Drept

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Specializări studii de licență Drept
Număr locuri
20Fără taxă
20Cu taxă parțială
Taxă parțială
550euro/an
Durata studiilor
4ani
Componența mediei de admitere
100%media generală a examenului de bacalaureat
Perioada de admitere
2024.07.08.–
2024.07.22.
Drept
Drept
Drept

Website: http://drept.sapientia.ro
Domeniu general: Ştiinţe juridice
Domeniu specific: Drept
Durata studiilor: 8 semestre (4 ani)
Taxă de școlarizare: 550 EUR/an
Cifră de școlarizare: 20 fără taxă, 20 cu taxă
Taxa de înscriere: 150 RON

CALENDAR DE ADMITERE

 

Ce trebuie să știți despre specializare?

  • Veți înțelege noțiunile de drept datorită programului de studiu bilingv, care se desfășoară în limbile română-maghiară;
  • Veți dobândi cunoștințe de specialitate în limba română;
  • Asigurăm cazare gratuită pentru 10 cei mai buni aplicanți în cadrul Colegiului de performanță academică (Collegium Iuridicum);
  • Se pune accent puternic pe practică, simulări de procese, activități științifice și călătorii de studiu;
  • Oferim programe postuniversitare de pregătire pentru examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, respectiv pentru examenul de admitere în barou.

Scopul specializării:

Scopul specializării este predarea cunoştinţelor moderne şi practice de drept. Absolventul va cunoaşte domeniile principale ale sistemului de drept român, instituţiile fundamentale ale dreptului, iar cunoştinţele teoretice şi practice obţinute îi vor conferi competenţele necesare pentru exercitarea activităţii de jurist.

Concepţia specializării este inedită faţă de specializările existente la alte facultăţi de drept, din două puncte de vedere: programul de studiu este unul bilingv, se desfăşoară în limbile română-maghiară, unele discipline principale (drept civil, drept penal, drept procesual civil, drept procesual penal) sunt predate în limba română, iar celelalte în maghiară, deoarece, pentru o carieră în drept, stăpânirea limbii române şi a terminologiei juridice române la cel mai înalt nivel este indispensabilă. Cunoaşterea terminologiei maghiare oferă însă posibilitatea complementară de a desfăşura activitatea în două limbi oficiale ale Uniunii Europene. Numai astfel pot fi valorificate drepturile lingvistice asigurate de normele juridice române.

Pe de altă parte, aceast program de studiu doreşte corelarea teoriei cu practica, elementele din dreptul român cu elementele dreptului european în scopul modernizării învăţământului pe baza experienţelor universitare occidentale. Aprofundarea cunoştinţelor practice, precum şi dezvoltarea competenţelor profesionale vor fi asigurate în cadrul practicii din sfera administraţiei şi a sistemului judiciar. Procesul didactic şi de cercetare tinde să valorifice şi tradiţiile învăţământului juridic transilvănean şi clujean.

Discipline principale:

Durata studiilor este de patru ani, adică opt semestre. Disciplinele studiate pot fi împărţite în patru grupe mari: discipline de bază, discipline de drept public, discipline de drept penal şi discipline de drept privat (drept civil). Pe lângă disciplinele de drept de bază, studenţii beneficiază de formare în ştiinţe sociale şi limbi moderne. Conform domeniului său de interes, fiecare student poate să se specializeze în una din cele trei posibilități oferite: drept european şi român al afacerilor, drept administrativ român şi european, respectiv drepturi fundamentale, drepturile omului, drept minoritar. Implementarea competenţelor, soluţionarea speţelor, dezvoltarea competenţelor retorice constituie parte organică a specializării. Nivelul înalt al formării este asigurat de cadre didactice renumite din ţară şi din străinătate. Activitățile didactice cu serii relativ mici de 40 studenți asigură o relaţie eficientă, personală între studenţi şi profesori. Baza materială a programului de studiu cuprinde şi o colecţie bogată şi de actualitate de cărţi de specialitate în limbile română, maghiară şi în alte limbi. Fondul de carte este în continuă completare. La bibliotecă se găsesc reviste de specialtate din România şi din străinătate. Accesul la legislaţia în vigoare este facilitată prin baze de date legislative. Relaţiile internaţionale existente ale catedrei facilitează participarea studenţilor la conferinţe şi competiţii din străinătate.

Posibilităţi de angajare:

În urma competenţelor obţinute şi după promovarea tuturor examenelor de specialitate, absolvenţii acestei specializări se pot angaja ca judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici. Învăţământul juridic din cadrul facultăţii noastre îşi propune pregătirea absolvenţilor în aşa fel, încât ei să fie pregătiţi pentru examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru a urma o carieră de judecător sau procuror, respectiv să fie pregătiţi pentru examenul de admitere în barourile de avocaţi.

Criterii de admitere:

  • Media generală a examenului de bacalaureat: 100% (în cazul mediilor egale se ia în considerare media obținută la examenul de bacalaureat la limba română)

Condiții speciale de admitiere

Obțin un loc fără concurs de admitere la specializarea Drept cei care s-au clasat pe locul I, II sau III la următoarele concursuri:

  • Concursul Naționale Interdisciplinar de Comunicări Științifice în limba maghiară pentru elevii din clasele liceale „TUDEK”;
  • Concurs internațional interdisciplinar de comunicări științifice în limba maghiară „TUDOK”;
  • Alte concursuri acceptat de departament.
Sapientia.ro

UNIVERSITATEA SAPIENTIA

Sapientia EMTE

Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.

Contact

Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca

Adresa: 400193 Cluj-Napoca, Calea Turzii nr. 4, Judeţul Cluj, Romania

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign