Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Beszámoló: Kolozsvári Magyar Napok

Kiállításokkal, előadásokkal, vetítésekkel zsúfolt négy nap után vége a sapientiás programoknak a Kolozsvári Magyar Napokon.

Nagy érdeklődésre tartott számot vasárnap 18 órától a Bocskai-ház Óváry termében kiállításmegnyitóra, és kötetbemutatóra került sor. A Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakos diákok munkáiból készült KÉP-TÖRTÉNETEK / PHOTO-STORIES című fotóalbum "avatásán" ott volt: dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja, dr. Virginás Andrea, a Média Tanszék adjunktusa, dr. Găină Dorel, a média tanszék társult oktatója, valamint Moldován Árpád Zsolt, a Hungarian Human Right Foundation kolozsvári munkatársa is. A könyv az IDEA Könyvtér helyszínein megvásárolható.

Hétfőn délután egy másik tárlat nyílt: Bródy Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából az egri Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár a 34. Kaláka Fesztivállal közösen Kolozsváron szervezte meg a vándorkiállítás második helyszínét. A kiállítás megnyitóján H. Szilasi Ágota művészettörténész tartott tartalmas tárlatvezetést, és kis lírai köszöntőt mondott Szántai János, a fesztivál szervezője is. A megnyitón Oroszi Judit, a kiállítás szervezője kiemelten megköszönte Salat-Zakariás Erzsébetnek a kiállítás tartalmi részének összeállításában nyújtott segítséget.

A Tranzit Házzal és az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel közösen kolozsvári vonatkozású filmek szemléje került terítékre a Malom utcai helyszínen. A programsorozat bográcsozással egybekötött megnyitóját követően hétfőn és csütörtökön este sapientiás kisfilmeket vetítettek, emellett párhuzamosan folyamatosan plakát- és könyvkiállítás, illetve videótéka állt az érdeklődők rendelkézésre.

A száz éve született Jékely Zoltánra emlékeztek az érdeklődők a New York Kávéházban kedd délután a Mérföldkövek, esztendők címmel szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Péterfy Sarolt Jékely-kutató, a hagyaték kezelője, Vallasek Júlia, a BBTE oktatója, Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója – és a moderátor, Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője a centenáriumra készült Jékely 100 című kötetről, valamint a jeles író, költő, műfordító és könyvtáros Kolozsvár-kötődéséről is beszélt.

Szerdán az Óváry teremben tehetséggondozásról tartottak kerekasztal-beszélgetést. A beszélgetés moderátora Aáry Tamás Lajos, a magyarországi oktatási jogok biztosa volt. Meghívottak dr. Bodnár Gabriella a Nyugat-magyarországi Egyetemről, Antall Péter az Antall József Tudásközponttól, dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja és Somai József, a Nyilas Misi Tehetséggondozó Egyesület elnöke. 

Ugyancsak szerdán délután 18:30-tól dr. Varga Norbert, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem munkatársa tartott borkóstolóval és borlicittel egybekötött előadásSzakralitás és tiltás között – a bor helye és szerepe a Bibliában és a Koránban címmel a New York kávéházban (Egyetem u. 3. sz.)

Köszönjük mindenkinek, aki eljött rendezvényeinkre!

fotókat a Magyar Napok hivatalos fotósai készítették. Képek forrása: magyarnapok

Eseménynaptár

2020. szeptember

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930