Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Műhelykonferenciára kerül sor májusban a Média Tanszéken

A digitális forradalom az analóg fotográfia és a film archiválásának fordulatát hozta magával, amelynek során nemcsak az analóg médiaobjektumok válnak digitális adatokká, hanem az archívum és a gyűjtemény fogalmai is változáson esnek át. Az új média participatív és kollaboratív kultúrája a múzeumok, közgyűjtemények demokratizálásával jár együtt, „élő, dinamikus archívumokká" változtatva azokat, ugyanakkor a digitális kultúra is kitermeli az „alulról szerveződő" online archívumokat. Ez a folyamat a fotó és a film médiumát mint archívumi objektumokat érinti a legintenzívebben, hiszen a megosztáson és cserén alapuló weboldalakon a képi tartalmakkal gyorsan lehet reakciókat kiváltani és képhasználó közösségeket építeni. Hogyan alakul át a kutató szerepköre abban a korban, amikor minden hozzáférhető és véleményezhető?

A műhelykonferenciával párbeszédet kezdeményeznek a szervezők a képgyűjtési, archiválási, digitalizálási folyamatok különböző erdélyi képviselői között, amely során a fotografikus kép és a filmkép megváltozott jelentőségét vitatják meg. Mit jelent a kép ebben a kortárs archiválási és kutatási gyakorlatban? Milyen változásokon esik át a kép, amikor digitalizálás közben hordozót cserél, és különböző platformokon megjelenítik?

A következő témákban várnak 15-20 perces előadásokat magyar vagy román nyelven:

  • A fénykép és a film mint a megismerés eszköze és korlátja: mi az, amit egy képről megtudhatunk, és mi az, amit nem?
  • A fotó- és a filmdokumentumok felhasználásának lehetőségei az illusztráción túl (kutatói, művészeti, oktatási projektek).
  • Mit jelent képet, filmet gyűjteni, kutatni ma? Esetelemzések: éppen zajló kutatások, amelyek képgyűjteményeket dolgoznak fel.Milyen szerepe lehet a kutatói, értelmezői attitűdnek a participatív archívumok korában?
  • Milyen kiállítási, publikációs koncepcióval dolgozzák fel a fotó- és a filmgyűjteményeket az erdélyi archívumok?
  • A közzététel kérdései: szerzői és személyiségi jogok.

Meghívott előadó

Stefanie Zingl (az Osztrák Filmmúzeum amatőr filmes gyűjteményének felelőse, angol nyelvű előadás)
Preserving Memories of Amateur Filmmakers: Oral Histories in the Archive

A műhelykonferenciára olyan előadók jelentkezését várják, akik az erdélyi audiovizuális kultúrával foglalkoznak egyetemi vagy múzeumi kutatóként, doktorandusként, gyűjtőként, művészként vagy digitális archivistaként.

Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet, május 6-ig. A jelentkezés elfogadásáról május 7-én küldenek visszajelzést a szervezők.

Jelentkezési űrlap

Részvételi díj nincs.
Kapcsolattartó személy: Blos-Jáni Melinda (blosmelinda@kv.sapientia.ro)

Szervezők és támogatók: KAB / Med Kom Bizottság, Sapientia EMTE Média Tanszék.
A rendezvény szakmai partnere az Erdélyi Audiovizuális Archívum.
A műhelykonferencia ugyanakkor a KPI – Egyetemi Kutatási Program keretében zajló fotó- és filmtörténettel, kreatív iparágakkal kapcsolatos kutatásaihoz is kapcsolódik.

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829