Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Véget értek a Kari Nyílt Napok!

A Sapientia EMTE kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kar Nyílt Napjaira 2010. május 3–8. között került sor. Összességében elmondható, hogy az idei kari Nyílt Napokon is a szervezők törekedtek a minél interaktívabb és változatosabb programra, ezért a tanszékek nem meghatározott napokra bontották le a tevékenységüket, hanem igyekeztek az egész hét folyamán programokkal színesebbé tenni a kínálatot.

Hétfő

A hétfői napot a HÖK rendezvényei töltötték ki. Délben szemétgyűjtésre és azt követően játékokra invitálták az érdeklődőket. Érdeklődés híján ez a programpont késett ugyan, de nem maradt el: az esti nyitóbulin a táncoslábú fiatalok a csapatösszerázó bulit a Downtownban tartották meg.

Kedd

Kedden a Tonk Sándor Könyvtár és az Európai Tanulmányok Tanszék tűzött rendezvényt a programra. A könyvtárnapon, amely egyben „nyitott kapuk napja” is, az olvasóknak vetélkedőt szerveztek és egy könyvkiállítással is bemutatkoztak. A könyvtár a tavalyi nagy sikerrel is „megbocsátott”: ezen a héten a késedelmes olvasóktól sikerült olyan könyveket visszaszerezni, amelyek kölcsönzési határideje néhány hete vagy akár másfél éve lejárt.

A kedden és szerdán tartó könyvkiállításon az elmúlt félévben vásárolt könyveket mutatták be, és a kiállítás végéig ezek közül nagyon sokat ki is kölcsönöztek. A kiállításmegnyitót követő délután két órától a kar diákjai számára kvízversenyt szerveztek, amelyre öt, nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok, valamint környezettudomány szakos diákokból álló, háromfős csapat nevezett be. A kérdések általános műveltségi területről kerültek ki ("Hol nem kel fel 168 napig a Nap?"), de voltak vicces kérdések is (Lehet-e a könyvtár olvasótermébe kabátot és táskát vinni?), megfűszerezve gyakorlati kérdésekkel a könyvtárhasználat tárgyköréből (Bizonyos címek alapján keresd meg a szerzőt a Tonk Sándor Könyvtár Online katalógusában, és sorold fel őket!)

A nyerteseket (Lakatos Lászlót, Hóbor Ernőt és Györfi Tímeát) társasjátékkal, könyvekkel és egy kis édességgel lepték meg. A kvízversenyt követően átadásra került az év olvasója díj is, amelyet Harbula Tamás nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos diák kapta meg, az ő jutalma a Száz erdélyi műemlék (Utilitas Kiadó, Kolozsvár, 2007) c. könyv volt.

Nem sokkal az esemény végeztével a Bocskai-házban az Európai Tanulmányok Tanszék jóvoltából kerekasztal-beszélgetésre került sor a magyarországi választásokból következő szcenáriók kapcsán. Bakk Miklós moderálásával Bodó Barna, Szász Alpár Zoltán politológusok és Székely István kutató elemezte a választások kimenetelét, és vázolt fel különféle jövőképeket a magyarországi politikai és társadalmi életre vonatkozólag. A rendezvények közül ez a beszélgetés mutatkozott az egyik legnépszerűbbnek, hiszen a 26 érdeklődőnek mintegy fele „külső” látogató volt. A mintegy kétórás beszélgetés végén lehetőség adódott személyesen is kérdéseket feltenni a politológusoknak, amelyet a hallgatóság maximálisan ki is használt. A beszélők számára köszönetképpen a szervezők sapientiás pólót, bort, bögrét és írószert tartalmazó protokoll csomagokkal is készültek.

Szerda

A Környezettudományi Tanszék a délelőtt folyamán három programponttal készült, amelyet délután is megismételt. Az első programpont egy előadást tartalmazott a vízről: a tanszéken oktató tanárok élvezetesen és képekkel színesebbé téve elemezték biológiai, vegyi, geológiai szempontból az életet adó italt. Ezt követően a szakon tanuló diákok (oktatóik felügyeletével) a laboratóriumban és a folyosón kísérleteket mutattak be a légköri nyomásról, a cartesius búvárról, Bernoulli törvényéről, a széntartalmú anyagból kifejlődő fekete kígyóról, a kis tűzhányót imitáló ammónium-dikromátról. A kísérleteket aztán az érdeklődők maguk is elvégezhették, majd a geológia laboratóriumban nagyító alatt is megszemlélték a különböző, érdekes alakzatú kőzeteket is. Fő látogatói ennek a rendezvénynek a középiskolás diákok voltak: természettudományt oktató tanáraik vezetésével mintegy 50 látogatója is volt a délelőtti programsorozatoknak. A kvízversenyen az Alfa nevu csapat, a Báthory István Elméleti Líceumban tanuló végzős középiskolás diákok remekeltek tudásukkal, és vitték el az ügyességükkel járó sapientiás promóciós anyagokat tartalmazó díjcsomagot is.

Csütörtök

Ismét az európai tanulmányok tanszék vette át a program koordinálását. Két érdekes beszélgetést készített elő uniós témában, az egyik brüsszeli érdekes arcokat mutatott be, és ezzel együtt kihasználta a különféle státusú személyek bemutatásának lehetőségét is, betekintést nyújtott a látogatóknak az EP-s bürokrácia útvesztőibe, majd előadásának második részében a lisszaboni szerződésnek az EP-re gyakorolt hatásairól beszélgettek Perger Istánnal, az Európai Parlament központi sajtószolgálatának sajtóattaséjával. A rendezvény a tervekhez képest annyiban változott, hogy Polner Gergely, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóság Látogatói és Szeminárium Osztály magyar szektor vezetőjének egészségi állapotából kifolyólag az első előadást is Perger István tartotta meg.

Délután fél hatkor indult a busz a Nagypetriben megszervezett Negotiation Moot Európai Parlamentet és Európai Tanácsot szimuláló játék helyszínére. Az EU Negotiation Moot Társaság és a Természettudományi és Művészeti Kar által közösen szervezett rendezvényre 20 magyar diák nevezett be a Kárpát-Medence minden jelentős égtájáról. A játékot négy magyarországi tanár bonyolította le. Pénteken bemelegítőnek Pubkvízre került sor, míg másnap Európai Tanácsot szimuláltak a játékosok: a versenyzők 1-1 tagállam külügyminisztereinek bőrébe bújtak a közös javaslat elfogadás erejéig, amely során mindenki megtapasztalhatta, hogy milyen nehéz minden EU tagállam érdekét figyelembe venni. A rossz idő ellenére is igen sikeresnek bizonyult a program, a nap végére sikerült a kínai fegyverembargó felülvizsgálatának témájában dűlőre jutniuk a játékosoknak. Szombaton az Európai Parlament szintjén folytatták az előző versenynap javaslatáról - immár képviselőként - a vitát, azonban itt sem tűnt túlságosan nehéznek a kiegyezés, és mindannyian remek retorikai érzékről tettek tanúbizonyságot.. A szombati nap végére aztán egy kis flekkensütéssel temették el a résztvevők a csatabárdot. A négytagú zsűri úgy döntött, hogy a három nap leforgása alatt a legkarakteresebb, a legjobban érvelő, a legkorrektebb vitázó az Európai Tanács napon Bese László, az Európai Parlament napon pedig a parlament elnöke, az euroszkeptikus Valent Ákos volt, mindketten a Selye János Egyetem diákjai. A nyerteseket a Nations and National Minorities in the European Union című kiadvánnyal, sapientiás borral, polóval és golyóstollal díjazták.

Péntek

Mindez idő alatt a pénteki és a szombati napon a kar épületében tovább zajlott a tevékenység: pénteken sor került a Mit képviselnék Brüsszelben? c. játék döntőjére is. Az első fordulón továbbjutott 17 középiskolás fiatal első rostában egy online kvízjátékkal (a kérdésekre – pl. az alábbiak közül melyik nem uniós intézmény? – négy válasz közül kellett minél hamarabb kiválasztani a helyeset), második körbe átjutott hat diák egy papírra leírt kérdezz-felelek játékkal versenyzett a brüsszeli kirándulásért (pl. zászlószínezés, épületmeghatározás stb.). A diákok igencsak jól helyt álltak a megpróbáltatáson, szoros volt a küzdelem. A három nyertes középiskolás, Molnár Levente (Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed), Fábián Andrea (Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy) és Varga Ibolya Anikó (Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum, Marosvásárhely) Brüsszelbe megy egy háromnapos kirándulásra Tőkés László képviselő irodája jóvoltából. A többi tizennégy diák, hogy ne csüggedjen, és a jövőben is próbálkozzon hasonló jellegű megmérettetéseken, sapientiás ajándékcsomagot nyert, benne bögre, toll és szóróanyagok.

Szombat

Szombaton a Média Tanszék vette át a vezetést. Egész napon tanárok és diákok rövidfilmjeit (Tőtszegi Szilárd: Otthon, László József: Öngól, Visky Sámuel: Parttalan, Both Rita: Flört, Kató Zsolt: Kis halál, Felméri Cecília: Mátyás, Mátyás, Bertóti Attila: Ariadné fonala), a karon készült tévés kisfilmek összeállítását, Székely Róbert Misiékéjét, Bálint Arthur Ikrekjét, Lakatos Róbert Csendországát és Mosznyját, majd a legvégén Buglya Sándor Zsákfaluját vetítették az érdeklődőknek. Este héttől az utolsó vetítést megelőzendő közönségtalálkozón vettek részt a kisfilmek alkotói. A rendezvény igen nagy sikernek örvendett, ugyanis az érdeklődők a filmek láttán felbuzdulva saját alkotásaikból is hoztak szemelgetni valót, így a kellemest a hasznossal ötvözve a Nyílt Napok felvételi felkészítőként is elfogadtatta magát.

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031