Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Nemzetközi konferenciát szervezett a Kar

Nemzetközi kisebbségpolitikai konferenciára került sor 2010. június 18–19. között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karán, a kolozsvári Bocskai-házban.

A Kisebbségpolitika a régiók Európájában (Minority Politics within the Europe of Regions) című rendezvény a Sapientia EMTE Természettudományi és Művészeti Kara, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, az Amszterdami Egyetem, valamint a legfontosabb európai politikatudományi szervezet, az European Consortium for Political Research (ECPR) Föderalizmus és Regionalizmus Szakosztályának társszervezésében zajlott.

A csütörtöki (2010. június 17.) naptól kezdődően egész hétvége folyamán érkeztek résztvevők a rendezvényre. A hivatalos érkezés napján a konferencia helyszínétől 10 perc gyaloglásra található szálláshelyen (a Victoria Hotelben) két személy várta az érkezőket a regisztrációnál, ahol kitűzőt, mappát, Kolozsvár térképét és Multikulturális kalauzát, valamint a konferencián elhangzó előadások absztraktját is tartalmazó programfüzetet vehettek át, és feliratkozhattak a konferenciát követő kirándulásra is. A tulajdonképpeni konferencia napjain a rendezvény helyszínén lehetett regisztrálni az erre külön kialakított sarokban.

Ugyanazon a napon este héttől egy állófogadásra invitáltak a szervezők minden résztvevőt, ahol dr. Tonk Márton a Természettudományi és Művészeti Kar részéről, dr. Horváth István a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet részéről, míg dr. Marácz László az Amszterdami Egyetem részéről mondott köszöntője után pezsgővel koccintva a résztvevők és szervezők egyaránt is hivatalosan megnyitottnak tekinthették a rendezvényt.

A nyitófogadást követő két nap programjában 33 előadás szerepelt, a romániai és magyarországi résztvevők mellett további tizenkét európai országból és az Egyesült Államokból érkeztek előadók (összesen 35-en). Az előadások öt tematikus blokkban zajlottak: a nyelvi jogok (Language Rights and Cultural Policies Targeting Minorities in Central and Eastern Europe – péntek délelőtt, 8 előadás, elnöke Horváth István), a nyugat-európai etnoregionalizmus (Ethno-regionalism, Stateless Nations, Autonomies and Federalism in Western Europe – péntek délután, 5 előadó, elnöke Marácz László), az autonómia és önrendelkezés (The Political Representation of Minorities and the Prospects of Autonomy in Central and Eastern Europe - szombat délelőtt, 6 előadás, Ivan Serrano Balaguer, az Open University of Catalonia kutatója), valamint a kisebbségtörténet (The Troubled Pasts and Presents of Ethnically or Religiously Divided Societies. Facts, Myths and Discourses – szombat délelőtt, 8 előadás, elnöke Sergiu Constantin, a European Academy of Bolzano kutatója) kérdéskörét járta körül.

Szombat délután a kifejezetten Romániára fókuszáló panel is (Ethnopolitics and Minority Protection in Romania) sorra került. Ez utóbbiban Szász Alpár Zoltán oktató elnöklése alatt a hat előadó olyan témákat dolgozott fel, mint a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet (Varga Attila parlamenti képviselő jóvoltából), a román alkotmány várható alakulása (Bakk Miklós, Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatási és Kommunikációtudományi Kara), az elmúlt húsz év kisebbségvédelme és etnopolitikái (Horváth István, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elnöke), a nemzeti kisebbségek politikai képviselete (Székely István Gergő, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet), valamint Székelyföld mint márkanév (Nagy Benedek, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaság- és Humántudományok Kara).

Amint a fennebb említett panel-időpontokból is kiderült, a beérkezett előadások száma meghaladta a tervezett időkeretet: szombat délelőttre két párhuzamos panelt kellett beütemezni. Ezek a két egymás melletti teremben kerültek sorra, hogy azon érdeklődőknek is biztosítsanak átjárást, akiket mindkét panelből is megragadott egy előadandó téma.

A konferencia angol és magyar nyelven zajlott, az előadások szabadon látogathatóak voltak, a délelőtti blokkok kilenckor, a délutániak fél háromkor kezdődtek.

A szombat esti panelt követően Horváth István kifejezte örömét, hogy sikerült ennyi ország képviselőit 3 napra egy tető alatt összehozni, míg Marácz László az ECPR-ral való együttműködés fontosságát emelte ki. Horváth István a zárófogadást megelőzően említést tett a konferenciakötetről, amelynek kiadása szeptember utánra tehető.

Vasárnap reggel kilenckor indult a busz a résztvevők számára lefogalt Victoria Hotel elől. Az Unesco által a Világörökség listájára felkerült Torockón a Néprajzi Múzeum megtekintése után szabad program szerint járhatták végig az érdeklődők a falu sajátosságait: a vízmalom, az unitárius templom, a fehér falú házak stb. Ezt követően a Torockószentgyörgy szemet pihentető hangulatában fogyaszthatták el a vendégek az ebédeiket, a nagyenyedi nevezetességek megtekintése után pedig egy szűkkörű fogadással zárták a sikeresnek mondható hétvégét.

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031