Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Erdélyi magyarok a nagyvilágban: elindult a nagyszabású kutatás

A kolozsvári Bálványos Intézet, szakmai partnerségben a Sapientia EMTE Kolozsvári Karával és a budapesti MTA TK Kisebbségkutató Intézettel, valamint médiapartnerségben az Erdélyi Médiatér Csoporttal nagyszabású felmérést indított 2020. június 22-én Erdélyi magyarok a nagyvilágban címmel, a külföldön (de NEM Magyarországon) élő erdélyi magyarok körében.

A kutatás az alábbi linken érhető el: https://nagyvilag2020.questionpro.com

A kutatás célja, hogy válaszokat kapjunk olyan kérdésekre, mint: miért hagyják, hagyták el a külföldön élő erdélyi magyarok Romániát, hogyan élnek ott, mennyire tudnak egy „kis magyar világot” teremteni maguk köré, vagy terveznek-e visszajönni?

A Bálványos Intézetről

A 2018-ban létrejött Bálványos Intézet olyan társadalomtudományi és közpolitikai kutatóműhely, amely az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából fontos kérdésekre ad tudományosan és közpolitikailag megalapozott válaszokat.

Erdélyi magyarok a nagyvilágban című kutatásról részletesebben

Az 1930-as évek óta az erdélyi magyar közbeszéd egyik fontos és folytonos témája a kivándorlás, valamint az erdélyi magyarok gazdasági migrációja. Míg a forradalom előtt a kérdés hangsúlyosan erkölcsi és morális keretben tevődött fel (1937-es és 1987-es „nem lehet” viták), addig 1990 után a társadalomtudományi érdeklődés középpontjába is került. Fontos fordulópontot jelentett az erdélyi magyarok migrációja tekintetében az 1992-es, 2002-es és 2011-es népszámlálás, ahol a kérdés az erdélyi magyarok fogyásának kontextusában értelmeződött. Ugyanakkor jelentős azon munkák száma, amelyek kvantitatív vagy kvalitatív módszerekkel vizsgálták az erdélyi magyarok migrációját, azonban érdekes módon ennek fókuszában általában a magyarországi munkavállalás és kivándorlás állt.

Az elmúlt évtizedben több olyan elemzés is született, amelyek szerint megfordulni látszanak az erdélyi magyarok migrációs tendenciái: mind többen és többen választanak Magyarországnál távolabbi országot a megélhetés biztosítása érdekében, illetve növekedni látszik azok száma is, akik távolabbi országokban jelentkeznek egyetemre, vagy vállalnak ideiglenesen munkát. Ugyanakkor több tanulmány is arra hívja fel a figyelmet, hogy elég magas a migrációs hajlandóság az erdélyi magyarok körében.

Egy 2019 tavaszán készült, az erdélyi magyarokra nézve reprezentatív felmérés adatai szerint az erdélyi magyarok 21 százaléka kiköltözne Magyarországra, 14 százalék pedig más külföldi országban próbálna szerencsét. Emellett elmondható, hogy a megkérdezettek 22 százaléka már vállalt munkát Magyarországon, 15 százalék pedig máshol külföldön. További 15, valamint 8 százalék szeretné kipróbálni magát a magyarországi, vagy más országok munkaerőpiacán.

Egy másik, a Bálványos Intézet által készített, Székelyföldre reprezentatív 2019 eleji felmérés pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a székelyföldiek 22 százaléka elköltözne Nyugat-Európába vagy az Egyesült Államokba, és a megkérdezettek 21 százaléka számolt be arról, hogy van olyan családtagja, aki élt külföldön az elmúlt 3 évben.

A fenti adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy a migráció még mindig jelentősen foglalkoztatja az erdélyi magyarokat, azonban nagyon kevesen tudunk azokról, akik ténylegesen úgy döntenek, hogy akár ideiglenesen is kivándorolnak. Továbbá fontos kérdés, hogyan viszonyulnak Romániához és Magyarországhoz, terveznek-e visszajönni, illetve mennyire kötődnek szülőföldjükhöz. A fentiek mellett fontos kérdés, hogy léteznek-e erdélyi magyar hálózatok a különböző országokban, vagy az erdélyi magyarok meglévő összmagyar hálózatokhoz csatlakoznak, esetleg összmagyar hálózatokat alakítanak ki maguknak.

A kutatás előzményeihez tartozik a MTA TK Kisebbségkutató Intézet által végzett Magyarok külföldön című kutatás, amely a magyarországi kivándorlást és a külföldön munkát vállaló vagy lakó magyarországiak életvitelét vizsgálta. A Bálványos Intézet kutatása az MTA TK KI által kidolgozott kérdőívet adaptálta, külön figyelmet fordítva az erdélyi magyarok sajátos helyzetére és két országhoz – Romániához és Magyarországhoz – való kötődésére.

Eseménynaptár

2020. szeptember

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930