Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A Környezettudomány Tanszék diákjai Máltán erasmusoznak

A Környezettudomány Tanszék két frissen végzett hallgatója Erasmus+ hallgatói mobilitási program keretén belül négy hónapos szakmai gyakorlaton vesz részt Máltán, Bahar ic-Caghaq városban.

Ambrus Attila és Székely Tímea több éve barátok; idén egyszerre végeztek, Attila a mesterképzést, Timi pedig az alapképzést. Végzősökként úgy döntöttek, hogy megpályázzák a nyári szakmai gyakorlatot az Erasmus+ program keretében. Mivel nagyon szeretnek állatokkal foglalkozni, több intézethet, állatkerthez leadták kérésüket az Európai Unión belül. Néhány helyről kedvező választ kaptak, végül a máltai Mediterraneo Marine Parkra esett a választásuk. Nagy örömükre mind a ketten megkapták az ösztöndíjat négy hónapra. Bár adminisztratív szempontból minden rendben volt, a járvány miatt megkérdőjeleződött a kiutazásuk. Július közepén a sok izgulás és a záróvizsgák letétele után sikerült elmenniük, mivel Málta úgy döntött, hogy befogadja a román állampolgárokat.

A tanszék beszélgetése Timivel az első benyomásokról

 
Több mint három hete vagytok Máltán. Milyenek a mindennapjaitok?

A programunk elég sűrű. Öt napot dolgozunk a hétből, a két szabadnap viszont változó. A munkaidő a jól bevált nyolc óra fél órás ebédszünettel, de megtörténik, hogy túlórázunk is. Munkaidő alatt nem használhatjuk a telefont, én sokat vagyok kinn a szabadban, a napon, Attila többnyire bent dolgozik.

Miben áll a munkátok?

Én a tengeri emlősökkel foglalkozom, pontosabban palackorrú delfinekkel (Tursiops truncatus) és patagóniai oroszlánfókákkal (Otaria flavescens). A munkám eléggé tágkörű: a takarmány előkészítése, mosogatás, a konyha tisztántartása, medencék körüli takarítás, ugyanakkor a bemutatók alatt beszédet tartok és zenét teszek. Mivel meg vannak elégedve velem, hamarosan az állatok tréningébe is beletanulhatok. Az első két hétben nem volt közvetlen kapcsolatom az állatokkal, csupán távolról szemeztünk egymással. Nagy örömömre, a múlt héttől kezdődően ez változott.

Attila hüllőkkel foglalkozik, de a madaras részlegen is besegít, ha van például etetés vagy papagájbemutató. A hüllős részlegen etet, takarít, segít a bemutatókban. Velem ellentétben ő első perctől közvetlen kapcsolatba került az állatokkal.

Mit csináltok a szabad napokon?

Nagyon sok lehetőség közül választhatunk: vannak közeli és távoli célpontjaink. Bejártuk a várost, a tengerpartot, de voltunk a fővárosban, Vallettában is, illetve a történelmi fővárosban, Mdinában (arabul: Medina) és a szomszédságában levő Rabatban. Mdina ókori területének határában megnéztük a híres Szent Pál Katakombákat (https://heritagemalta.org/st-pauls-catacombs/), amelyek a legrégebbi bizonyítékai a kereszténység létezésének Máltán.

Meglátogattuk a Máltai Nemzeti Akváriumot ahol világító medúzákat (Pelagia noctiluca) láttunk, és egy madárparkot is (BirdPark Malta), ahol lenyűgöztek a flamingók.

Mi a sziget északi részén lakunk – közel a parkhoz, ahol dolgozunk –, de ellátogattunk a déli partra is, ahol megnéztük, és lencsevégre kaptuk a Blue Grotto látványos sziklaformációt is.

Hogyan boldogultok az angol nyelvvel?

Máltán mindenki beszéli az angolt. Az országnak két hivatalos nyelve van: a máltai (ami az arabhoz hasonlít) és az angol. Nyugodtan mondhatom azt, hogy reggeltől estig angolul beszélünk, néha megtörténik, hogy fáradtan hazaérve hirtelen angolul szólunk egymáshoz is. Egyébként egy igazi multikulturális munkaközösségbe csöppentünk: a máltai társak mellett vannak spanyolok, olaszok, angolok, hollandok, egy bolgár, illetve egy francia. A turisták között akadnak szép számban magyarok is, akikkel magyarul beszélünk.

Milyen lehetőségek vannak arra, hogy szakmailag fejlődjetek és képezzétek magatokat?

Ebben a pár hétben sokat tanultunk az állatok gondozásáról, illetve napi szinten használjuk az angol nyelvet. A munkatársak nagyon kedvesek és türelmesek. Személy szerint nagy fejlődésnek tartom azt, hogy megtanultam a közönség előtt beszélni, ami elengedhetetlen a bemutatók során. Attila állandó jelleggel kommunikál a vendégekkel, sőt már bemutatókat is tart. Én éltem egy olyan extra-lehetőséggel is, hogy megtanuljam a könnyű búvárkodást. Beiratkoztam egy tanfolyamra (PADI Open Water Diving Course) aminek az elvégzésével engedélyt kapok a merülésre 18 m-ig. Az elméletet már átvettem, jelenleg a gyakorlati oktatásban részesülök. Az utolsó merülés a sziget északnyugati részén lesz egy népszerű merülőhelyen, ahol korallok vannak, és gazdag a tengeri élővilág.

Eseménynaptár

2020. szeptember

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930