Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Jelentős jogi könyvadománnyal gazdagodott a Kolosváry Bálint Kutatókönyvtár

Mile Lajos, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja adott át könyvadományt dr. Tonk Márton rektor úrnak. 

A több mint 700 könyvtári egységből álló donáció a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által felajánlott jogi szakkönyveket és a dr. Rokolya Gábor (volt Budapest, 5. kerületi közjegyző) jogi szakkönyvtárából összeállított adományt tartalmazza.

Karunkon 2010-ben indítottak kétnyelvű jogászképzést azzal a céllal, hogy korszerű és gyakorlatias jogi szakismereteket adhasson át hallgatóinak, a magyar–román képzéssel biztosítva azt, hogy a diákok versenyképes szaktudásra tegyenek szert. A szak hallgatói a felajánlásnak köszönhetően egy egész kisbusznyi könyvhöz férhetnek majd hozzá a jövőben a Kolosváry Bálint Kutatókönyvtárban.

A MOKK adománya Dósa Elek Erdélyhoni jogtudomány I–III. című reprint kiadványának 100 példányát tartalmazza, amellyel az adományozó kamara célja a ma már nehezen hozzáférhető jogi szakmunka hozzáférhetővé tétele volt az erdélyi magyar jogászképzésben. Dr. Rokolya Gábor közjegyző adománya 579 magyar és idegen nyelvű jogi szakkönyvet, lexikonokat, történelmi monográfiákat, 65 évfolyam történeti és külhoni helytörténeti folyóiratot, 6 CD-t tartalmazott.

Az ajándékozás előzménye, hogy 2018 áprilisában a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, Tóth Ádám és Rokolya Gábor, a kamara kulturális bizottságának elnöke Kolozsvárra látogatott. Látogatásuk fő célja Gidófalvy István kolozsvári magyar királyi közjegyző, a Kolozsvári Közjegyzői Kamara elnöke bronz mellszobrának felavatása volt, amely megtalálható a kar épületében. A szobor avatása a magyarországi küldöttség (mintegy 40 közjegyző) jelenlétében ünnepélyes keretek között történt meg. A delegáció látogatása során úgy döntött, hogy felkarolja az egyetemi könyvtár jogi gyűjteményének korszerűsítését az elkövetkezendő években, és ezt támogatni kívánja a jövőben is.

Eseménynaptár

2021. június

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930