Website: http://kt.sapientia.ro/ro
Domeniu general: Ştiinţele naturii
Domeniu specific: Ştiinţele naturii
Durata studiilor: 6 semestre (3 ani)
Taxă de școlarizare: 300 EUR/an
Cifră de școlarizare: 13 fără taxă, 12 cu taxă
Taxa de înscriere: 150 RON
Scopul specializării este pregătirea unor profesionişti care în posesia cunoştinţelor multidisciplinare şi moderne în ştiinţele naturii să fie capabili de a cultiva ştiinţa, de a rezolva problemele globale şi locale legate de natură şi astfel să contribuie la dezvoltarea unui mediu înconjurător sănătos. Activitatea de cercetare a studenţilor, vocaţia profesorilor, dotarea modernă a laboratoarelor creează toate condiţiile pentru un învăţământ de nivel înalt pentru cercetare şi pentru formarea specialiştilor practici.
După însuşirea disciplinelor de bază din primii doi ani (fizică generală şi fizica mediului, chimie generală şi chimia mediului, biologie animală şi vegetală, ecologie generală, geografie şi geologie) studenţii pot alege din mai multe discipline cu ajutorul cărora își pot fructifica studiile în laborator, pe teren sau în pregătirea studiilor de impact.
Deoarece Uniunea Europeană se ocupă şi cu reglementări privind protecţia mediului şi problemele de mediu, există multe posibilităţi de angajare la instituţiile publice (consilii locale sau judeţene), inspectorate de protecţia mediului, instituţii de igienă publică, laboratoare de mediu, organizaţii civile sau firme (ca şi consilier de mediu) sau în învăţământ sau cercetare.
Conferinţa de Ştiinţa Mediului din Bazinul Carpatic organizată anual sesiuni de comunicări studenţeşti, Seri Universitare şi workshop-uri. Acestea oferă studenţilor posibilitate de prezentare a lucrărilor şi cercetărilor, cunoaşterea problemelor europene de mediu, schimb de experienţă cu specialişti din ţară şi din străinătate.
Prin excursiile de studiu (Budapesta, Debrecen) studenţilor li se oferă posibilitatea de a face cunoştinţă cu lucrările de cercetare din alte universităţi din străinătate, ceea ce poate însemna şi o viitoare conexiune la cercetările de mediu europene. În timpul practicii de teren (Grecia, Rezervaţiile Cheile Turzii şi Cheile Tureni, Parcul Naţional Becaş-Hăşmaş, nodurile autostrăzii Transilvania etc.) studenţii dobândesc cunoştinţe în ceea ce privește colectarea, depozitarea şi prelucrarea probelor de mediu (aer, sol, apă, floră, faună etc.)
Condiții speciale de admitiere
Obțin un loc fără concurs de admitere la specializarea Știința mediului cei care s-au clasat pe locul I, II sau III la următoarele concursuri:
UNIVERSITATEA SAPIENTIA
Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.
Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca
Adresa: 400193 Cluj-Napoca, Calea Turzii nr. 4, Judeţul Cluj, Romania
Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069
E-mail: office@kv.sapientia.ro