Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Nemzetközi film- és médiatudományi konferencia a Kolozsvári Karon

A Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatói immár 18. alkalommal szerveznek kutatásaikhoz kapcsolódó filmtudományi konferenciát, amelyet az utóbbi években egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övezett. Ennek következtében angol nyelvű szakmai eseménnyé és nemzetközi szintű filmelméleti fórummá nőtte ki magát, Kelet-Európa-szerte egyedülálló módon. Az idei konferencia címe Intermedialitás most. A köztesség változó formái, és a film és a többi művészet, a film és az új médiumok kapcsolatával foglalkozik. Ez szorosan kapcsolódik a dr. Pethő Ágnes professzor által vezetett kutatócsoport munkájához, amelyet a román oktatási és tudományos kutatásért felelős minisztérium (UEFSCDI) támogat.

A konferenciának a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának épülete ad otthont 2018. október 18–20. között. A csütörtöki kezdés egy VR-installációhoz vezet el, amelyet az egyetem földalatti stúdiójában állítanak fel: az angol-holland kutatók és alkotók részvételével készített munka William Shakespeare Hamletjének egy jelenetét dolgozza fel, és a nézők interaktív részvételét igényli azon tíz perc alatt, amíg a sisak a fejükön van. A csütörtöki este a Sun Island című dokumentumfilm vetítésével folytatódik: a filmet a neves filmtörténész és teoretikus, Thomas Elsaesser készítette, és általa betekintést nyerhetünk nemcsak a frankfurti eredetű család múltjába, hanem a rendező értelmiségi életpályájába is. Pénteken és szombaton a konferencia klasszikusabb formát ölt: reggel a meghívott előadók, Thomas Elsaesser és Martine Beugnet előadásaival indul a program, napközben öt párhuzamos szekcióban lehet előadásokat hallgatni, este pedig plenáris előadások lesznek (Lars Elleström, Joachim Paech, Lucia Nagib).

A konferencia részletes programja elérhető a Média Tanszék honlapján elérhető.

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött. Csütörtökön 17 órától kezdődően folyamatosan lehet jelentkezni a konferencia ideje alatt a regisztrációs pultnál.

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031