Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal /

Szakmai programok

A tehetséggondozás, az alkotói munkára ösztönzés és a tudományos kutatás felkarolása központi elemét képezi a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán megtalálható képzési programoknak. Az intézmény több éve szervez hallgatói számára Kari Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK), emellett pedig a négy tanszék is szakmai programokkal, különböző tehetséggondozó lehetőségekkel egészítik ki a kötelező tananyagot, hogy minőségi oktatást és gyakorlati tudást nyújthasson hallgatóinak. 

Jogtudományi Tanszék

Collegium Iuridicum jogász szakkollégium

A Collegium Iuridicum jogász szakkollégium 2018 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az Erzsébet/Emil Racoviță 30. szám alatti, 20. század elején épült villaépület 20–24 joghallgatónak tud szállást adni, de előadótermet és egy valódi jogtudományi kutatókönyvtárat is befogad. A kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó hallgatóknak ingyenes lakhatási lehetőséget biztosít az épület. A 2018-as nyári felvételin a legjobb teljesítményt nyújtó 10 joghallgató felvételt nyert a szakkollégiumba.

A szakkollégium épülete nem csak egy szálláshely: a közel 600 négyzetméternyi területen jogtudományi kutatókönyvtár, előadóterem, oktatói vendégszoba és közösségi helyiségek is megtalálhatóak. Az intézmény számos szakmai programot – előadásokat, képzéseket, szakmai gyakorlatokat – szervez. Mindezek között a szakkollégium kiemelt célja a tehetséges joghallgatók felkészítése a jogász szakvizsgákra (a bírói, ügyészi, ügyvédi pályákra való belépésre).

A szakkollégium az Erdélyi Református Egyházkerület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködésének eredményeként jött létre.

 

Média Tanszék

Fiatal Filmesek Műhelye

„A Műhely" eredetileg 2008 őszén alakult, azzal a céllal, hogy a sapientiás média szakos hallgatók egy alkotói közösséget képezzenek. Pár éves aktivitás után a Műhely gyakorlatilag megszűnt, majd 2014 júniusában, az új, Tordai úti épületbe költözés után ismét felmerült az az igény, hogy legyen egy ilyen önképzőkör jellegű intézmény, amely egybefogja a jelenlegi és a volt diákok kezdeményezéseit, segíti szakmai kibontakozásukat. Az újraalakult Műhely megfogalmazott céljai szerint egy olyan – legalább havi redszerességgel jelentkező -–filmműhely szerepét szeretné betölteni, amely összefogja a szakfilmek készítésében leginkább érdekelt jelenlegi és végzett hallgatókat. A filmtervek bemutatása és megvalósítása körül kialakuló tapasztalatcsere a jelenlegi diákok számára az önképzés és a kapcsolatteremtés lehetőségét hordozza, a végzett diákok számára pedig elsősorban mindeddig meg nem valósult filmterveik számára nyújthat forgatási lehetőséget. A műhelyben a Média Tanszék részéről biztosított a tanári jelenlét.

 

Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék

Tutori program

A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék a diákok jobb szakmai előmenetele érdekében minden tanévben tutori programot hirdet meg, melynek értelmében a tanszék oktatói vállalják, hogy az általuk előzetesen megjelölt tematikában a hallgatókkal külön program keretében foglalkoznak. A programban az alapképzésben és a mesteri képzésben tanuló hallgatók egyaránt részt vehetnek, a foglalkozás végeredménye a végzős évfolyam számára a szakdolgozat lehet, az alsóbb évfolyamok számára pedig olyan dolgozat, amellyel Tudományos Diákköri Konferenciára vagy más konferenciára lehet jelentkezni. A legjobb dolgozatok megjelentetését a tanszék támogatja.

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031