Domeniu general: Ştiinţe politice şi sociale
Domeniu specific: Relaţii internaţionale, studii europene
Durata studiilor: 6 semestre (3 ani)
Taxă de școlarizare: 300 EUR/an
Cifră de școlarizare: 23 fără taxă, 7 cu taxă
Taxă de înscriere: 150 RON
Ce trebuie să știți despre specializare?
Pentru ca absolvenţii să se poată angaja în variate instituţii, formarea în mai multe domenii este esenţială. Aşadar, studenţii pot dobândi cunoştinţe profunde în ceea ce privește înfiinţarea, funcţionarea și rezultatele mai multor instituții și organizații internaționale (ONU, NATO, UE, OSCE etc.). Cealaltă parte a cursurilor se concentrează asupra funcţionării organelor statului, de la administraţia locală până la cea centrală. Totodată, ne concentrăm asupra problemelor minoritare şi regionale. Programul de licență oferă o bază excelentă nu numai pentru încadrarea în muncă, ci și pentru studii ulterioare și specializare în științe sociale sau drept.
Introducere în ştiinţele politice; Istoria şi teoria relaţiilor internaţionale; Instituţii europene şi internaţionale; Drept internaţional, Drept public şi privat; Economie mondială, Sociologie generală, Istoria modernă şi contemporană a Europei; Istoria gândirii politice europene.
Se accentuează studiul limbilor străine în ore de predare suplimentare: engleză, germană.
Datorită formării, studenţii dobândesc cunoştinţe vaste în mai multe domenii, ceea ce le asigură o angajare aproape sigură în domeniu. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, posibilităţile de formare şi de angajare la instituţiile Uniunii s-au multiplicat. Mai mulți foști studenți au obținut locuri de muncă în diferite instituții ale Uniunii Europene. La aceste realizări a contribuit și participarea la internship-ul organizat în cadrul specializării noastre. Cu diploma obţinută la specializarea de Relaţii internaţionale și studii europene se poate aplica cu succes la majoritatea acestora. De asemenea, și obținerea unui loc de muncă în cadrul administrației locale sau centrale reprezintă o oportunitate importantă. Statul român asigură utilizarea limbii maghiare în mai multe astfel de instituții, prin urmare și aceasta este întotdeauna o oportunitate de angajare. Mai mult decât atât, studenții noștri pot munci în cadrul unor asociații civile sau partide politice pe posturi administrative sau de consultant.
Evenimente organizate de departament:
Studenții noștri participă în fiecare an la Conferința cercurilor științifice studențești , la care obțin rezultate remarcabile prezentându-și lucrările și rezultatele cercetărilor. De asemenea, în fiecare an universitar organizăm o conferință științifică, care abordează subiecte actuale ce privesc comunitatea maghiară din Transilvania, Bazinul Carpatic sau întregul continent, și care implica cercetători cunoscuți din țară și din străinătate. În cadrul Serilor Universitare sunt invitați experți din diferite domenii și personalități politice, care susțin prelegeri pentru studenți. Prin participarea la acest eveniment studenții au posibilitatea de a cunoaște îndeaproape unele cariere profesionale sau detalii despre subiecte actuale din domeniul relațiilor internaționale, descoperind noi puncte de vedere și rezultate științifice.
Conferințe științifice a cercurilor studențești, ateliere
Programul de tutoriat din cadrul departamentului are o tradiție îndelungată. În cadrul acestuia studenții desfășoară cercetare științifică individuală sub îndrumarea cadrelor didactice, iar rezultatele acestei cercetări sunt prezentate la Conferința cercurilor științifice studențești din cadrul facultății. Studenții care obțin premii în cadrul acesteia vor participa și își vor prezenta rezultatele cercetării în cadrul Conferinței naționale a cercurilor științifice studențești.
În fiecare an se organizează o călătorie de studiu în Bruxelles ca fiecare student să aibă posibilitatea de a cunoaște instituţiile Uniunii Europene, să facă cunoştinţă cu oamenii de acolo şi să vadă capitala Europei. Practica de vară are loc sub forma unei tabere. Studenții au posibilitatea de a participa la prelegeri care abordează subiecte relevante din România, Ungaria și UE. De asemenea, în cadrul acestor tabere au loc și evenimente sportive și diverse concursuri.
UNIVERSITATEA SAPIENTIA
Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.
Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca
Adresa: 400193 Cluj-Napoca, Calea Turzii nr. 4, Judeţul Cluj, Romania
Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069
E-mail: office@kv.sapientia.ro