Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Brüsszelben járt az EU

Negyvenen vágtak bele a nagybetűs Brüsszelbe április 18-án, vasárnapra virradóra. Az egyhetes kirándulás célja: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon tanuló diákok számára megismertetni az uniós intézményeket.

A társaság kétnapos utat követő első (tudományos) megállója a Magyar Állandó Képviselet volt, ahol a látogatók számára immár egyértelművé vált, hogy Európai Unió mellett működő intézmény célja a Magyarország kormányának képviselete az EU szerveinél, és hogy ő gondoskodik a magyar érdekek érvényesítéséről a megfelelő uniós fórumokon.Ezt követően az Európai Unió Tanácsánál kerültek napvilágra a Lisszaboni Szerződés szerinti változások és a Jogi Főigazgatóság teendői Czuczai Jenő, a Jogi Főigazgatóság munkatársa jóvoltából.

Akinek sikerült a nevesebbnél nevesebb belga sörök esti kóstolgatásának következményeiből kilábalva szerda reggel eljutni az aznapi előadásokra, az megtudhatta, hogy mivel is telnek az Európai Parlament épületében dolgozók életének az intézményben töltött napjai: Mariana Cosac és segédje tartottak előadást az európai intézményekről, kiemelve a Parlament szerepét. Az előadást beszélgetés követte többek között a nőkről mint politikai szereplőkről, ezek arányáról, illetve az egyes országok politikai kultúrájáról. Miután az is kiderült, mivel foglalkozik a Régiók Bizottságának intézménye, mi a története, melyek a feladatai, kik dolgoznak itt, az előadó a jövőbeni kilátásokról, de a javításra szoruló működési zavarokról is beszámolt.

A kirándulás negyedik napján két tevékenység közül választhatott a társaság: aki az Európai Parlament által szervezett Negotiation Moot nevű EP-t szimuláló játékra jelentkezett, pártokba szerveződött, és saját érdekeit képviselve próbálta a kontinens minden tájáról érkező fiatalokat „jobb belátásra bírni” a gépkocsik széndioxid-kibocsátásról, míg a csapat másik fele az Európai Bizottságnál előadásokat hallgatott a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése okozta következményekről.

A mindenki számára keserű utolsó napon a HUNINEU magyar lobbiszervezet meglátogatása került sorra. A családias beszélgetésen kiderült, hogy a lobbiszervezet tulajdonképpen arra hivatott, hogy a tájékoztatást és a tájékozódást elősegítse, és Brüsszelben biztosítsa a határon túli magyarság jelenlétét is.

A tartalmas hetet lezáró szombat reggel szomorú déja vu érzés uralta a diákokat: hátizsákok, bőröndök, szomorú arcok sorakoztak a szálloda folyosóján, a bejáratnál, a busz körül, és mindez nem a 22 óra utazás miatt...

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031