Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Méltó emlék egy méltóságos embernek

Folynak a dr. Tonk Sándor professzor emlékfilmjének forgatási munkálatai.

A Communitas Alapítvány által finanszírozott dokumentumfilm méltó emléket szeretne állítani dr. Tonk Sándor munkásságának, feldolgozva életének néhány jelentős mozzanatát, megszólaltatva a családtagokat, barátokat, munkatársakat. Az interjúk mellett archív filmfelvételeket és fotókat dolgozunk fel, hiszen a Sapientia Alapítvány alapító elnökének és az Egyetem első rektorának váratlan távozásával az erdélyi magyar felsőoktatást és a magyar tudományos életet pótolhatatlan veszteség érte.

A munka első fázisában készült néhány interjú (dr. Vekov Károly történész professzorral és dr. Kovács András művészettörténésszel), azonban a szerkesztők a televíziók videotárában kutatva rátaláltak egy-egy interjúra is, amelyen maga Tonk Sándor szerepel. Megkerült az eredeti videókazetta a Farkas utcai református templomi temetési szertartásról is. Mivel e szerencsés helyzet nem minden esetben áll fenn, és nemegyszer csak rosszminőségű másolatok állnak rendelkezésre, az eredeti felvételek utáni kutatást folytatni kell.

A jelen előkészítési szakaszban az archív anyagok digitalizálása, technikai javítása, egységesítése történik. A szerkesztés, elővágás során alakul ki az emlékfilm szerkezete, amelyhez megfelelő kiegészítéseket tudunk forgatni, ilyen pl. a családtagokkal, egyetemi oktatókkal, munkatársakkal, egyházi személyekkel készített interjúk.

A film befejezése után a teljes anyagot szeretnénk archiválni, majd a Sapientia EMTE könyvtárában kutatásra, ismeretterjesztésre hozzáférhetővé tenni.

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031