Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Aproape de o sută de elevi la concursul bilingv Cluj-Napoca100

Sala festivă a Facultății de Științe și Arte a Universității Sapientia a fost plină de concurenți, profesori coordonatori, susținători și spectatori în data de 14 iunie 2018, când s-a desfășurat concursul de cultură generală Cluj-Napoca100. 

Școlile din Cluj-Napoca s-au înscris cu un număr total de 14 echipe, liceenii prezentându-și cunoștințele dobândite în ultima lună despre personalitățile clujene de marcă a ultimilor o sută de ani.

La deschiderea festivă a concursului a fost prezent și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, care și-a exprimat aprecierea față de organizatori pentru crearea acestui eveniment unic, fără precedent. „Am speranța că acest concurs este numai un început, și va fi organizat în fiecare an și va deveni o tradiție frumoasă a orașului.” Dr. Tonk Márton, președintele Senatului Universității Sapientia a specificat faptul că prin acest concurs Universitatea a avut scopul de a influența comunitatea, societatea Clujului și în afara cadrului universitar, încercând să îi apropie pe elevii liceelor române și maghiare. „Tată fiind, uneori le spun fiilor mei că ați fi surprinși câte similarități aveți cu tinerii români din aceeași generație: ascultați aceeași muzică vă uitați la aceleași filme, urmăriți aceiași bloggeri și portaluri video”. Horváth Anna,  președinte al Comisiei pentru învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societatea civilă a Consiliului Local, a ținut să precizeze că o condiție vitală a unui viitor comun, a respectului reciproc este reprezentată de cunoașterea reciprocă, iar acest tip de concurs oferă un cadru propice pentru a îndeplini această condiție. „Trebuie să construim punți și, din fericire, deschiderea și empatia generației tinere este mult mai mare, decât cea a adulților. Aceste evenimente în cadrul cărora, pentru realizarea cunoașterii reciproce, elevii pot căuta singuri răspunsurile la propriile întrebări bine formulate, merită organizate în cât mai multe orașe din Transilvania.”

Asociația Robert Schuman, Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca a Universității Sapientia, respectiv Consiliul Județean Cluj a organizat acest concurs cu scopul de a îi ajuta pe elevi să cunoască personalitățile clujene importante, respectiv să cunoască cultura celorlalți. Elevii s-au pregătit în echipe pentru concurs. Școlile cu predare în limba română au ales o personalitate maghiară, cele cu predare în limba maghiară au ales o personalitate română, iar elevii au prezentat spectatorilor activitatea acestora. Concurenții au creat o atmosferă colorată în sala festivă a facultății prin prezentările interesante, prin scenete și prin interpretări corale.

Proiectele din cadrul concursului bilingv au fost evaluate de către juriul format din cinci membri: conf. univ. dr. Virgil-Ionuț Costea, director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare, Hegedüs Csilla, membru în comisia „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România” și în Comisia pentru Cultură a Fundației Communitas, conf. univ. dr Lupescu Radu, șeful departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene al Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, consilier local, respectiv Varga Ibolya, regizor al Teatrului de Păpuși Puck.

În cadrul festivității de premiere organizatorii le-au mulțumit participanților pentru pregătirea temeinică și pentru proiectele ingenioase. La concurs au participat următoarele instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”, Colegiul Tehnic De Comunicații „Augustin Maior”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul Teoretic „Báthory István” (două echipe: Országépítők și Ziphius Cavirostris), Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Teoretic „Eugen Pora”, Colegiul Național „George Barițiu”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Economic „Iulian Pop”, Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Liceul Teologic Reformat din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul De Arte Vizuale „Romulus Ladea”.

Datorită sprijinului oferit de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, respectiv Fundația Communitas, organizatorii au putut desemna patru echipe câștigătoare. Echipele care vor participa la o excursie de studiu de cinci zile sunt: Coșbucx100 (Colegiul Național „George Coșbuc”), Echipa Avram Iancu (Liceul Teoretic „Avram Iancu”), Országépítők (Liceul Teoretic „Báthory István”), Refisek (Liceul Teologic Reformat din Cluj-Napoca). Elevii vor vizita instituții și locuri cu importanță istorică pe ruta Cluj-Napoca-Alba-Iulia-Gyula-Budapesta, iar cazarea, transportul, mesele și biletele de intrare în muzee vor fi suportate de către organizatori. 

Calendar de evenimente

ianuarie 2021

LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031