Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Megtakarítottuk!

Igen, ott voltunk, részt vettünk, ügyesek voltunk. Csak nem voltunk elegek.

A bandát reggel 8-ra rendelték a Iulius Mall parkolójához, hogy majd onnan szélednek szét az önkéntesek minden irányba. Leltár: zsák, kesztyű, térkép. Nyomás.

Szerelem első látásra - ezért még kétszer elsétálunk a helyszín előtt, amíg rá nem jövünk, mit is keresünk.

Addig is egy kis segítséget nyújtunk azoknak az önkénteseknek, akik még ott sincsenek: egyből nem a nekünk rendelt területet kezdjük el megtakarítani. (Sebaj, ők meghálálták - de minden a maga idejében.) De a beígért autóroncs még mindig nincs sehol.

Kis parkolóhely, lefelé keréknyom. Alul 5-6 tisztás, egyesek a tó partján. Megvan a roncs! Első látásra mindenki legyint egyet: ó, mi ez, hát ez két óra alatt meglesz. Van egy kis műanyagtányér meg pár sörösdoboz, egyet pislantunk, s kész is.

Csakhogy akkor még nem tudjuk, hogy a fák között a fű alatt a halom sörösdoboz az csak ínyencség, van ott pelenkától alumíniumtálig rétegesen minden, ami egy igazi hétvégi kiránduláshoz igényeltetik, ráadásul zöme csak akkor bújik elő a bozót és a föld alól, amikor egyet mozdítunk a kupacon. Ezért déli 12-kor a beígért 35 zsák már tele heverészik a füvön.

Mitévők legyünk, hiszen a szemétnek még fele sincs elfogyva. Hangok az út irányából azt kérdezik: Segítsünk? Mondjuk, persze, a szemetes zsák mellé elkel még vagy 4-6 kéz is.

Úgyhogy egyből már tízen szedjük a szemetet a tisztások minden szegletéből lelkiismeretesen, szelektíven, ahogy az utasítás szól.

Egyszercsak egy hatalmas teherautó tolat az útról, benne temérdek szemét. Uzsgyi fel a miénket is! Akkor mondják, hogy hiábavaló minden szelektív szemétgyűjtés, a zsákok úgyis egy helyen landolnak a gyűjtőközpontokban.

Ez kicsit lelomboz, de nem adjuk fel, megtöltünk még fejenként vagy három zsákot, míg meg nem jelenik a Környezetvédelmi Felügyelőségtől két személy, aki hümmögve nyilvátartásba veszi az autóvázat, és intézkedő telefonálások közepette elautókázik.

Délután kettőkor befejezettnek tekintjük az akciót. Sajnos fizikai képtelenség a bokrok által benőtt ember hagyta maradékokat kikotorni, így fájó szívvel ugyan, de hazaindulunk.

Köszönjük azoknak, akik részt vettek a csapatban: annak ellenére, hogy tudjuk, ez a nap (egyelőre) nem szólt másról, mint a tünetmentesítésről, jó buli volt. Történtek különféle javaslatok az igazi megelőzésre, de elsősorban úgyis mentalitásváltásra van szükség. Talán szombaton megtörtént az első (gyermek)lépés. Reménykedünk.

Több (és nagyobb) képet az akcióról a Kar oldalán lehet találni.

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031