Akkreditálták az Egyetemet

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Akkreditálták az Egyetemet
Akkreditálták az Egyetemet
Akkreditálták az Egyetemet
2010. július 27.
Jóváhagyta a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem intézményi akkreditációját.

A 2010. július 21-i szakmai döntést egy kormányhatározatnak, majd parlamaneti döntésnek kell követnie. Ezután válik lehetővé az, hogy a Sapientia EMTE teljes körű akkredtált egyetemként működjön, ezt külön jogszabály szentesíti majd.

Az örömhírt egy tusványosi rögtönzött sajtótájékoztató keretében tudatta Dávid László rektor, Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke, Markó Béla miniszterelnök-helyettes, valamint Tőkés László, EP-alelnök jelenlétében.

Nemzetközi konferenciát szervezett a Kar
Nemzetközi kisebbségpolitikai konferenciára került sor 2010. június 18–19. között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karán, a kolozsvári Bocskai-házban.

Ott voltunk az I. Civilfeszten!
A Sapientia EMTE keretében működő Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat (HÖK) 4 tagja képviselte a Sapientia Természettudományi és Művészeti Karát, valamint a Scientia Kiadót a 2010. június 4–6. között lezajlott első Civil Feszten (ONGFest).

Elballagtak!
Ballagási ünnepségre került sor a kolozsvári Farkas utcai református templomban 2010. június 5-én, szombaton, déli 12 órától.

Díjazottjaink a Dottart Fesztiválon
Nagy Zoltán és Ördög Botond kapták a film és a fotó kategóriában az első díjakat.

Jogászképzés indul - immár a helyek száma is ismert!
Jóváhagyta a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) a a Kolozsvár helyszínnel induló jogászképzés elindítását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Gördülő horizont a Köztársaság moziban
Varró-Bodoczi Zoltán Gördülő Horizontok c. filmjének bemutatójára kerül sor szerdán, 2010. május 26-án este 6 órától a Köztársaság moziban. A film alkotója idén ballagó diák, aki elkísérte a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulóit egy, az egész országot átszelő biciklitúrára.

Ferdinandy a Sapientián
Ferdinandy György Trópusi szerelem c. könyvbemutatójával egybekötött író–olvasó találkozót szervez a Pallas–Akadémia Könyvkiadó és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kara.

Erdélyi e-Karaván volt a Sapientián
Erdélyi e-Karavánt szervez a Távközlés és Információs Társadalom Minisztériuma 2010. május 18-21. között, a rendezvénysorozat kolozsvári eseményeinek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kara szerdán, május 19-én adott otthont az Óváry teremben.

Diákok sikere a XIII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián
A XIII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia keretében immár ötödik alkalomal szervezték meg a Filmművészet szekciót, melyen idén is sikeresen szerepeltek a Kar hallgatói.

Véget értek a Kari Nyílt Napok!
A Sapientia EMTE kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kar Nyílt Napjaira 2010. május 3–8. között került sor. Összességében elmondható, hogy az idei kari Nyílt Napokon is a szervezők törekedtek a minél interaktívabb és változatosabb programra, ezért a tanszékek nem meghatározott napokra bontották le a tevékenységüket, hanem igyekeztek az egész hét folyamán programokkal színesebbé tenni a kínálatot.

Ferber-ösztöndíj 2009/2010-es tanévre
Ferber Mikós, az Eastern Michigan University Ipari Technológia Karának tanára már az alapításától kezdve támogatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, és 2007 óta a kar nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakát is. Az ő jóvoltából a Sapientia EMTE kolozsvári kara idén is ösztöndíjpályázatot hirdet nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgatók számára.

Együttműködünk Szegeddel
Együttműködési megállapodást kötöttünk a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Ökológiai Tanszékével. A közreműködés a tudományos kapcsolatok kiterjesztésére, illetve a graduális-posztgraduális képzések fejlesztésének elősegítéséért születtek.

Brüsszelben járt az EU
Negyvenen vágtak bele a nagybetűs Brüsszelbe április 18-án, vasárnapra virradóra. Az egyhetes kirándulás célja: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon tanuló diákok számára megismertetni az uniós intézményeket.

Véget ért a VI. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia
A Nyíregyházi Főiskola adott otthont a 2010. április 22-24. között megrendezett VI. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciának, amelynek társrendezője volt az Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karának Környezettudományi Tanszéke is.

Akkreditálták a Filmművészet, fotóművészet, média szakot
Döntés született Bukarestben. 2010. április 22-én akkreditálták a Filmművészet, fotóművészet, média szakot.

Külföldi alkotók érkeznek
Felvidéki, kárpátaljai és vajdasági filmeseket lát vendégül a hétvégén a Sapientia EMTE és az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület. A programban vetítések és közönségtalálkozók szerepelnek, de kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül a dokumentumfilmes és a határon túli magyar filmes helyzetről.

Egyetemi esték Nagy Ágnessel
A rendezvényre hétfőn, 2010. április 26-án 18 órától kerül sor, a Bocskai ház (Mátyás Király utca 4. szám) Óváry termében.

Van moszat az Akropoliszon?
Gyere a meteorák országába! Teszteld EU-s, politikatudományi, környezettudományi, filmes, fotós, médiás műveltségedet, és szerezz még több pontot a sapientiás ismereteiddel! Ha jól válaszolsz, és megfelelően népszerűsíted a játékot, elkísérheted a Sapientia EMTE környezettudományos diákjait a görögországi szakmai gyakorlatra!

Dalok a Sapientián
Dalok címmel szervez fotókiállítást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kar média tanszéke. A Filmművészet, fotóművészet, média szak első és másodéves diákjainak első féléves munkáját bemutató rendezvény megnyitójára 2010. március 18-án kerül sor 17 órától az intézmény épületében (Bocskai ház, Mátyás király utca 4. szám).

Diákunk a Berlinálén
Plájás Erzsébet, a filmművészet, fotóművészet, média szak végzős diákját is beválogatták a Talent Press tréningbe filmkritikusok, illetve filmes újságírók mellett.

Zádor Anna Díj az oktatónknak
Dr. Lupescu Radu adjunktust is kitüntetik a Zádor Anna Alapítvány fiatal építészettörténészeknek létrehozott díjával.

Bocskai táblaavatás
Bocskai István emléktábla leleplezésére került sor szombaton, 2010. február 27-én 12 órakor az egyetem főépületében.

Megkoszorúzták a fejedelmet
Bocskai István erdélyi fejedelemre emlékezett 2010. február 19-én a Bocskai Emlék- és Munkabizottság, valamint a Protestáns Teológia Rektori Hivatala.

Sapientiás kisfilmek is bemutatkoznak a 41. Magyar Filmszemlén
A Magyar Filmszemle először biztosít külön bemutatkozási lehetőséget a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karán készült filmek számára: idén tehát nemcsak versenykategóriában, hanem azon kívül is bemutatásra kerülnek az intézményhez köthető filmek.

Mostmár hivatalosan is ECPR-tagok vagyunk
Hivatalosan is visszaigazolta a European Consortium for Political Research (ECPR) a Sapientia EMTE kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kar tagságát a szervezetben.

Nagyon rövid filmek felsztiválja
Az egész világból érkeznek mindössze három perces rövidfilmek 2010. május 7-9. között Románia 25 városába. A fiatal filmesek számára ez egy remek lehetőség, hiszen pályázataikat beküldhetik, és sikeres elbírálás esetén azokat az országban mindenhol le is vetítik.

Az Európai Unió és korunk társadalmi kihívásai konferencia
Az Európai Unió és korunk társadalmi kihívásai címmel szervez tudományos konferenciát a Sapientia EMTE Európai Tanulmányok tanszéke. A konferencia részét képezi a 2009. december 4-én, 16 órától a Bocskai-ház Óváry-termében kezdődő könyvbemutató is.

Véget ért a harmadik FFeST
Nehezen indult útjára a FFeST névre hallgató nemzetközi diákfilm-fesztivál, melynek immár hagyományos szervezői a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia EMTE kolozsvári kara, valamint a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, vagyis azok a kolozsvári felsőoktatási intézmények, amelyek keretében filmes képzés folyik. Az alábbiakban a 2009. november 27–29. közötti rendezvényről olvasható a beszámoló.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Kolozsvári Kar

Cím: 400193 Kolozsvár, Tordai út (Calea Turzii) 4. sz., Kolozs megye, Románia

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign