Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Márciusban is folytatódik a Magyar filmtörténeti vetítéssorozatunk

A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló sorozat harmadik vetítése 2021. március 26-án lesz.

Vetítéssorozatunk következő filmjéről talán elmondhatjuk, hogy Mészáros Márta életművének legfontosabb darabja. Az 1975-ös nyugat-berlini filmfesztiválon első magyar filmként szerepelhetett és rögtön el is nyerte a fesztivál fődíjának számító Arany Medvét (és az sem mellékes, hogy ezáltal Mészáros Márta lehetett az első nő, aki megkapta ezt az elismerést).
 
Kata egy 40-es éveiben járó vidéki munkásasszony. Mindenáron tartozni szeretne valakihez, és mivel más választása nincs, nős szeretőjétől szeretne gyereket. Bár Kata minden felelősséget vállal, a férfi nem akar házasságon kívül született gyereket. Egy napon Anna, a szökött intézeti lány keres nála menedéket. A két nő összebarátkozik és a megkeseredett Kata hozzá lát, hogy a lány életét révbe juttassa, mielőtt a magáén is változtat.
 
Az Örökbefogadás, az életmű ötödik filmje, volt az a pont, ahol a Mészáros Márta már kiforrott, szikár stílusban beszélt fő témáiról: nők életlehetőségeiről, kapcsolatairól, az elmagányosodásról, a férfi-nő kapcsolatokban megbújó hazugságokról, kiszolgáltatottságról és intézeti létezésről.
 
A vetítés felvezetőjét a Sapientie EMTE Média Tanszékének oktatója és vezetője, dr. Virginás Andrea tartja.

További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban.

FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!

Minden hónap utolsó péntekjén 18 órakor jelentkezünk egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáink rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, reméljük, hogy majd offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt.

Eseménynaptár

2021. április

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930