Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Érzékek mozija konferencia

A Kolozsváron 2012. május 25-27. közötti eseményre mintegy 20 országból érkeztek résztvevők a világ minden tájáról.

A XIV. alkalommal szervezett Film- és Médiatudományi Konferencia idén Az érzékek mozija téma köré szerveződött. A konferenciasorozat 1998-ban indult a BBTE Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén a film iránt érdeklődő diákok részvételével. A Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakának indulása óta, a legutóbbi nyolc kiadás már a Sapientia EMTE égisze alatt zajlott, évről évre egyre több érdeklődőt vonzott, és a rendezvény nemzetközivé bővült.

Az érzékek mozija téma a digitalizáció nyomán a mediális egységesedést hangsúlyozó elméletekkel szemben kínált alternatívát, a médiumok átalakulásával megsokszorozódó találkozási terekre és élménytípusokra hívta fel a figyelmet. A felhívás a test mozija, a haptikus képek (Laura U. Marks), az érzékelés logikája (Deleuze), az érzékelhető felosztása (Jacques Ranciere) és érzéki tudományosság (Paul Stoller) fogalmait és szerzőit dobta be hívószavakként, amelyek csábítónak bizonyultak. A vonzerőt tovább növelte az is, hogy a könyveivel az érzékelést és a kulturális hátteret kapcsolatba hozó Laura U. Marks (The Skin of the Film: Intercultural Cinema, Embodiment, and the Senses, 2000; Touch: Sensuous Theory and Multisensory Media, 2002; Enfoldment and Infinity: An Islamic Genealogy of New Media Art, 2010) meghívott előadóként személyesen is részt vett a konferencián, és emelte annak színvonalát.

A konferencia nyitó előadását tartó Yvonne Spielmann szintén nemzetközileg ismert szakembere az intermediális jelenségek, a videóesztétika, az újmédia művészet kutatásának (a University of the West of Scotland New Media tanszékének vezetője, ismertebb munkái: Intermedialität: Das System Peter Greenaway, 1998; Video: The Reflexive Medium, 2010; Hybridkultur, 2010).

A fentiek következtében a rendszerint kétnapos esemény idén három naposra bővült a konferenciára jelentkező előadók magas számának köszönhetően (a jelentkezők száma 110 körül mozgott). A megszokottnál hosszabbra nyúlt rendezvény azonban nemcsak mennyiségi bővülés volt, hanem a konferencia igazi nemzetközi eseménnyé duzzadását is jelezte. A romániai és a magyarországi médiaszakembereken kívül a konferenciára jelentkeztek a világ minden táján kutató szakemberek (Svédország, Finnország, Norvégia, Anglia, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Németország, Lengyelország, Brazília, Törökörszág, Ausztrália, Szingapúr, Tájföld, Új Zéland, Amerikai Egyesült Államok)

A konferencia előadásainak témakörei között helyet kapott a vizuális médiumok érzékelése (intermedialitás, interszenzualitás és interaktivitás), az „attrakció mozija" (a haptikus képektől a 3D-moziélményig), a kultúra, etnicitás, nemiség érzékelése a filmekben, valamint a filmtörténet az érzékeken keresztül (az érzékelésre és érzelmekre épülő mozi paradigmái).

Összességében a rendezvényt sikeresnek tekinthetjük, amely tükrözi a Sapientia EMTE Média Tanszékének médiaelméleti elkötelezettségét, tájékozottságát, de ugyanakkor a konferenciasorozat nemzetközi kutatói fórummá való emelkedését is.

A konferencia előadásai részben a tanszék angol nyelvű nemzetközi folyóiratában, az Acta Universitatis Sapientiae. Journal of Film and Media Studies-ban, részben, remélhetően egy önálló kötet formájában fognak megjelenni.

A konferencia programját színesítette a Média Tanszék diákjainak rendhagyó fotókiállítása is: elmozdítható, kézbe vehető és a konferencia emlékeként hazavihető, képeslap formájú fotóikkal a konferencia második napján lepték meg a résztvevőket. A fotók a "Valós képek egy képzelt filmből" címet viselték és a konferencia helyszínén található székeken és asztalokon szétszórva lehetett megtekinteni őket.

A konferencián készült képek itt tekinthetőek meg >>

 

 

Eseménynaptár

2020. november

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30