Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Erdélyi e-Karaván volt a Sapientián

Erdélyi e-Karavánt szervez a Távközlés és Információs Társadalom Minisztériuma 2010. május 18-21. között, a rendezvénysorozat kolozsvári eseményeinek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kara szerdán, május 19-én adott otthont az Óváry teremben.

A reggel tíztől kezdődő köszöntőkből kiderült, hogy a program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az elektronikus, interneten történő ügyintézés fontosságára. Moldován József, a Kommunikációs és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára felhívta a figyelmet az e-kormányzás lehetőségére, és elmondta, hogy a minisztérium kommunikációs stratégiája a közigazgatási és kormányzati intézményeknek szól, hogy fejleszthessék és kiépítsék digitális rendszerüket,.Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke pedig mindezt az önkormányzat statikus honlapjának kicserlésének szükségessének érvével támasztotta alá, utalva arra, hogy a papíralapú bürokratikus rendszer nagyon lelassítja az ügyintézést, és ezen csak az segítene, ha fejlődne a közigazgatási és kormányzati információs rendszer. Ezt követően Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kar dékánja az e-learning módszerek és az e-társadalom alapú lakosság felvilágosításának hiányáról beszélt.

A köszöntőt követően bemutatókra került sor: Csutak István, volt EU-integrációs államtitkár, régiófejlesztési szakpolitikus az általa szánalmasan gyengének tartott romániai e-kultúrát elemzte, míg Robu Judit, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem adjuntusa a számítógép és az e-élet vonzatairól tartott előadást. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy bármilyen portált építünk, fontos, hogy áttekinthető legyen, hiteles és naprakész információkat tartalmazzon, ugyanis gyakran találunk az interneten olyan információkat, amelyek forrása bizonytalan eredetű.

A programsorozat utolsó pontját képező kerekasztal-beszélgetésen Moldován József államtitkár és Tonk Márton dékán beszélgetett a frissen egyetemet végzett diákok elhelyezkedési lehetőségeiről a Hewlett Packard romániai igazgatójával, Marcel Borodival. A beszélgetés kapcsán kiderült, hogy a jelen felsőoktatási színvonal még nem érett meg a nyugati mintára, hiszen a gyakorlati tanulmányok elsajátítása még mindig nagymértékben elmarad az egyetemen. Enache felkérte az egyetemek képviselőit, hogy folyamatos kommunikációt alakítsanak ki a gazdasági szereplők és oktatási intézmények közt.

Az Erdélyi e-Karaván konferenciasorozat Nagyvárad és Kolozsvár után Marosvásárhelyen folytatódik csütörtökön, május 20-án, amelyet a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériuma a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervez május 18. és 21. között, a Távközlés Világnapja (május 17-e) apropóján.

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031