Katalógus

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Katalógus

Online könyvtáradatbázis >>

Általános tanácsok a kereséshez

A számítógépes katalógus a könyvtár állományáról tájékoztat, valamint kölcsönzési információkat nyújt: bibliográfiai adatokat közöl a példányokról, a lelőhelyről, valamint a könyvek státusáról.

  • A kereséseket pontos ékezetekkel kell megadni.
  • A rendszer a kis- és nagybetű között nem tesz különbséget, bármelyik használható.
  • Névelőket nem kell beírni, ezeket a szavakat a rendszer kereséskor figyelmen kívül hagyja (pl. a, az, the, an, der).
  • Kereséskor az adatok megadásánál törekedni kell az egyszerűségre: ritkán előforduló vezetéknevek esetében a keresztnév megadása nem szükséges. Gyakori vezetékneveknél a keresztnév beírása szűkíti a találatok számát.
  • Ha egy szerzőnek sok műve található az adatbázisban, a szerző nevének és a cím egy szavának megadása pontosabb eredményhez vezet.
  • Lehetőség van csonkolásra a keresési érték megadásakor, melynek jele: * (például: jog*) – ebben az esetben minden olyan tételt megtalál a program, melyben szerepel a szókezdet és bármilyen további karakter. A keresendő feltétel jobbról és balról is csonkolható. A csonkolás bármennyi karaktert helyettesít.

Egyszerű keresés

Egy mezőbe írható a keresendő szó/kifejezés. A lenyíló panelből lehetőségünk van kiválasztani, hogy melyik keresési érték szerint keressen az adatbázisban. Amint kiválasztunk egy kategóriát, már csak abban fog keresni találati értékeket.

Összetett keresés

Az összetett keresőben alapból 3 keresési mező található, a kereső mezők alatt az „Új mező hozzáadása” gombbal van lehetőségünk több sor hozzáadására. A keresőmezők alatt 3 rádiógomb található, aminek segítségével több keresőérték között logikai kapcsolatot adhatunk meg. A keresőmezők előtti mínusz gomb segítségével a pluszba hozzáadott mezőket van lehetőségünk törölni a keresőfelületről.

Böngészés

Ezt a keresési módot akkor használjuk, ha nem ismerjük pontosan a keresendő anyag tulajdonságait, csak közelítő információkkal rendelkezünk. Ekkor ugyanis nem pontos egyezést keres a program, hanem a keresési kifejezéshez legközelebb álló rekordtól kezdve listáz ki megadott számú anyagot.

  • A számítógépes katalógus használatához eligazítást ad a Segítség menüpont is.
Hírek
2023-01-27
2023-01-26
2023-01-25
2023-01-20
Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Kolozsvári Kar

Cím: 400193 Cluj-Napoca, Tordai út (Calea Turzii) 4. sz., Kolozs megye, Románia

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign