Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Györgyfalvára látogattak elsőéves hallgatóink

Farkas Boglárka gyártásvezetőnk beszámolója az évnyító terepgyakorlatról, ahol a 2021-2022-es tanév első terepmunkája vehette kezdetét Balogh Zsolt vezetésével.

2021. szeptember 17-én a filmművészet, fotóművészet, média szak elsőéves hallgatói tanáruk, Balogh Zsolt vezetésével Györgyfalvára látogattak, ahol a 2021-2022-es tanév első terepmunkája vehette kezdetét. Noha a hallgatókat és vezető tanárukat zuhogó eső fogadta, ez nem akadályozta meg a csapatot abban, hogy a falu felfedezésére induljon.

A felfedezőkörút első állomásaként Antal Katalin, a györgyfalvai református gyülekezet kántora nyújtott bebocsátást a közösség gyönyörű templomába, ahol a falu tiszteletbeli harangozója, Mirza István mesélt a diákoknak Györgyfalva történelméről, jellegzetes néptáncáról és szőtteséről. Ezután a hallgatók a falu aprólékosan berendezett tájházát látogathatták meg.

A körút következő állomása Nagy Ákos sajtkészítő műhelye volt. Ákos saját vállalkozását, a Caseus-t mutatta be az elsőéveseknek, jó pár kulisszatitkot megosztva a sajtkészítés mikéntjéről – a hozzávalóktól egészen az optimális tárolási hőmérsékletig. A közös beszélgetések azonban nem kizárólag a sajtkészítés és sajtérlelés körül forogtak, hiszen a friss filmhallgatókat ugyanannyira érdekelte az az apadhatatlan szenvedély és kitartás, amely egy sajtműhely létrehozása mögött húzódik meg. Hab a tortán, hogy Ákos még egy ínycsiklandozó kóstolóval is megajándékozta a társaságot!

Az ebédidő beköszöntével a csapat Antal Katalin jóvoltából a Bethlen-házban fogyaszthatta el uzsonnáját, majd egy kalandos önálló feladat vette kezdetét. A diákok külön-külön utakon elindulva elegyedtek szóba Györgyfalva lakosaival, hogy minél jobban megismerhessék a falu múltját és jelenét. A helyi lakosok vendégszeretete pedig egy felejthetetlen gesztusban mutatkozott meg, ugyanis egy idős hölgy még györgyfalvi népviseletbe is öltöztette egyik kíváncsi hallgatónkat! Végül – az önálló feladatok teljesítése után – a csapat sok-sok élményt a hátizsákba téve búcsúzott el Györgyfalvától és lakosaitól.

Eseménynaptár

2021. október

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031