Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Concurs bilingv de cultură generală organizat la Sapientia

Asociația Robert Schuman, Facultatea de Științe și Arte a Universității Sapientia din Cluj-Napoca și Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează concursul de cultură generală Cluj-Napoca 100. Concursul va avea loc în data de 14 iunie 2018, orele 11. În competiție s-au înscris 14 echipe a instituțiilor de învățământ din Cluj (cu predare în limba română, respectiv limba maghiară), iar în cadrul acesteia elevii de liceu își vor măsura creativitatea și cunoștințele dobândite despre personalitățile clujene de marcă a ultimilor o sută de ani.

Concursul Cluj-Napoca 100 se adresează atât liceelor cu predare în limba română, cât și celor cu predare în limba maghiară. Scopul concursului de proiecte este de a asigura un cadru formal elevilor de liceu din Cluj-Napoca, un cadru care să permită o mai bună cunoaștere reciprocă a culturii celor două etnii în spiritul conviețuirii pașnice și toleranței. „Facultatea de Științe și Arte a Universității Sapientia în oferta educațională propune mai multe domenii de cercetare legate de istorie la nivel de licență (Relații internaționale și studii europene) și la nivel de master (Diplomație și studii interculturale). Din această cauză managementul profesional al evenimentului este asigurat de cadrele didactice de la aceste specializări” – a declarat dr. Tonk Márton, decanul facultății la conferința de presă organizată pe 6 iunie.

Acest concurs oferă prilejul de a obține o imagine de ansamblu asupra artiștilor, personalităților publice și oamenilor de cultură români și maghiari din ultimii o sută de ani, persoane care și-au lăsat amprenta pe istoria urbei sau care au contribuit la dezvoltarea vieții spirituale și culturale a orașului. Pentru concurs fiecare echipă din școlile cu limba de predare în limba romana a optat pentru o personalitate de etnie maghiară, respectiv echipele maghiare vor prezenta o personalitate importantă de etnie română  din lista pregătită de către organizatori și prezintă un proiect la alegere despre personalitatea respectivă. În cadrul conferinței de presă doamna Horváth Anna, consilier local, președintele Comisiei pentru Învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societatea civilă, membru al Fundației Communitas a declarat: „recunoaștem sau nu, în ultimii 100 de ani ne-am retras în societăți paralele. O consecință a acestui fapt e că generațiile tinere cunosc tot mai puțin unii cultura celorlalți.” A precizat în continuare că dacă acest eveniment va avea succes, va fi continuat în anii următori, respectiv organizat și în alte locații.

Membrii echipelor decid dacă participă cu o prezentare de tip PowerPoint sau Prezi, scurtmetraj, spectacol de teatru, moment artistic sau orice alt tip de proiect, care implică toți membri echipei. Prezentarea fiecărui proiect poate dura cel puțin 10 și cel mult 15 minute. 

Elevii de liceu au avut posibilitatea de a se înscrie în concurs în echipe de câte 5-10 membri, iar informațiile necesare despre personalitatea aleasă le-au obținut cu ajutorul profesorilor coordonatori sau din bibliografia asigurată de către organizatori. Proiectele pregătite vor fi prezentate în data de 14 iunie, în sala festivă a Facultății de Științe și Arte din cadrul Universității Sapientia. Fiecare echipă își va prezenta proiectul în limba maternă proprie, iar ceilalți elevi vor putea asculta prezentările traduse cu ajutorul unui interpret.

Juriul selectează câștigători atât dintre echipele liceelor clujene cu predare în limba română, cât și dintre cele cu predare în limba maghiară. Câștigătorii vor participa la o călătorie de studiu pe ruta Cluj-Napoca–Alba-Iulia–Gyula–Budapesta, în cadrul căreia vor vizita localități și instituții importante din punct de vedere istoric.

Concursul de cultură generală este parte a programului România100 și este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, și este sponsorizat și de Fundația Communitas.

Școala

Nr. de elevi

Personalitatea aleasă

Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”

6

Alexandru Vaida Voievod

Liceul Teoretic „Báthory István” (Országépítők)

5

Sigismund Toduță

Liceul Teoretic „Báthory István” (Ziphius Cavirostris)

5

Emil Racoviță

Colegiul Economic „Iulian Pop”

7

Bánffy Miklós

Colegiul Național „George Barițiu”

5

Bánffy Miklós

Colegiul Național „George Coșbuc”

9

Janovics Jenő

Colegiul Tehnic De Comunicații „Augustin Maior”

5

Márton Áron

Colegiul Tehnic Energetic

6

Balogh Edgár

Liceul Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca

10

Alexandru Borza

Liceul Teologic Reformat din Cluj-Napoca

10

Augustin Bena

Liceul De Arte Vizuale „Romulus Ladea”

5

Szervátiusz Jenő

Liceul Teoretic „Avram Iancu”

10

Nagy István

Liceul Teoretic „Eugen Pora”

7

Senkálszky Endre

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”

5

Szacsina Géza

 

Calendar de evenimente

ianuarie 2021

LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031