Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Felvételi 2019 / 1. ALAPKÉPZÉS /

Környezettudomány szak

A szak honlapja: http://kt.sapientia.ro

Tudományterület: Természettudományok

Képzési ág: Környezettudomány

Képzés időtartama: 6 félév

Helyek száma (2019. ősz): 1 tandíjmentes, 12 költség-hozzájárulásos hely

Költségtérítés összege: 250 EUR/év

Beiratkozás: szeptember 5–12.

Beiratkozási díj: 70 lej

Eredményhirdetés: szeptember 12.

Helyek visszaigazolása: eredményhirdetéstől szeptember 16-án legkésőbb 12 óráig

Mit kell tudnod róla?

 • már akár elsőévesként is használhatod a korszerű laboreszközeinket
 • Görögországba vagy nemzeti parkokban, rezervátumokban szakgyakorlatozhatsz
 • többet megtudhatsz környezetedről, tehetsz védelme érdekében
 • vizsgálhatod a túlnépesedés, klímaváltozás vagy épp hulladékgazdálkodás témaköreit
 • profivá válhatsz a kémiai, biológiai, fizikai mérések vagy épp geológiai kutatások területén

A képzés célja

A szak célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a környezettudomány alkalmazott szintű művelésére, a környezeti problémák hatékony megoldására és hozzájárulni az egészséges környezet kialakításához.

Főbb tantárgyak

Az első évben a főbb természettudományok (földrajz, fizika, kémia, biológia, geológia) alapismereteit sajátítják el a hallgatók. A tananyag lehetőséget biztosít nem reál osztályból érkezőknek is a felzárkózásra. Másodéven a környezeti problémák és jelenségek tanulmányozására kerül sor (környezetföldrajz, környezetfizika, környezetkémia, ökológia, környezetgeológia). Harmadéven a hallgatók olyan tantárgyak közül választhatnak, amelyekkel tudásukat a laboratóriumokban, terepen, hatástanulmányok elkészítésében vagy elméleti vonalon gyümölcsöztetik.

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

Mivel az Európai Unió kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel, a környezeti problémákkal kapcsolatos szabályozásokkal, számos munkalehetőség nyílik közigazgatásban (megyei és helyi tanácsoknál), környezetvédelmi felügyelőségeknél, közegészségügyi intézeteknél, laboratóriumokban, civil szervezeteknél és cégeknél (környezeti szaktanácsadóként), oktatásban és kutatásban egyaránt.

Különleges szakmai rendezvények, amit a szak (is) szervez

Az évente megszervezett nemzetközi Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia, valamint a Tudományos Diákkonferenciák, Egyetemi Esték és Szakmai Tanácskozások (workshop) lehetőséget teremtenek a hallgatóknak kutatási eredményeik bemutatására, az európai környezeti problémák alaposabb megismerésére, tapasztalatcserére belföldi és külföldi egyetemeken és kutatóintézetekben dolgozó szakemberekkel.

Különleges tanulmányi utak, nyári gyakorlatok

A szakon kiemelt fontosságot kap a gyakorlati képzés, a hallgatók már első éven bekapcsolódhatnak az oktatók kutatásaiba, számos tanulmányi úton és szakmai gyakorlaton vehetnek részt. Tanulmányi utak során (Budapest, Debrecen, Nyíregyháza stb.) a hallgatók megismerkedhetnek a külföldi egyetemek hasonló szakjain folyó oktató-kutató munkával, mely lehetőséget biztosít az európai környezeti kutatásokba való bekapcsolódásra. A terepgyakorlatok alatt (Görögország, Tordai-hasadék, Békási-szoros - Hagymás Nemzeti Park, székelyföldi mofetták stb.) elsajátítják a környezeti minták (levegő, talaj, ásványok és kőzetek, víz, élővilág) begyűjtésének, tárolásának és feldolgozásának technikáit.

Felvételi kritériumok

 1. Érettségi átlaga: 100%

Felvételi kedvezmények

A 2015/2016-os tanévre felvételi nélküli bejutást nyernek a Környezettudomány szakra az alábbi tantárgyversenyek I., II. és III. helyezettjei:

 • Regionális Környezetvédelmi Konferencia;
 • Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája (TUDEK);
 • Nyárádi Erazmus Gyula biológia vetélkedő;
 • Teleki Sámuel földrajz vetélkedő;
 • Fabinyi Rudolf kémia vetélkedő;
 • Bolyai Farkas fizika vetélkedő.

 

Itt iratkozhatsz fel a Sapientia felvételi hírlevelére, amin keresztül 2018-as felvételi aktualitásairól, felkészítőkről és a középiskolásokat érintő eseményekről kaphatsz értesítőket. A megadott e-mail címre egy visszaigazoló levelet küldünk, kérjük, ott is erősítsd meg a feliratkozási kérést.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30