Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Volt hallgatónk dokumentumfilmjét mutatják be a torontói Hot Docs fesztiválon

Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjének világpremierjét idén januárban tartották a biarritzi FIPADOC filmfesztiválon, most pedig Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm-fesztiváljára, a torontói Hot Docs-ra hívták meg a 2010-ben végzett hallgatónk első mozifilmjét. A kreatív dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet inkubátorprogramjában készült magyar–horvát–angol koprodukcióban, és szétszakított családok életét mutatja be.

Ezúton is gratulálunk!


„Három fogvatartott apa mesét ír a távolban élő gyerekeinek. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete” – áll a Mesék a zárkából szinopszisában.


Aki szeretné jobban megismerni a rendező korábbi munkáit, két sapientiás rövidfilmjét is visszanézheti nálunk: a Csobbanás és az Éjszaka a földön is olyan többszörösen elismerést nyert alkotásai, melyeken végzősként dolgozott.

 

Eseménynaptár

2021. augusztus

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031