Magunkról

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Magunkról

Kolozsvár Erdély történelmi és szellemi központja, számtalan magyar vonatkozású látnivalóval (Szent Mihály-templom, Mátyás király szülőháza, Fellegvár, Farkas utcai templom, Szabók bástyája, Bánffy-palota, házsongárdi temető stb.). Színházaival, operáival, felsőfokú oktatási intézményeivel, számos középiskolájával, könyvtárával fontos kulturális központként az erdélyi magyar felsőoktatás fellegvára. A pezsgő kulturális és tudományos élet évtizedek óta vonzza ide az erdélyi magyar diákok ezreit, itt szereznek alap-, magiszteri vagy doktori képzés után oklevelet. Itt ismerkednek meg a tudományos élet mellett a színházi, filmes és irodalmi élet jeles képviselőivel: nemzetközi színházfesztiválok, filmfesztiválok, könyvvásárok, koncertek minden évben Kolozsvárra hozzák Európa kulturális elitjét. Ugyanakkor itt várja őket a sokszínű diákélet, a sokféle szórakozási lehetőség is: kávéházak, éttermek, szórakozóhelyek szolgáltatják az egyetemista élet színes hátterét.

 


A Sapientia EMTE 2002-ben hozta létre kolozsvári oktatási helyszínét, amelynek székhelyéül a belváros szívében levő neves műemléképületet, a Bocskai-házat választotta. Tíz év elteltével a Kolozsvári Kar saját fejlesztésbe kezdett: 2010-ben letette alapkövét az új, Tordai úti ingatlannak, amelyben 2013 őszén indult el az oktatás.

A kolozsvári helyszín fő értékekként a színvonalas diák- és piaccentrikus oktatást, a szellemi és intézményi nyitottságot, rugalmasságot képviseli. Közel háromszáz hallgatóval, illetve mintegy ötven külföldi és hazai jól képzett oktatóval, magyar adminisztrációval, alacsony tandíjakkal, halmozható és speciális ösztöndíjakkal, valamint egy 35 személyes bentlakással várja az új hallgatókat. Az oktatás minőségét továbbá a jól felszerelt tv- és filmstúdió, környezettudományi és médialaboratóriumok, illetve a Tonk Sándor Könyvtár szakkönyv- és folyóirat-állománya biztosítja.

A Kolozsvári Kar a környezettudomány szak indításával kezdte el működését. A kínálat 2003-ban a filmművészet, fotóművészet, média szak, majd 2006-ban a nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szak bevezetésével bővült, legfrissebb szakunk, a jog szak pedig 2010 szeptemberében indult be. Hallgatóink mind a négy szak esetében sikeresen szerepeltek szakmai konferenciákon, fesztiválokon, kiállításokon és más tudományos rendezvényeken. 2019 novemberében pedig a Táncművészet szak is elnyerte a működési engedélyt, így a 2020/2021-es tanévtől a kar még színesebb szakkínálattal rendelkezik.

A kar minden tavasszal Nyílt Napot szervez, amely keretében a karon működő szakok képviselői (oktatók, hallgatók és meghívottak) különböző tevékenységekkel, programokkal várják az ide látogató középiskolás diákokat: bevezetik őket az egyetemi előadások, kutatások világába, versenyekkel, játékokkal, előadásokkal várják őket az ilyenkor különleges program szerint működő könyvtárban, laboratóriumokban. Ugyanakkor a Nyílt Nap remek lehetőség arra is, hogy a középiskolás diákok a felvételivel, oktatással, hallgatói élettel és általában az egyetemista élettel kapcsolatos kérdéseikre közvetlen választ kaphassanak.

Az egyetem keretei között zajló hallgatói élet pezsgését évek óta a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) biztosítja. Az HÖK elsődleges feladata a hallgatók érdekeinek képviselete az egyetemi és kari szintű döntéshozatalban, ugyanakkor emellett számos minőségi kulturális és sportesemény szervezője: gólyabálok, gólyatáborok, pályázatírói képzések, játékestek, kirándulások, focimeccsek szervezésével HÖKkentik meg a hallgatókat.

Hírek
2023-12-05
2023-12-05
2023-11-29
2023-11-28
Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Kolozsvári Kar

Cím: 400193 Kolozsvár, Tordai út (Calea Turzii) 4. sz., Kolozs megye, Románia

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign