Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Véget ért a harmadik FFeST

Nehezen indult útjára a FFeST névre hallgató nemzetközi diákfilm-fesztivál, melynek immár hagyományos szervezői a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia EMTE kolozsvári kara, valamint a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, vagyis azok a kolozsvári felsőoktatási intézmények, amelyek keretében filmes képzés folyik. Az alábbiakban a 2009. november 27–29. közötti rendezvényről olvasható a beszámoló.

A „lenni vagy nem lenni?” kérdést a gazdasági-pénzügyi krízis következtében kellett a szervezőknek felvetniük, hiszen a tavalyi, mintegy 12 000 eurós költségvetéshez képest az idén ennek alig 15-17%-át sikerült begyűjteni. Hosszas viták, beszélgetések után végül az a döntés született, hogy bármennyire szegényes is lesz, de a fesztivált megszervezik.

A fesztivál végeztével azonban levonható a következtetés: jó döntés volt, hiszen a romániai filmes iskolák által (a bukaresti I. L. Caragiale Szín- és Filmművészeti Egyetem és a Media Egyetem, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem) versenybe benevezett filmeknek sem minősége, sem száma nem maradt alább a tavalyihoz képest.

Ami a nézőközönséget illeti, a fesztivál költségvetésével fordítottan arányosnak mondható. A tavalyi komoly befektetett pénzösszeggel és gyér látogatottsággal szemben az idei nézők száma az állandó 50-60 személy körül mozgott.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, amikor a négy szekcióba benevezett filmek között sorrendet kellett felállítania. A munkálatokat Dan Piţa, a híres román filmrendező elnökölte, a zsűri tagjai pedig Dan Alexandru egyetemi tanár és operatőr (I.L. Caragiale Szín- és Filmművészeti Egyetem, Bukarest), Lucian Pricop egyetemi tanár (Media Egyetem, Bukarest), Doru Aurel Pop egyetemi docens (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár), Buglya Sándor, rendező, operatőr (Sapientia EMTE, Kolozsvár) és Feleki Károly egyetemi docens (Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, Kolozsvár) voltak, míg a benevezett filmeket négy versenykategóriában vetítették: animációs, nagyon rövid és kísérleti, dokumentum és fikciós filmek.

A végső döntés meghozása nem volt könnyű feladat, a számos színvonalas alkotás közül nehéz volt kiválasztani a díjazottakat. Ezt az bizonyítja a legjobban, hogy a műsorban ígért díjátadó gálaest elmaradt, ugyanis a zsűri éjszakába nyúlóan tanácskozott, melyek legyenek az idei díjnyertes alkotások.

 

A fesztivál nagydíjának nyertese Visky Sámuel Parttalan című alkotása lett.

A továbbiakban:

Animációs versenykategória díjazottjai:

1. díj: Bertóti Attila Ariadné fonala című animációs filmje (Sapientia EMTE);

2. díj: Miklós Albert Lóránd Blinders című animációja (Partiumi Keresztény Egyetem);

3. díj: Fekete Szabolcs Hümmögő Róza című alkotása (Partiumi Keresztény Egyetem).

Nagyon rövid és kísérleti filmek kategória nyertesei:

1. díj: Horaţiu Damian a Patimile Evei és a Napoca című alkotásaiért (Babeş-Bolyai Tudományegyetem);

2. díj: Popan Caludiu Verus aut visum címet viselő filmje (Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, Kolozsvár);

3. díj: Szőcs Tamás Color című filme (Partiumi Keresztény Egyetem).

Dokumentumfilm versenykategóriában a következők vitték a pálmát:

1 díj: Cezar Enache Underground című alkotása (Babeş-Bolyai Tudományegyetem);

2. díj: Paul Pojar The Playground című dokumentumfilmje (Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, Kolozsvár);

3. díj: Cristian Corduneanu Liftier autorizat című filmje (Media Egyetem).

Fikciós filmek kategória győztesei:

1. díj: Codin Sebastian Pop Pânza (A szövet) című alkotása (Babeş-Bolyai Tudományegyetem);

2. díj: Ştefan Munteanu Cealaltă fiică (A másik lány) című filmje (I.L. Caragiale Szín- és Filmművészeti Egyetem);

3.díj: Kató Zsolt La Petit morte (Kis halál) című filmje, amely egy Kundera novella filmes adaptációja (Sapientia EMTE)

A fesztivált szervező három intézmény nevében gratulálunk a nyerteseknek, további sok sikert munkájukhoz! Ugyanakkor kihasználva a lehetőséget, köszönetet mondunk mindazoknak, akik munkájukkal és támogatásaikkal hozzájárultak az idei fesztivál sikeréhez: Dan Piţa, Dan Alexandru, Lucian Pricop, Doru Aurel Pop, Feleki Károly és Buglya Sándor uraknak, akik zsűritagokként időt és fáradtságot nem kímélve dolgoztak a fesztivál sikeréért, köszönet Kolozsvár Városi Tanácsának és Polgármesteri Hivatalának, az Il Cafénak, a három szervező intézmény önkéntes munkát vállaló hallgatóinak, a lelkes nézőközönségnek és nem utolsó sorban mindazoknak, akik részt vállaltak ebben a munkában. Köszönet érte és jövőre újra együtt, immár negyedik alkalommal!

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829