Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Közel százan vesznek részt a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulóján

A verseny erdélyi fordulójára március 10-én kerül sor a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán.

A Sapientia EMTE három karán számos olyan szak van (biotechnológia, génsebészet, növényorvos, élelmiszermérnöki, környezettudomány, kertészmérnöki, tájépítész, agrármérnöki stb.), melyek keretében alaptantárgyként oktatják a biológiát, és végeznek a szakterülethez kapcsolódó igen változatos kutatásokat. A 28. alkalommal megszervezett Herman Ottó verseny pedig teljes a Kárpát-medencére kiterjedően, Felvidéktől Erdélyig, Vajdaságtól Kárpátaljáig fogja egybe azokat a 7–8. osztályos diákokat, akik hangsúlyosan érdeklődnek a biológia iránt. A vetélkedő fennállása óta másodszor nyílik lehetőség egy külön erdélyi forduló megszervezésére, a Magyar Természettudományi Társulat és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködése teszi Kolozsvárt idén is a verseny erdélyi központjává. A március 10-ei fordulóban legmagasabb pontszámot elért hat tanuló továbbjut a XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny döntőjére, amelyre a magyarországi Kisújszálláson kerül sor 2018. június 1–3. között, ráadásul részesei lehetnek a II. Kárpát-medencei Tehetségtábornak is a Balaton-felvidéken.

A versenyzők száma idén több mint duplájára nőtt az előző évhez képest: 97 diák vesz részt a holnapi vetélkedőn. Ők összesen 24 különböző iskolából érkeztek, és huszonöt tanár segítette őket, hogy felkészüljenek a versenyre. Lévén, hogy az ország 21 településéről jönnek a versenyzők, sokan már a vetélkedő előestéjén megérkeznek Kolozsvárra, nekik szállást is biztosítunk. A szombati program a regisztrációt követően reggel fél 10-kor kezdődik a megnyitóval, majd a feladatlapok megoldása után előadásokkal, egyetemnézéssel, kémiai kísérletekkel és botanikuskert-látogatással is várjuk a résztvevőket. A verseny ideje alatt a tanároknak lehetősége nyílik az ismerkedésre egy nekik szervezett szakmai beszélgetés keretében.

A verseny erdélyi fordulójának megszervezése révén a elsősorban arra törekszünk, hogy támogatást nyújtsunk az erdélyi közoktatásban zajló tehetséggondozásnak, hogy hozzájáruljunk az ifjú tehetségek már általános iskolai szinten történő szelekciójához, valamint hogy bekapcsoljuk őket a tehetséggondozás Kárpát-medencei hálózatába.

Eseménynaptár

2018. december

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31