Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Vége a kari Nyílt Napoknak

Csütörtöki napon nyitotta meg kapuit a Természettudományi és Művészeti Kar azok számára, akik betekintést szerettek volna nyerni az intézmény életébe. A szervezők igyekeztek minél szélesebb programkínálattal kedveskedni a látogatóknak, így a hétvégén több mint 200 látogatót számlálhattunk.

A Nyílt Napok fő programpontját az erdélyi középiskolások intézménylátogatása jelentette. Csütörtökön, május 3-án Szilágysomlyóról, Nagybányáról és a kolozsvári Református Kollégiumból érkeztek tanulók az egész napos programsorozatra. Bodó Barna kisebbségi kérdéseket feszegető előadását követően Néda Tamás, a Környezettudomány szak oktatója tartott bemutatót az atomreaktorok környezetszennyező hatásáról.

Az ebédszünetet délután műhelymunkák követték: a környezettudományi laboratóriumban a csapatok megtapasztalhatták, hogyan kell "fekete kígyót" gyártani a porcukros-szódabikarbónás-alkoholos bogyókból, vagy miért nem ég el az alkoholba mártott rongydarab. A kinti laboratóriumban pedig mikroszkópokkal vizsgálták meg a különféle kőzeteket. A nap végén kvízjátékkal lehetett elnyerni az értékes ajándékcsomagok egyikét.

Második nap bizonyult a legérdekesebbnek, ugyanis a Nagyszeben irányából érkező csapat (a nagyszebeni szórványkollégium, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, és a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai) részt vehetett Bálint Arthur műhelyén, aki a Filmművészet, fotóművészet, média szak stúdiójában "fényekkel varázsolt", azaz bemutatta, hogy mekkora szerepe is van a fénytechnikának a filmkészítésben. A Környezettudomány szakos oktatók eközben Urák István tanszékvezetővel vizsgálhatták meg a különféle csúszómászókat, míg a vegyészgyakorlaton Tonk Szende oktató mutatta be a kémiai kísérleteket.

A szombati napon Kőhalomról érkeztek látogatók. Számukra egy biológiai előadással készültünk, a Jogtudományi és Európai Tanulmányok Tanszék szervezésében pedig egy zászlófelismerős-sztereotípiameghatározós műhelymunka várta őket.

A Déva utcai ingatlanban került sorra Murádin János oktatónk által összeállított repülőmakett-kiállítás is, amelyet a látogatók a foglalkozások közötti szünetekben szemügyre is vettek, az elmúlt tizenegy év kiadványaival egyetemben.

 

A Bocskai-házban rendhagyó városnéző túrára invitáltuk az érdeklődőket. Murádin János és Lupescu Radu oktatónk vezérlésével két csapat tette meg a Bocskai-ház–Karolina-tér–Kolozsvári Állami Magyar Színház–Erzsébet-híd–Fellegvár útvonalat, hogy madártávlatból, a Fellegvárból tekintsenek rá a város látványosságaira. A sétán Fellegvári látképet ábrázoló képeslapot is kaptak az érdeklődők.

A diákok számára a Tonk Sándor Könyvtár megbocsátás-napokat szervezett, és megnevezte az Év Olvasója Díját elnyerő hallgatónkat is Mateescu Gabriel másodéves Környezettudomány szakos diák személyében.

A Nyílt Napok jövő szombaton, május 12-én a besztercei Andrei Mureşanu Főkollégiumból, a dézsi Andrei Mureşanu Elméleti Líceumból, valamint a szamosújvári Petru Maior Elméleti Líceumból érkező tanulók számára - rendhagyó módon - megismétlődnek.

Képek a Kar Facebook oldalán >>


A rendezvényt a 

 

 

 

 

 

 

 

támogatta

Eseménynaptár

2020. november

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30