Cinematografie, fotografie, media

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Specializări studii de licență Cinematografie, fotografie, media
Număr locuri
12Fără taxă
13Cu taxă parțială
Taxă parțială
500euro/an
Durata studiilor
3ani
Componența mediei de admitere
50%examen oral, probă eliminatorie
50%examen scris
Perioada de admitere
2024.07.08.–
2024.07.18.
Cinematografie, fotografie, media
Cinematografie, fotografie, media
Cinematografie, fotografie, media

Website: http://film.sapientia.ro/ro
Domeniu general: Arte
Domeniu specific: Film şi media
Durata studiilor: 6 semestre (3 ani)
Taxă de școlarizare: 500 EUR/an
Cifră de școlarizare: 12 fără taxă, 13 cu taxă
Taxa de înscriere: 150 RON

 

 

Calendar de admitere

Scopul

Aşteptăm tineri dornici să înveţe despre arta cinematografiei, cărora le place fotografia şi au experimentat deja şi ce înseamnă procesul de filmare, sau doresc să-şi dezvolte o carieră în acest domeniu. Dacă optezi să studiezi la această specializare, vei putea să-ţi aprofundezi cunoştinţele în ceea ce privește arta filmului, vei învăţa să filmezi, să scrii scenografii sau să devii operator.

După primul an de studii de bază poţi alege din trei specializări:

  • regie film şi tv;
  • operator televiziune şi film;
  • comunicare audio-vizuală (scenaristică, reclame, teorie de film).

Chiar din primul an cursurile predate sunt atât teoretice, cât şi practice.

Discipline principale:

Istoria filmului, Teoria şi analiza filmului, Fotografie, Limbaj plastic, Istoria culturii, Scenaristică şi dramaturgie, Atelier de regie şi de arta imaginii

Posibilităţi de angajare:

Licenţiaţii specializării pot deveni regizori şi operatori de film sau televiziune, redactori de emisiuni televizate, pot fi angajaţi ai agenţiilor de publicitate şi în presa scrisă sau electronică.

Evenimente speciale, organizate (şi) de către departament:

  1. proiecte profesionale interne pentru filme pe o anumită temă;
  2. sesiuni de comunicări studenţeşti;
  3. departamentul este coorganizatorul festivalului de film studenţesc "FFeST";
  4. conferinţa internaţională de media şi film, organizată anual de către departament cu scopul de a oferi o posibilitate de afirmare tinerilor cercetători, cadrelor didactice sau studenţilor.

Călătorii de studiu speciale, stagii practică:

Practica de vară se organizează în fiecare an într-o formă de tabără de creaţie, într-un loc pitoresc din jurul Clujului.

Criterii de admitere

Având în vedere situația impusă de coronavirus, ambele părți ale examenului de admitere vor fi organizate online.

Nota de admitere este compusă din două părți:

1. Examen oral, probă eliminatorie (50%)

2. Examen scris (50%)

  1.  

    1. Examen oral, probă eliminatorie

    Are loc în cadrul unei videoconferințe. Candidații primesc prin e-mail linkul necesar pentru participare.

    Nota primită reprezintă 50% din nota examenului de admitere.

    Cea mai mică notă de trecere: 6. (Obținerea unei note mai mici duce la imposibilitatea de a participa la examenul scris)

    Examenul este compus din trei părți:

    • se măsoară capacitatea de creativitate, de viziune fotografică. Cu ajutorul întrebărilor testăm orientarea în cultura imaginii şi istoria filmului, capacitatea de comunicare audio-vizuală, etc.
    • având în vedere faptul că pregătirea unei serii de fotografii digitale la faţa locului nu este posibilă în situația actuală, fiecare aplicant trebuie să pregătească o serie de 10 fotografii pe următoarea temă: Nuanțe. Fotografiile pot fi realizate cu aparatul de fotografiat sau cu telefonul, nu există restricții formale sau tehnice (de ex.: pot fi color sau alb-negru). Acestea trebuie încărcate într-un spațiu de stocare dat, într-un folder denumit cu numele candidatului pe parcursul perioadei de admitere, cel târziu până în data de 18 iulie, ora 14:00.
    • în cazul în care viitorul student dispune deja de o activitate anterioară în concordanță cu cerințele specializării, acesta poate alcătui un portofoliu care să conțină cele mai bune materiale ale sale. Portofoliul trebuie încărcat în același spațiu de stocare, în același folder care îi poartă numele (într-un subfolder separat). În cazul în care materialele sunt deja online (YouTube, drive etc.), se va întocmi a lista (în format Word sau PDF) cu denumirea materialelor și linkurile aferente, care va fi încărcată în același folder.
    • portofoliul poate conține: fotografii sau filme proprii, critică de film publicată în ziare sau reviste, publicaţie în legăură cu multimedia, pagină html în funcţionare sau plan de pagină web de tip flash. Prezentarea acestor materiale nu este obligatorie şi nu constituie condiţia trecerii examenului. În cadrul examenului oral se va evalua portofoliul, iar în lipsa acestuia aplicantul va primi întrebări suplimentare.
  2. Examen scris

    Examen scris anonimizat cu ajutorul unui cod. Candidații primesc un chestionar pentru completarea căruia au la dispoziție 90 de minute. Nota primită reprezintă 50% din nota finală de admitere.

    În cadrul acestui examen evaluăm cunoștințele legate de fenomene ale culturii cinematografice, existența unei culturi generale și a unor abilități analitice în ceea ce privește cultura imaginii și arta filmului.

    Examenul va fi compus astfel:

    • Interpretarea, analizarea unei secvențe de film de aprox. 10 minute (timpul necesar pentru vizionare este suplimentar). Secvența poate fi dintr-un film propus, dar poate fi și dintr-un altul, necunoscut;
    • Inventarea unei scurte secvențe de film pe baza unei imagini date (exerciuțiu de creativitate)

Pont: Citiţi recomandările! ­ Cunoaşterea bibliografiei vă poate ajuta foarte mult la admitere .


Departamentul Media din cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia organizează în fiecare vară cursuri pregătitoare pentru examenul admitere. Vor avea loc ateliere pentru analiză de film, cunoştinţe de bază în istoria cinematografiei şi a fotografiei. Pentru detalii, vă rugăm accesaţi.

 

Sapientia.ro

UNIVERSITATEA SAPIENTIA

Sapientia EMTE

Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.

Contact

Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca

Adresa: 400193 Cluj-Napoca, Calea Turzii nr. 4, Judeţul Cluj, Romania

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign