Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

XV. Film and Media Studies Conference inTransylvania

A XV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Film şi Media în Transilvania, intitulată Figurations of Intermediality in Film (Figurațiile intermedialității în film), organizată de Departamentul de Cinematografie, Fotografie, Media al Universităţii Sapientia va avea loc între 24–25 octombrie la Cluj-Napoca, în clădirea nouă a Facultăţii de Ştiinţe şi Arte (Calea Turzii nr. 4).

Tematica propusă a conferinţei constituie parte integrantă a seriei de evenimente științifice de acest gen organizate de departament şi se leagă strâns de problemele ivite în cadrul conferinţei de mare anvergură, organizată cu un an în urmă, în colaborare cu ISIS (International Society for Intermedial Studies – Societatea Internaţională de Studii Intermediale) care a avut scopul de a analiza aria largă a fenomenelor intermediale într-un cadru interdisciplinar.

În acest an conferinţa are loc în cadrul unui proiect de cercetare exploratorie despre figuraţiile intermedialităţii şi postmedialităţii în film, sprijinit de către Ministerul Educaţiei Naţionale, CNCS, UEFISCDI din România și formulează întrebări legate de retorica și poetica intermedialității filmului, întrebări care stau la baza unuia dintre cele mai productive discursuri ale gândirii contemporane despre film, urmărind să ofere cercetătorilor interesaţi de relaţia dintre film şi celelalte medii o oportunitate de a-şi împărtăşi cele mai recente rezultate.

La evenimentul de două zile vor participa mai mult de cincizeci de cercetători din douăzeci de ţări, care vor aborda teme interesante ca: dialogul între film şi pictură, film și sculptură, arta instalațiilor video, filme experimentale vechi și noi, estetica tableau vivant, legăturile dintre imagine, sunet, corporalitate și medii, pe baza unor exemple din filmul mut până la diverse genuri ale filmului contemporan, între care o atenție deosebită fiind acordată și filmelor din Europa de Est.

Invitaţii conferinţei sunt: Brigitte Peucker, profesor la Universitatea Yale, USA, care va susține o prelegere despre arta lui Peter Greenaway, precum şi Eivind Røssaak, cercetător al Arhivei Naţionale de Film din Norvegia care va vorbi despre filmul încetinit, oprit și legătura lui Alfred Hitchock cu arta video. Prelegerile plenare şi lucrările secţiunilor vor fi susţinute în limba engleză. Programul complet al conferinţei poate fi accesat pe pagina web >>

Organizatorii îi aşteaptă cu drag pe toţi cei interesaţi!

Calendar de evenimente

decembrie 2021

LuMaMiJoViDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031