Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca a prezentat trei proiecte internaționale ERASMUS+

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca a prezentat trei proiecte internaționale ERASMUS+
Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca a prezentat trei proiecte internaționale ERASMUS+
Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca a prezentat trei proiecte internaționale ERASMUS+
8 Februarie 2022

Cadre didactice ale Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene participă la proiectul foRMAtion destinat managementului cercetării, la proiectul EUSecure privind securitatea și sustenabilitatea în UE, și la proiectul Listen despre utilizarea limbilor minoritare.

Proiectul foRMAtion - Profesia de manager de cercetare în UE: concepte, instrumente și practici

Concurența pentru fondurile de cercetare și inovare ale UE s-a intensificat recent, și există o cerere tot mai mare din partea universităților, a instituțiilor de cercetare și a altor organizații care caută profesioniști bine pregătiți pentru a se ocupa de gestionarea propunerilor de cercetare. Această realizare a dus la înființarea unui consorțiu internațional, care are ca și scop dezvoltarea unui modul de formare ușor de integrat în oferta educațională a oricărei universități, asigurând astfel studenților universitari posibilitatea de a deveni profesioniști calificați, care pot îndeplini atribuțiile de management și administrare ale proiectelor de cercetare și instituțiilor de cercetare la cel mai înalt nivel posibil. Elaborarea și dezvoltarea programului de formare, testarea acestuia în cadrul procesului educațional și corectarea pe baza feedback-urilor a fost realizată de un consorțiu internațional format din 8 membri: Centrul de Cercetare Hétfa (Budapesta), Universitatea Corvinus (Budapesta), Institute of Studies for the Integration of Systems (ISSINOVA, Roma), Agency for the Promotion of European Research (APRE, Roma), Sociedade Portuguesa de Inovação (SPI, Porto), Universidade NOVA de Lisboa (Lisabona), The Slovenian Forestry Institute (SFI, Ljubljana), Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca).

S-a încheiat primul an al acestui program, 10 studenți au absolvit cursul complet în cadrul Universității Sapientia, un număr similar fiind înregistrat la Universitatea NOVA din Lisabona și la Universitatea Corvinus din Budapesta. Curriculumul este în prezent în curs de revizuire și dezvoltare în funcție de experiențele și feedback-ul cadrelor didactice și al studenților.

În cursul verii va avea loc un program de mentorat pentru studenții participanți ai modulului de formare, la care vor participa câte doi studenți din fiecare instituție de învățământ superior, pentru a-și completa cunoștințele teoretice cu experiență practică într-un mediu organizațional de specialitate. Un student Sapientia va fi stagiar la Budapesta, iar celălalt la Ljubljana.

Obiectivele noastre pe termen mediu sunt integrarea curriculum-ul dezvoltat în oferta educațională a Universității Sapientia, și de a folosi dezvoltarea curriculum-ului și cercetarea derulată în paralel cu acesta ca bază pentru o propunere de politică publică: recunoașterea oficială a profesiei de manager și administrator de cercetare în România.

Participanți ai proiectului: SZENKOVICS Dezső (coordonator program, specialist) TÖRÖK Ferenc și SZABÓ Árpád (cadre didactice).

Proiectul EUSecure project - Curs online masiv deschis pentru instituții de învățământ superior 

Scopul proiectului este de a crește gradul de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la provocările apărute în materie de securitate, și de a pregăti următoarea generație de intelectuali pentru a putea lua cele mai potrivite decizii. Printre diferitele obiective de cercetare și rezultate așteptate, unul dintre cele mai importante este formularea unui curriculum coerent, care tratează securitatea europeană din perspective multiple, și introducerea acestuia în oferta educațională a universităților.

EUSecure SimMOOC constă într-o serie de module online și mixte, care se concentrează pe o anumită problemă de securitate/sustenabilitate, și care se încheie cu un exercițiu de simulare participativ și amplu, moderat de un personal instruit. Cursul va fi prezentat ca un curs opțional acreditat în oferta educațională a universităților participante, sub forma unui curs online masiv deschis, susținut de simulări. În total, aproximativ 2000 de elevi, profesori și alte părți interesate sunt implicate în proiect.

Proiectul include o serie de unități de cercetare, care explorează subiecte paralele și interconectate legat de securitatea UE, cum ar fi autonomia strategică a UE într-o lume multipolară sau guvernanța internațională, instituțiile multilaterale, dreptul internațional public și opțiunile administrative, securitatea cibernetică și amenințările inteligenței artificiale (etice, juridice, tehnologice, privind procesul decizional), dezvoltarea sustenabilă, securitatea mediului și schimbările climatice, gestionarea pandemiilor etc.).

Membrii consorțiului: Universitatea Națională de Servicii Publice Ludovika (Budapesta), Universitatea Fernando Pessoa (Porto), Universitatea din Piraeus (Piraeus), Universitatea din Salento (Lecce), Universitatea Sapientia (Cluj-Napoca).

Participanți ai proiectului: TONK Márton (coordonator științific), TÖRÖK Ferenc (manager de proiect), SÁNTHA Ágnes, SZILVESZTER Szabolcs și BÍRÓ Enikő (personal științific).

Proiectul LISTEN 

În septembrie 2019 a fost lansat proiectul Erasmus LISTEN (Asertivitatea lingvistică a vorbitorilor de limbi minoritare), în cadrul căruia Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca a Universității Sapientia colaborează cu mai mulți parteneri internaționali, printre care Universitatea din Valencia, ELEN (European Language Equality Network), Afûk din Provincia Frizia, forumul democratic Conradh na Gaeilge al comunității de limbă irlandeză, organizația de planificare a limbii galeze din Wales, IATH, respectiv institutul de cercetare CNR-ILC din Italia.

Proiectul LISTEN își propune să dezvolte o metodologie de formare pentru a ajuta vorbitorii limbilor minoritari să învețe să își schimbe comportamentul lingvistic, și să depășească anxietatea pentru a deveni utilizatori încrezători ai limbii materne. Pentru mai multe informații, consultați site-ul proiectului.

În cadrul proiectului, Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca s-a angajat să creeze animații care vor face parte din cursul online MOOC. Prima animație realizată are mai multe scopuri: de a atrage atenția maghiarilor din România asupra importanței utilizării limbii maghiare și comunicării în limba maternă, rezumă pe scurt esența astertivității lingvistice și, de asemenea, atrage atenția asupra obiectivelor proiectului LISTEN.  

Echipa de proiect a inițiat, de asemenea, un scurt chestionar pentru a colecta întâmplări de la vorbitorii de limbi minoritare despre modul în care reușesc să își folosească limba maternă în mod asertiv în situații în care, altfel, ar fi înclinați să aleagă limba majoritară. Există multe astfel de situații: de exemplu, atunci când există vorbitori ai limbii majoritare într-un grup de oameni, în magazine, atunci când desfășoară activități administrative, sau în cazul în care nu pot decide dacă un străin vorbește limba minoritară. Chestionarul poate fi completat accesând acest link.

Relatările adunate oferă o perspectivă asupra provocărilor cu care se confruntă vorbitorii limbilor minoritari, inclusiv etnicii maghiari din Transilvania, atunci când folosesc limba maternă, precum și asupra reușitelor sau îndoielilor lor. De asemenea, putem obține informații despre experiențele vorbitorilor de limbi minoritari din alte țări și regiuni. Poveștile trimise pot fi accesate pe site.

Participanți ai proiectului: TORÓ Tibor (manager de proiect) și KASSAY Réka (consilier de specialitate).

Concursul Internațional de Fotografie Sapixel În natură - ediție specială

Obscura – Cameră obscură
Pe 21 ianurie, de la ora 18, am deschis expoziție noastră de fotografie, pe platformă online.

A avut loc spectacolul examen al studenților de la Artele spectacolului
Studenții programului de studiu Artele spectacolului (Coregrafie) au susținut un spectacol de dans compus din piese ale colocviului practic de la finalul primului semestru.

Ne vedem la EDUCATIO!
După ediția online din 2021, anul acesta ne vom întâlni în persoană la cea de-a 22-a ediție a Expoziției Internaționale Educatio, organizată între 13 și 15 ianuarie 2022 la Budapesta. Puteți vizita standul Universității Sapientia sub numărul KT17 din Sala ”A” a Centrului Expozițional Hungexpo.

Se vor expune cele mai bune 50 de fotografii ale Concursului Internațional de Fotografii Sapixel.

Am primit un premiu special la ediția din 2021 a festivalului CineMAiubit
Festivalul CineMAiubit organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale și-a anunțat câștigătorii.

Certificat de recunoaștere acordat Departamentului de Media al facultății noastre
Realizările departamentului în domeniul educației artistice au fost recompensate.

Decernarea Premiilor Bocskai
Decernarea Premiilor Bocskai 17 Decembrie 2021 Universitatea Sapientia și-a încheiat anul jubiliar cu o ședință festivă a Senatului, care a avut loc pe 17 decembrie 2021 în sala festivă a Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca. În cadrul acesteia au fost acordate două Premii Bocskai, onorându-i pe dr. Trócsányi László, europarlamentar și fost ministru al justiției în Ungaria, și pe profesorul universitar dr. Dávid László, președinte al Senatului și fost rector al Universității Sapientia.

Bursa „István Pálfi” 2021
Fundația pentru Dezvoltare Regională István Pálfi anunță un concurs de burse în domeniul dezvoltării spațiale, în special al dezvoltării transfrontaliere și al GECT-urilor, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului și în colaborare cu Universitatea Edutus.

Studenții de la Sapientia au câștigat concursul MCC Smart City Challenge 2021
Membrii echipei denumite Innovative Future erau Ilyés Kinga (Drept, anul IV), Oláh Erik (RISE, anul III), Siklodi Lilla (ȘM, anul II).

Filmul nostru de examen de licență la festivalul Kinoproba din Rusia
La festivalui din Jekatyerinburg a fost prezentat filmul intitulat A piros kabát (Haina roșie) realizat de Makkai Zsófia.

Filmele noastre au fost premiate la Pannonfíling
În data de 6 noiembrie a avut loc a 17-a ediție a Întâlnirii de Filme Pannonfíling din Veszprém.

A sosit o donație de cărți de specialitate film-fotografie în Biblioteca Tonk Sándor

Studenții noștrii au fost la Festivalul de Artă și Film Alexandre Trauner

Proiectul de seriale a fostei noastre studente, Besenyei Katalin, a câștigat la Hypewriter din acest an
A câștigat premiul principal de 10 mii de euro la Hypewrite cu filmul intitulat Angyaltrombiták (Trompete de înger), care prelucrează tema victimelor traficului de persoane, și posibilitatea efectuării unui pilot din această lucrare.

Artă/fotografie contemporană în colecțiile private din Ungaria I-II.
În data de 19 și 20 octombrie, dr. Ébli Gábor, profesorul Universității de Artă Moholy-Nagy va prezenta o prelegere la facultatea noastră.

Un nou festival de filme, noi premiați de la Sapientia
La ediția a 21-a a festivalului Filmtettfeszt, doi foști studenți ai facultății noastre, Medve Ferenc și László Barna au fost premiați.

Lucrările foștilor noștri studenți au fost premiate la Festivalul de Film Alter-Native – ediția a 29-a
Buzási Gyopár a primit premiul special al juriului, iar editorul filmului care a primit premiul principal a fost Dunai László.

Studenții noștrii din anul doi au realizat un film la a 310-a aniversare a Tratatului de la Satu Mare

Toamnă la Voroneţ: două filme de examen de licență la festivalul din Gura Humorului

Două filme ale Universității Sapientia în programul de concurs al Festivalului de Film de scurt-metraj Alter-Native – ediția a 29-a

Filmele foștilor noștrii studenți Visky Ábel și László Barna au fost premiate la Festivalul de Film Ars Sacra – ediția a VI-a

Filmul studentei noastre la festivalul Filmul de Piatra
Filmul de examen de licență al lui Polacsek Zsófi intitulat A madarak nem tévednek el (Păsările nu se pierd) va fi difuzat în afara concursului.

Filmul de examen de licență a fostei noastre studente, Farkas Boglárka, la festivalul Film 4 Fun
25 filme de scurt-metraj vor concura în acest an, în programul de concurs al ediției 13 a festivalului.

Premiul principal al concursului local TIFF este acordat pentru a 11-a oară pentru un student al Universității Sapientia
Filmul de examen de licență a lui Farkas Ágnes Anna intitulat Játsszuk tovább (Să ne jucăm în continuare) a câștigat premiul principal al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

First Cut IV – studenții Specializării Media din anul final își prezintă lucrările
În data de 9 și 10 iulie, cei interesați sunt așteptați cu expoziții de fotografie, instalații și difuzarea de filme de examen de licență, în ambele zile de la ora 16.

Felicitări fostei noastre studente Kacsó-Doboly Izabella-Mária pentru numirea în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Viața se reîntoarce în clădirea noastră – începem noul an universitar cu prezență fizică
La propunerea Consiliului de Conducere, în ședința din data de 25 iunie 2021, Senatul Universității Sapientia a decis că în anul universitar 2021/2022 educația să se desfășoare cu prezență fizică.

Variety a prezentat un interviu cu Lakatos Róbert legat de noul lui film
Profesorul Specializării Media povestește în detaliu despre alegerea de temă în filmul său documentar intitulat Ki kutyája vagyok én? (A cui câine sunt eu?), o coproducție româno-maghiară.

Filmul lui Felméri Cecília intitulat Spirál (Spirală) a câștigat un premiu în Peru
În perioada 26 mai și 18 iunie a fost organizată ediția a 18-a a festivalului de film Al Este la care filmul profesoarei noastre a câștigat premiul pentru cel mai bun film.

Trei regizori de la Sapientia printre cei nominalizați la Premiile Cinematografiei Maghiare
Pentru acest premiu au fost nominalizați trei foști studenți ai Specializării Media: Felméri Cecília pentru cel mai bun prim film și cel mai bun regizor, Visky Ábel în categoria film documentar, Buzási Gyopár în categoria film de animație.

Printre premiații Concursului Directori de Imagine Kovács László – Zsigmond Vilmos din acest an au fost și studenți din cadrul facultății noastre
Bántó Csaba a primit premiul pentru directorul de imagine a celui mai bun film mic intitulat Mei - Káprázat.

Pregătirea pentru admitere a Facultății Media va fi organizată online și în acest an
În data de 7-8 mai 2021 (vineri-sămbătă) se va ține curs de pregătire pentru Specializarea Cinematografie, fotografie, media. Participarea necesită înregistrarea!

Proiectul lui Püsök Botond a fost selectat în dok.incubator din acest an
Fostul nostru student își poate finaliza lucrările filmului documentar Too Close cu un important sprijin profesional.

A apărut numărul 19 al revistei de știința filmului a Specializării media în limba engleză
Studiile publicate au fost redactate în baza conferinței cu tema „Picturesque” din 2019.

A fost deschisă expoziția profesoarei noastre Mira Marincaș în Satu Mare
Expoziția intitulată Fragmentarium a profesoarei noastre de fotografie poate fi vizionată începând cu data de doi aprilie în Muzeul de Artă din Satu Mare.

Au început înscrierile la Conferința Științifică Studențească a Facultății – ediția a XI-a
Evenimentul științific va avea loc în perioada 20-21 mai în spațiul online. Termenul de înscriere este 28 aprilie ora 23:59.

Foști studenți ai universității noastre au participat la lucrările unui film de concurs de la Berlinale
Filmul lung al lui Nagy Dénes intitulat Természetes fény (Lumină naturală) este unul dintre cele două creații maghiare care au primit loc în programul de concurs al festivalului din acest an.

Începem un serial de proiecții de istoria filmelor maghiare
Prima difuzare a serialului realizat cu sprijinul Instituției Naționale de Film, Arhivei Naționale de Film și a Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca va avea loc în data de 29 ianuarie 2021.

Profesoara noastră, Felméri Cecília, a primit Premiul pentru Cultura Contemporană Maghiară din Ardeal

Au fost publicate două noi numere ale revistei Departamentului de Drept
Vă recomandăm al treilea și al patrulea număr al revistei Legea Transilvaniei.

Universitatea Sapientia va fi prezentă la Expoziția Internațională Educatio ediția 21
În perioada 21-23 ianuarie 2021 îi așteptăm pe cei interesați la expoziția Educatio, în acest an aveți posibilitatea să ne întrebați online despre specializările noastre.

Concurs pentru selectarea decanilor
Documentaţia de concurs va fi depusă la Decanatul facultăţii până la data de 15 ianuarie 2021.

Prof. univ. dr. Tonk Márton a fost ales în funcţia de rector al Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca
În data de 9 decembrie 2020 d-l prof. dr. Tonk Márton a fost ales de comunitatea academică în funcţia de rector al Universităţii...

Hotărâri pentru scenariul roșu în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie

Primul film mare al lui Felméri Cecílila a câștigat premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film din Varșovia

La Festivalul Internațional de Film din Varșovia a fost prezentată primul film mare al lui Felméri Cecília
În data de 12 octombrie, luni a avut loc premiera mondială a filmului intitulat Spirál (Spirală) realizat de profesoara Specializării Media din cadrul facultății.

Ediția a X-a a Conferinței Științifice Studențești a Facultății se va organiza online
Așa cum am promis înainte de forul studențesc din vară, vom organiza Conferința Științifică Studențească a Facultății în perioada 4-6 noiembrie 2020, în mediul online.

Apel de concurs pentru mobilități studențești Erasmus+ pentru studii, anul universitar 2020/21, semestrul II
Universitatea Sapientia organizează concurs pentru granturi studențești Erasmus+ pentru studii în anul universitar 2020/2021, semestrul II.

Două creații au fost premiate la Filmgalopp din 2020 – amândouă sunt de la Sapientia

Informații și decizii privind COVID-19
Informații și decizii

Concurs de selecție Erasmus+ mobilități STA pentru anul universitar 2020/2021 (KA103)
Apel de concurs pentru granturi Erasmus+: acțiuni de mobilitate a personalului pentru predare (STA) în țările programului în anul...

Concurs de selecție Erasmus+ mobilități STT pentru anul universitar 2020/2021 (KA103)
Apel de concurs pentru granturi Erasmus+: acțiuni de mobilitate a personalului pentru formare (STT) în țările programului în anul...

Relaţii cu publicul online la Facultatea de Științe și Arte și Rectoratul Universităţii Sapientia
În efortul de a ajuta la reducerea răspândirii COVID-19 luând în considerare starea de urgenţă decretată, începând cu 17...

Când zidurile cad
În seara zilei de 9 noiembrie 1989 cădea Zidul Berlinului, simbol sinistru al nedreptății și diviziunii est-vest. De atunci au trecut exact 30 de ani, astfel în seara zilei de 9 noiembrie 2019, profesorul și jurnalistul dr. Cristian Ivaneș vă invită la o proiecție de fotografii comentate live, o istorie a Zidului Berlinului în imagini.

Ziua Filmului Maghiar la Universitatea Sapientia
Trei pelicule vor fi proiectate la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment inițiat de către Fondul Național al...

Ediția a XV-a a Conferinței de Știința Mediului în Bazinul Carpatic
A XV-a ediție a Conferniței de Știința Mediului în Bazinul Carpatic va avea loc în perioada 3-6 aprilie 2019, și va fi organizată de...

Conferință internațională de studii media și de film la Universitatea Sapientia
Departamentului de Media din cadrul Universității Sapientia organizează pentru a 18-a oară conferință de studii de film între 18-20 octombrie.

Practică de teren în Grecia, 2018
În perioada 25 mai - 3 iunie mulţi dintre studenţii Departamentului de Știița Mediului au participat la practica de teren organizată în Grecia cu scopul de a studia condițiile de mediu specifice regiunii mediteraneene, plantele şi animalele din regiunea mediteraneană, precum şi unele caracteristici fizici și chimici ale apei Mării Egee.

Aproape de o sută de elevi la concursul bilingv Cluj-Napoca100
Sala festivă a Facultății de Științe și Arte a Universității Sapientia a fost plină de concurenți, profesori coordonatori, susținători și spectatori în data de 14 iunie 2018, când s-a desfășurat concursul de cultură generală Cluj-Napoca100.

Concurs bilingv de cultură generală organizat la Sapientia
sociația Robert Schuman, Facultatea de Științe și Arte a Universității Sapientia din Cluj-Napoca și Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează concursul de cultură generală Cluj-Napoca 100. Concursul va avea loc în data de 14 iunie 2018, orele 11.

Practică internațională de teren în Parcul Național Fertő-Hanság (Ungaria)
Practica de specialitate s-a desfășurat în perioada 11–15 mai 2018, cu participarea unor Universități din Bazinul Carpatic: Universitatea Eötvös Loránd (Ungaria), Universitatea II. Rákóczi Ferenc (Ucraina), Universitatea Selye János (Slovacia) și Universitatea Sapientia (România).

Challenges, conflicts and opportunities. 100 years of state- and nationhood in Central and Eastern Europe

Cursuri de pregătire la Departamentul de Media
În data de 7 aprilie 2018 Facultatea de Științe și Arte a Universității Sapientia organizează cursuri pregătitoare în limba maghiară pentru cei interesați de Cinematografie, fotografie, media.

Anunț achiziție de echipamente laborator media
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru echipamente laborator media.

Anunţ achiziţie - echiparea laboratorului de știința mediului
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru echiparea laboratorului.

Anunț achiziție - echipamente și componente de IT
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru echipamente și componente de IT.

Achiziţie mobilier - anunț
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru procurarea mobilierelor necesare pentru funcționare.

Practică de teren în Grecia, 2017
În perioada 26 mai - 4 iunie mulţi dintre studenţii noştri au participat la practica de teren organizată în Grecia.

Anunț achiziție - echipamente laborator media
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru echipamente laborator media.

Anunț achiziție - echipamente și componente IT
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru echipamente și componente de IT.

Conferința de Știința Mediului în Bazinul Carpatic
În perioada 5–8 aprilie 2017 a avut loc în Cluj-Napoca a 13-a ediție a Conferinței de Știința Mediului în Bazinul Carpatic, organizat de Departamentul Știința Mediului a Universității Sapientia din Cluj-Napoca și de Asociația Enviro Scientia.

Atmosferă de bal în Casino din Parcul Central Cluj-Napoca
Asociația Studenților Sapientia din Cluj-Napoca a organizat în data de 29. aprilie 2017 în cadrul Festivalului Sapientia a cincea oară Balul Primăverii.

Anunț achiziție - echipare laborator
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru echiparea laboratorului.

Ediția a XIII-a a Conferinței de Știința Mediului din Bazinul Carpatic
Detalii referitoare la conferință pot fi găsite în limba engleză pe site-ul conferinței.

Practică de geomorfologie
Practica a decurs în Grădina Zmeilor în apropierea Jiboului și în vecinătatea castrului roman Porolissum de la Moigrad.

Cluj/Kolozsvár/Klausenburg – 700
Cu ocazia aniversării a 700 de ani de la ridicarea Clujului în rândul orașelor regale Facultatea de Ştiinţe şi Arte a Universităţii...

O nouă conferința organizată de Departamentul de Ştiinţe Juridice
Îi așteptăm cu drag pe toți cei interesați de Provocările dreptului proprietăţii intelectuale în secolul XXI. la conferința organizată de Universitatea Sapientia, Departamentul de Ştiinţe Juridice şi Asociația Forum Iuris în data de 4. noiembrie 2016.

Anunţ achiziţie
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru echiparea laboratorului.

Anunţ achiziţie mobilier
Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca anunţă deschiderea perioadei de ofertare pentru echiparea bibliotecii.

Cărţi noi în bibliotecă
Biblioteca “Tonk Sándor” a Facultăţii de Ştiinţe şi Arte organizează în perioada 27 noiembrie 18 decembrie o mică expoziţie din cărţile noi achiziționate în anul 2015.

Zerfällt Europa? – Aktuelle Krisenherde und ihre Bewältigung im Spannungsfeld nationaler Interessen
Cluj-Napoca, Calea Turzii nr. 4, Universitatea Sapientia

Patterns of Integration of Old and New Minorities in a Europe of Complex Diversity
Cluj-Napoca, Calea Turzii nr. 4, Universitatea Sapientia

Copii din gradiniță în vizită la Departamentul de ŞtiinţaMediului
Copiii din Gradiniţa Liceului Teoretic Reformat din Cluj-Napoca au vizitat Departamentul de Ştiinţa Mediului la data de 17 iunie 2015.

Practică de specialitate în zona mediterraneană – Grecia
La practica de specialitate organizată în Grecia de câtre Departamentul de Știința Mediului, în acest an au participat și studenți ai Departamentului de Horticultură din Târgu Mureș.

A XI-a Conferință de Știința Mediului din Bazinul Carpatic
În perioada 6–9 mai 2015, în Pécs (Ungaria) s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a Conferinței de Știința Mediului din Bazinul Carpatic.

Excursie de studiu la Budapesta
Între 5-9 mai 2015, noi, studenții Facultății de Știința Mediului a Universității Sapientia, am avut prilejul, ca sub îndrumarea lect.univ. dr. Szende Tonk să facem o excursie de studiu la Budapesta.

Excursie la Răchițele și Pietrele Albe
În mijlocul lunii octombrie am organizat o excursie în Munții Apuseni la Pietrele Albe, ce se întind sub vârful sterp al Masivului Vlădeasa.

XV. Film and Media Studies Conference inTransylvania
A XV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Film şi Media în Transilvania, intitulată Figurations of Intermediality in Film (Figurațiile intermedialității în film).

Pășuni cu arbori multiseculari în Transilvania
Departamentul Știința Mediului în cooperare cu Departamentul Cinematografie, Fotografie, Media și cu Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a realizat un film despre valoarea excepţională a păşunilor cu arbori din Transilvania.

Practică de teren în Munții Hășmaș, 2014
În perioada 13–16 iulie 2014 studenții noștri împreună cu cei de la Universitatea din Szeged, Ungaria au participat la lucrări de teren în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș.

Practică de teren în Grecia 2014
Anul acesta practica de teren în Grecia a fost organizată în cooperare cu Departamentul de Horticultură al Facultăţii de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste din Târgu Mureş.

Malpraxisul medical - aspecte penale, civile și medicale
16 mai 2014, vineri, ora 12,30, Universitatea Sapientia, Departamentul de Științe Juridice, Calea Turzii nr. 4, sala Aula Magna.

Transilvania 4 Africa Team s-a întors din aventura africană
Eforturile umanitare ale echipei au fost răsplătite de organizatori prin acordarea premiului special Maica Tereza.

Conferința Națională de Dreptul Sportului I
Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Universității “Sapientia” (Calea Turzii nr. 4, Cluj-Napoca), începând cu orele 14.00

Practică la rampa de gunoi de la Pata Rât
Studenții anului 3 de la Departamentul de Știința Mediului au făcut o vizită la rampa de gunoi de la Pata Rât situată în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca.

S-a terminat şi cea de-a 7-a ediţie a Ffest
Sâmbătă, 23 noiembrie a avut loc gala de premiere a festivalului internaţional de film studenţesc. Au fost recompensate cele mai bune filme proiectate pe parcursul a patru zile, respectiv lucările din cadrul workshopului de fotografie.

Excursie şi tură de iniţiere la Sănduleşti
În perioada 8-10 noiembrie s-a organizat o nouă excursie în cadrul Departamentului Știinţa Mediului.

Acordarea primului ajutor – prezentare teoretică și practică
În 15 noiembrie studenții și profesorii Departamentului Știința Mediului au avut ocazia de a participa la o prezentare teoretică și practică.

Şapte ardeleni vor merge într-un raliu caritabil în Africa
Membrii echipei Transilvania 4 Africa vor pleca în ianuarie 2014 într-o misiune umanitară aparte, ce îmbină aventura şi spiritul de competiţie cu filantropia şi solidaritatea internaţională.

Sapientia.ro

UNIVERSITATEA SAPIENTIA

Sapientia EMTE

Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.

Contact

Facultatea de Științe și Arte, Cluj-Napoca

Adresa: 400193 Cluj-Napoca, Calea Turzii nr. 4, Judeţul Cluj, Romania

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign