniós nyelven, magas színvonalon is végezhessék tevékenységüket. A román jogszabályok által biztosított nyelvi jogokat csak így lehet tartalommal feltölteni.

A képzés összekapcsolja az elméleti és gyakorlati, a román és az európai közösségi jogi elemeket, hogy az eddig létező jogi oktatást a nyugat-európai egyetemi tapasztalatok alapján korszerűsítse. A hallgatók gyakorlati ismereteinek elmélyítését és készségeinek fejlesztését közigazgatási és igazságszolgáltatási szakmai gyakorlat segíti elő. Az oktatási és kutatási munka során ugyanakkor a szak felvállalja a kolozsvári és erdélyi jogászképzés hagyományait is.

Főbb tantárgyak

Az egyetemi képzés időtartama négy év, vagyis nyolc szemeszter. Az oktatott jogi tárgyak négy nagy csoportba sorolhatóak: alapozó tárgyak, közjogi tárgyak, büntetőjogi tárgyak és civilisztikai (magánjogi) tárgyak. A jogi alaptárgyak mellett a hallgatók társadalomtudományi képzésben is részesülnek, illetve a képzés fontos része az idegen nyelv. A hallgatók egyéni érdeklődésüknek megfelelően a kötelező tárgyak mellett három képzési irány közül választhatnak: román és európai gazdasági jog, román és európai közigazgatási jog, illetve alapjogok, emberi jogok, kisebbségi jogok. A készségek fejlesztése, jogesetek megoldása, retorikai képességek fejlesztése a jogászképzés szerves részét képezi. A képzés magas színvonalát romániai és külföldi minősített oktatók biztosítják. A viszonylag kicsi, negyven fős évfolyam biztosítja, hogy az oktatók és a diákok között jó személyes kapcsolat alakul ki. A könyvtárban román, magyar és más nyelvű jogi szakkönyvek aktuális és széles választéka biztosítja a képzés szellemi hátterét. A szakkönyvállomány folyamatosan bővül. A könyvtárban román és külföldi szakfolyóiratok is megtalálhatóak. A hatályos román joghoz való hozzáférést elektronikus jogszabálytár biztosítja. A szak külföldi kapcsolatai révén a hallgatók külföldi konferenciákon, versenyeken vehetnek részt.

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

A szakon szerzett tudással, a megfelelő szakvizsgákat követően, bírói, ügyészi, ügyvédi, közjegyzői, jogtanácsosi pályákon lehet elhelyezkedni. Az egyetem keretében folyó jogi oktatás szándéka, hogy az itt végzett hallgatók képesek legyenek sikeresen felvételizni az Országos Magisztrátusi Intézetbe, hogy bírói vagy ügyészi pályára léphessenek, vagy sikeresen felvételizzenek az ügyvédi kamarába.

Felvételi kritérium

  1. Érettségi átlaga: 50%
  2. Képességfelmérő írásbeli: 50%

Felvételi kedvezmények

A 2015/2016-os tanévre felvételi nélküli bejutást nyernek a Jog szakra az alábbi tantárgyversenyek I., II. és III. helyezettjei:

  • Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája (TUDEK)
  • Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK)

Itt iratkozhatsz fel a Sapientia felvételi hírlevelére, amin keresztül 2018-as felvételi aktualitásairól, felkészítőkről és a középiskolásokat érintő eseményekről kaphatsz értesítőket. A megadott e-mail címre egy visszaigazoló levelet küldünk, kérjük, ott is erősítsd meg a feliratkozási kérést.

Eseménynaptár

2019. november

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930