Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Nemzetközi konferencia

Kisebbségi képviselet és nyelvi jogok. Jogszabályok, tapasztalatok, tanulságok címmel szervez nemzetközi konferenciát Kolozsváron 2012. október 11–14. között a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi és Európai Tanulmányok Tanszéke, az Amszterdami Egyetem Európai Tanulmányok Tanszéke, valamint az Európai Politikiai Kutatóintézet (ECPR).

A tudományos rendezvény a 2010. június 17-19. közötti Mineureg konferencia folytatása (Kisebbségpolitika a régiók Európájában).

Az idei konferencia két különálló, mégis egymáshoz szervesen kapcsolódó témát ölel fel: egyfelől a kisebbségi képviselet (politikai pártok, helyi, országos vagy európai parlamenti képviselet), másfelől a kisebbségvédelem és nyelvi jogok kérdéskörét. Az utóbbi a kisebbségi jogok megalapozása és gyakorlatbaültetése területén meghatározó szerepet játszó két szervezet, az EBESZ és az Európa Tanács dokumentumaival kapcsolatos jelenségeket vizsgálja. A bemutatásra kerülő esetek földrajzi szempontból hatalmas területet fednek le: EU tagállamok, Balkán, Kaukázus, de Közép-Ázsia is.

A konferencia angol nyelven zajlik, helyszíne pedig a kolozsvári Bocskai-ház. Az eseményen 35 előadó jelezte részvételét (Európában élő és tevékenykedő kutatók, szakemberek, szakértők, valamint egyetemi tanárok és diákok), akik közül sokan a konferencia előző kiadásán is jelen voltak előadóként. A bemutatások 5 panelben hangzanak el:

  1. Nyelvi jogok, nyelvi politikák, nyelvhasználat
  2. Kisebbségi jogok – történelem és nemzetközi jogi megközelítések
  3. Autonómia és kisebbségi önkormányzatiság Európában
  4. Választások, pártok és kisebbségi képviselet
  5. Etnokulturális sokszínűség - kezelési technikák, percepciók, tapasztalatok

A 2010-ben indított együttműködés értelmében az előadások a 2010-es konferenciához hasonlóan egy újabb kötetben kerülnek publikálásra.

A konferencia részletei, valamint az esemény programja a kv.sapientia.ro/hu/miremir linken tekinthető meg.

Médiatámogatók: Szabadság napilap, Krónika, Kolozsvári Rádió, Kolozsvári Televízió, Transindex és Erdély TV.

Eseménynaptár

2020. november

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30