Pénteken érkezik Kolozsvárra a Bocskai-zarándoklat

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Pénteken érkezik Kolozsvárra a Bocskai-zarándoklat
Pénteken érkezik Kolozsvárra a Bocskai-zarándoklat
Pénteken érkezik Kolozsvárra a Bocskai-zarándoklat
2017. március 1.

2007 óta minden évben megszervezik a Bocskai-zarándoklat körutat, a Magyarországról érkező küldöttség és a vendéglátók rendszeresen megemlékeznek, leróják tiszteletüket a fejedelem előtt, megkoszorúzva a fejedelem emlékműveit.

Idén a Bocskai-zarándoklat első állomása Kolozsvár lesz, ahová 2017. március 3-án, pénteken érkeznek meg a zarándoklat tagjai. Az ünnepélyes koszorúzás pénteken 12:30-kor kezdődik a Bocskai-házban, a fejedelem szülőházában, ahol megkoszorúzzák a fejedelem mellszobrát és a kültéri domborművet.

A rendezvényen jelen lesznek a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat és a Bocskai István Emlékbizottság képviselői, a hajdúsági polgármesterek, önkormányzati képviselők.

Az ünnepi rendezvényre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara meghív és elvár minden kedves érdeklődőt!

OTDK reklámfilm
Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2015-ben Kolozsváron szervezi meg a Fizika, Földtudományok, Matematika szekciót (FiFöMa) első alkalommal Magyarország határain kívül.

OTDK először Kolozsváron
Az OTDK történetében elsőként, 2015-ben a Fizika, Földtudományok és Matematika, azaz FiFöMa szekció Magyarország határain kívül kerül megszervezésre Kolozsváron.

Különdíjat nyert az OTDK-n Búzás Annamária
A magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferencia XXX. jubileumi rendezvényének házigazdája a Zsigmond Király Főiskola volt.

Könyvbemutatót tartunk a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán!
Bemutatásra kerül dr. Balassa M. Iván a Székely Nemzeti Múzeumnál megjelent Székelykapuk régen és ma című könyve.

Miért szavaztak a britek a kilépésre?
A Brexitről és az EU-ról tart nyílt előadást Polner Gergely, a londoni Standard Chartered Bank Európai Kormányzati Kapcsolatokért felelős osztály vezetője.

Interjú Makai Beátával, az Arany Medve-díjas film gyártási asszisztensével
A Krónikának mesélt a film forgatási részleteiről az ex-sapientiás hallgató, Makai Beáta. Az interjú a hírben olvasható!

Egyetemi Estét szervez Jogtudományi Intézetünk
Az Egyetemi Esték keretében dr. Szabó István egyetemi tanár, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dékánja tart előadást.

Volt sapientiás hallgató a Berlinálé vörös szőnyegén
A Testről és lélekről című magyar film nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmnek járó fődíját, az Arany Medvét. Gratulálunk a teljes stábnak!

Újabb könyvbemutatót szervez Jogtudományi Intézetünk
Nótári Tamás Marcus Tullius Cicero: Válogatott politikai beszédek fordításkötetének bemutatóját tartjuk szerdán kari épületünkben.

15 hallgatóval indult útjára a második évfolyam
Szakmáját jól végző, komoly elméleti felkészültséggel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező hangmestereket képez Egyetemünk.

Rövidesen dékánválasztást tartunk a Sapientia EMTE-n
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem karainak három dékáni tisztsége betöltésére hat jelölt küldte be pályázatát.

GULAG-filmbemutató
A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében szervezett programjait a vetítéssel egybekötött dokumentumfilm bemutatóval zárja Egyetemünk.

Új rektorhelyettesek a Sapientia EMTE-n
A Sapientia EMTE Szenátusa 2017. február 10-i ülésén jóváhagyta Dr. Mara Gyöngyvér docens és Dr. Balog Adalbert egyetemi tanár rektorhelyettesi tisztségbe való kinevezését.

Rostoványi Zsolt a Kolozsvári Kar első Makovecz-professzora
A Sapientia EMTE Szenátusának február 10-i döntése értelmében Dr. Rostoványi Zsolt egyetemi tanár a Kolozsvári Kar főállású oktatójává vált.

Megnyitottuk az ÁTUTAZÓ fotókiállítást
A pénteken megnyitott kiállítás két budapesti diák munkáit sorakoztatja fel, amelyek egy része itt készült Kolozsváron, illetve a környező falvakban, hegységekben.

Post-Communist Restitution of Nationalized Property
Conference announcement and call for papers, September 29, 2017, Sapientia Hungarian University of Transylvania, Department of Law.

Az emlékév utolsó előadása
Meghívott előadónk Majorszki András történész, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke. Az előadás 2017. február 16-án 16:30-tól kezdődik.

Szerdán zajlott a felvételi a Hangmester felnőttképzésünkre
15 hallgatóval indul el februárban a második évfolyam. A helyszínen forgatott az Erdély TV, az összeállítás és a készült interjúk elérhetőek a hírben.

Márton Áron Kutatói ösztöndíjat nyertek hallgatóink
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdetett a 2016/2017-es tanévben a határon túli magyar hallgatók részére.

Február elsejétől ingyen vonatozhatnak az egyetemi hallgatók
Az ingyenes utazásra való jogosultság egész évben érvényes a belföldi vonatjáratok másodosztályára a nappali tagozatosok számára.

Megnyitjuk az ÁTUTAZÓ című fotókiállítást
A fotókiállítást Virginás Andrea egyetemi docens nyitja meg 2017. február 9-én a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának aulájában. A kiállítás február 17-ig látogatható.

Újabb Gulág-előadás
Folytatódik Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel tartott előadássorozatunk. Meghívottunk dr. Hámori Péter társadalomtörténész-szociológus.

Az Education jártunk
A pályaválasztók megismerhették a felsőoktatásban és továbbképzésben rejlő lehetőségeket, az intézményeket, valamint a hallgatói életet.

Előadássorozat
Folytatódik Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című előadássorozatunk. Meghívottunk Matkovits-Kretz Eleonóra a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke.

Áprilisban TDK-zunk!
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara TDK-t szervez alapképzésben vagy mesterképzésben részt vevő hallgatói számára, azzal a céllal, hogy tudományos kutatómunkára ösztönözze őket.

17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
2017. január 19-21. között Budapesten szervezik meg a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amelyen Egyetemünk kiállítókén vesz részt.

Februárban ismét elindítjuk Hangmester felnőttképzésünket
Képzésünkre január végén lehet jelentkezni, a 2017-es felvételiről további információk és részletek a hírben olvashatóak.

Erdélyi alkotó nagyjátékfilmje nyert román állami támogatást
Egyetemünk oktatója, Felméri Cecília készítheti el Spirál című filmjét, koprodukcióban a román Országos Filmközpont (CNC) támogatása által.

Újabb mandátumot nyert dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora
Az Egyetem tisztségben levő rektora iránt 138 szavazó fejezte ki bizalmát, így dr. Dávid László elnyerte újabb rektori mandátumát.

Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram
A Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre hirdet pályázatot hallgatók számára a Sapientia EMTE a 2016/2017-es tanév második félévében.

IV. Kolozsvári Adventi Könyvvásár
Decemberben ismét könyvvásárt tartunk a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Tordai úti épületében. Megtalál minket december 16-18. között, naponta 11-től 19 óráig.

Szombaton ballagnak hangtechnikus hallgatóink
Első végzős hangtechnikus hallgatóink ballagási ünnepségét tartjuk szombaton a Kolozsvári Kar Tordai úti épületének Aula Magna termében.

Lapozgatható a 2018-as felvételi tájékoztató füzetünk
Füzetünkben információkat olvashatnak egyetemünk teljes szakkínálatáról, felvételi kritériumokról, bentlakásainkról és Erasmus+ programunkról is.

Székely Árpád geográfus lesz a vendégünk a következő Egyetemi Estén
A rendezvény egy élménybeszámolóval és vetítéssel egybekötött túrakönyv-bemutató. Várunk mindenkit!

Következő előadásunk
Folytatódik Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel tartott előadássorozatunk. Következő meghívottunk dr. Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum igazgatója.

'56-ra emlékeztünk
Az elmúlt időszakban megannyi rendezvénnyel és eseménnyel emlékeztünk az 1956-os forradalom 60. évfordulójára, és hajtottunk fejet a szabadságharc hősei előtt.

Novemberi előadásunk
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel folytatódik előadássorozatunk. Következő meghívottunk Árvay Attila, Szerencs Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, helytörténész.

Helyek üresedtek meg a bentlakásban
Három üres helyünk van a bentlakásban. Két lány és egy fiú jelentkezését várjuk a megüresedett helyekre kétágyas szobákba. Jelentkezzetek most! Megéri.

Volt diákjaink is kaptak gyártási támogatást a Filmalap Inkubátor programjának keretében
Nagy Zoltán és Visky Ábel, egyetemünk volt diákjai nyerték el a közönség szavazatait a szerdai végső fordulón.

Wittner Mária előadása Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen
Kolozsvárra látogat Wittner Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emblematikus alakja.

Startol a Sapientia EMTE egyetemi felvételi tájékoztató körútja
A #sapiverzum mottó jegyében indul a Sapientia EMTE 2017-es egyetemi felvételi tájékoztató körútja, 2016. november 14-én, hétfőn.

Kolozsváron vendégszerepelt az ELTE színjátszó társulata
Az '56-os emlékév keretén belül két előadást is láthattunk szombaton a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében a Perjátszó Kör előadásában.

Kolozsvár 700 éve királyi város
Nemzetközi tudományos konferenciát szervez partnerségben Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2016. november 10-13- között.

Újabb nemzetközi konferencia a Jogtudományi Intézet szervezésében
Partnerségben szervezzük meg A szellemi tulajdonjog új kihívásai a 21. században című konferenciát.

Megnyílt az Erdélyi Audiovizuális Archívum debüt-kiállítása
Orbán Lajos fotóira és amatőr filmjeire sokan voltak kíváncsiak. A kiállításra továbbra is várjuk a látogatókat Tordai úti épületünkbe!

Dr. h.c. Frank ORTON lesz a Jogtudományi Intézet vendége
Újabb angol nyelvű előadást szervez Jogtudományi Intézetünk. Az előadásról bővebb információk a hírben olvashatóak.

Az év első Egyetemi Estéje
Az Egyetemi Esték keretében dr. Horkay Hörcher Ferenc professzor úr tart előadást A régi városi polgárok hagyományos politikai tudása címmel.

Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956 című kiállítás Kolozsváron
A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a Magyarság Háza programsorozata.

Idén is megszervezzük az iszlám modult!
Folytatódik a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán folyó Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesterképzés keretében elindított iszlám modul előadássorozat.

Legyél Te is az egyetem arca!
Az egyetemi tájékoztató körút során Erdély mintegy 100 középiskolájába látogatunk el, ehhez keresünk vállalkozó szellemű, jókedvű, ambíciós hallgatókat. Jelentkezz!

Az Audiovizuális Örökség Világnapját Erdélyben is megünnepeljük
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és az Erdélyi Audiovizuális Egyesület ez alkalomból újszerű fotó- és filmtörténeti kiállítást rendez október 27-én.

Kiállításmegnyitó
Murádin János Kristóf történész, egyetemünk adjunktusa volt a Kolozsvári Rádió vendége. Erdélyi magyar civilek szovjet fogságban című rendezvénysorozatunkról beszélgettek.

Filmvetítés és könyvbemutató a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
Megszervezzük a Jogászképzés a Bolyai Tudományegyetemen 1945-1956 c. dokumentumfilm és könyv (újra)bemutatóját.

Tenderfelhívás - környezettudományi laboreszközök beszerzése
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara pályázatot hirdet környezettudományi laboreszközök beszerzésére.

Tenderfelhívás - könyvtári bútorok beszerzésére
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara pályázatot hirdet a könyvtár bebútorozásának beszerzésére. Bővebb információk és fontos tudnivalók a hírben találhatók.

Primanima Kolozsváron is
Októberben ingyenes mesevetítésekre kerül sor a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán az Erdélybe kihelyezett magyarországi székhelyű Primanima fesztivál keretén belül.

Kolozsvári ünnepi rendezvénysorozat
Az 1956-os forradalom és szabaságharc 60. évfordulójának megünneplésére szervezett rendezvénysorozat részletes programja.

Gulág emlékkiállítás
Megnyílik a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében szervezett, a fogságból hazahozott emléktárgyakból álló, állandó kiállítás.

Kolozsváron ünnepeltük az Egyetem Napját
"Egyetemünk nemcsak tudományos szempontból felel meg az elvárásoknak, hanem egy viszonylag jól felépített brand is" - mondta Dávid László rektor.

Két üres helyünk van még a bentlakásban
Azonnali beköltözéssel két lány számára van kiadó hely bentlakásunk kétágyas szobájában. Érdeklődni a kar gazdasági osztályán lehet 9–15 óra között.

Egyetem Napja Kolozsváron
2001. október 3-án nyitottuk meg kapuinkat. Az intézményi akkreditációt követően az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítottuk.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Erasmus+ pályázati felhívása
Erasmus+ hallgatói mobilitási pályázat, tanulmányi mobilitás, 2016/2017-es tanév II. félév

Ismét jelentkezik Gulág előadássorozatunk
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel szervezünk több hónapon át tartó előadássorozatot. Dr. Bognár Zalán egyetemi docens a következő meghívottunk.

Doktori képzés indul Kolozsváron!
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), partnerségben a Sapientia EMTE-vel, a 2017/2018-as tanévtől közigazgatás-tudományidoktori képzést indít.

Vannak még szabad tandíjmentes helyeink is!
Legyél Te is Sapientiás diák, még van rá egy esélyed! Meghosszabbítottuk jelentkezési határidőnket péntek délután 16:00 óráig. Jelentkezz hozzánk!

Jövő héten tartjuk tanévnyitó ünnepségünket
2016. szeptember 20-án tartja tanévnyitó ünnepségét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara.

International workshop on ecosystem services provided by farmland, hosted by Sapientia
Sustaining agricultural change through ecological engineering and optimal use of natural resources

A Föld legmélyebb barlangjában
Fábián Botond, 2011-ben végzett Környezettudomány szakos hallgatónk, idén augusztusban eljutott a Föld legmélyebb barlangjának legmélyebb száraz pontjára.

Őszi pótfelvételit hirdetünk
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara őszi pótfelvételit hirdet alapképzésre és mesterképzésre is. Jelentkezni a Tordai úti épületben lehet szeptember 5-11. között.

Debüt díj
A pályázatokat elbíráló zsűri szerint idén Blos-Jáni Melinda, a Sapientia EMTE adjunktusának A családi filmezés genealógiája című könyve érdemelte a díjat. Gratulálunk!

Újabb álláshirdetés a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Dékáni Hivatala versenyvizsgát hirdet kapus állás betöltésére. Részletek a hírben olvashatóak.

A Kolozsvári Magyar Napok alatt is folytatódik a hónapok óta tartó gulág előadássorozatunk
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel szervezünk előadássorozatot a Sapientián.

Álláshirdetés a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara pályázatot hirdet előkönyvelői munkakör betöltésére. További részletek a hírben olvashatóak.

Programjaink a 7. Kolozsvári Magyar Napokon
Idén is jelen leszünk Kolozsvár kulturális seregszemléjén, az alábbi programjainkkal próbáljuk még színesebbé tenni a rendezvénysorozatot.

Filmnapok a Kolozsvári Magyar Napokon
A Sapientia EMTE és Magyarország Főkonzulátusa az idén is érdekes filmekkel várja az érdeklődőket egyetemünk Tordai úti épületének Aula Magna termébe.

Népszerű volt a tusványosi Sapientia sátor
Ismét teljes programmal vett részt a Sapientia EMTE a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

Diákunk nyert ösztöndíjat
Thieme Nóra, környezettudomány szakos végzős hallgatónk nyerte az Alucro non-profit alapítvány által meghirdetett három „Every Can Counts” ösztöndíj egyikét.

Zoom a részletekre! - ott leszünk Tusványoson
A Sapientia EMTE idén is jelen lesz a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényen. Programjainkat 2016. július 20-23. között látogathatják az érdeklődők.

Környezettudományi együttműködés az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel
A Sapientia EMTE és az ELTE között megállapodás született a környezettudományi mesterképzéssel kapcsolatosan.

Görögországi terepgyakorlaton voltak oktatóink és hallgatóink
A helyszín az előző évekből jól ismert Leptokaryá volt. A terepgyakorlaton a Sapientia EMTE három karáról vettek részt diákok.

Fás legelőt látogatott meg Erdélyben Charles herceg közösen dr. Hartel Tiborral, a Sapientia EMTE docensével
Itt elolvasható Charles herceg Erdélyi látogatásáról szóló angol nyelvű szakmai anyag.

Folytatódik a gulág előadássorozat a Sapientián
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel szervezünk több hónapon át tartó előadássorozatot.

Sapientiás oktatót választottak az Alkotmánybíróság tagjává
A Képviselőház 9 éves időtartamra alkotmánybíróvá nevezte ki Dr. Varga Attilát, a Sapientia EMTE egyetemi docensét.

Átvehetők az egyetemi és mesteri oklevelek
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket.

Sapis siker idén is! Simó Ibolya filmje nyerte a TIFF helyi filmek versenyét
A Sapientia EMTE hallgatójának filmjét még 2011-ben forgatták a zetelaki gát mellett lévő benzinkútnál és az udvarhelyi Első Emelet kávézóban.

Akkreditálták a Környezetvédelem és monitoring magiszteri képzésünket!
Ma érkezett a hír, hogy pozitívan bírálta el új mesteri képzésünket az Akkreditációs Bizottság Bukarestben.

Erasmus+ pályázati felhívás oktatási célú mobilitásra (STA)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2016/2017-es tanévben.

2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve
Negyven év alatti pályakezdő vállalkozók, illetve induló vállalkozások segítése és támogatása céljából szervezünk Kolozsváron szakmai találkozót 2016. május 25-én, szerdán.

Kolozsvári Akadémiai Bizottság előadása
Az Értékek Akadémiája sorozat következő előadásának meghívott vendége Jeszenszky Géza egyetemi magántanár, az Antall-kormány külügyminisztere.

Folytatódik a gulág előadássorozat
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel több hónapon át tartó előadássorozatot szervez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitására (STT) a 2016/2017-es tanévben
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára.

Hallgatóink rövid dokumentumfilmekből álló sorozata, A Házsongárd arcai
A sorozatot május 18-án 18:00 órától mutatjuk be a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Aula Magna termében.

Gulág előadássorozat a Sapientia EMTE-n
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel több hónapon át tartó előadássorozatot szervez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Jog az (erdélyi) irodalomban
A Sapientia EMTE Jogtudományi Tanszéke nem csak a legszűkebb szakmának szervez rendezvényeket. Május 6-án és 7-én látogass el hozzánk!

Újabb Egyetemi Estét tartunk a karon
Az Egyetemi Esték keretében Gyulai Iván, ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója tart előadást.

Közigazgatás-tudományi doktori képzés a Sapientia EMTE és az NKE együttműködésében
A Sapientia EMTE vendégül látta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldöttségét.

Határtalan Erdély
A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány koordinálásával egy 80 fős magyarországi középiskolásokból és oktatókból álló csoport látogatott el hozzánk a Kolozsvári Karra.

Középiskolás diákoknak tartottunk előadásokat
A kolozsvári Apáczai Csere János Líceum középiskolásai és belgiumi vendégeik látogattak el hozzánk 2016. április 22-én, pénteken, a Kari Nyílt Napok keretében.

Csütörtökön ismét Egyetemi Estét tartunk
Egyetemünk vendége lesz dr. Patyi András egyetemi tanár, közigazgatási jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Az Egyetemi Esték következő meghívott előadója Mandics György, író, művelődéstörténész
Politikai manipuláció Mátyás király korában címmel hallgathatunk meg egy előadást szerdán.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Kolozsvári Kar

Cím: 400193 Kolozsvár, Tordai út (Calea Turzii) 4. sz., Kolozs megye, Románia

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign