Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal /

A Tonk Sándor Könyvtár

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának könyvtára 2003-ban létesült, 2004 októberétől székhelye a Déva utca 19. szám alatti épületben, majd 2013 októberétől a Tordai úti ingatlan hátsó épületének hatodik emeletén található, fenséges rálátással a városra. 2005 májusától Tonk Sándor, a Sapientia Alapítvány első elnökének, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem alapító rektorának nevét viseli.

A Kolozsvári Kar könyvállományát a nélkülözhetetlen referenciakönyvek (lexikonok, enciklopédiák, szótárak), a Környezetföldrajz és Környezettudomány, a Filmművészet, fotóművészet, média, a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok, a Diplomácia, valamint a Jog szakokon folyó képzéshez szükséges magyar és idegen nyelvű egyetemi tankönyvek, szakkönyvek és folyóiratok alkotják. A könyvtár elsősorban olvasóteremként működik, de a több példányban meglevő könyvek haza is kölcsönözhetők.

A Kolozsvári Kar könyvtárának fejlesztésében prioritás a hallgatók tananyaggal való ellátása, az oktatók számára pedig a szakirodalom beszerzése, ezt biztosítja az állomány folyamatos bővítése, a külföldi szaklapok megrendelésével pedig szintén az oktatás színvonalát szolgálja a könyvtár.

Jelenleg az állomány 22.253  könyvtári egységet ölel fel, melyet a szakképzésekhez szükséges magyar és idegen nyelvű könyvek, folyóiratok, hanganyagok és elektronikus dokumentumok alkotják. Az állomány nagy része, az eddig megszokott szabadpolcos elrendezés mellett, a tömör raktárban került, a leggyakrabban használt kötetek és a legújabb könyvszerzemények pedig a galériában található olvasóteremben találhatóak. A könyvtár állománya folyamatosan, mintegy évi 1000-1300 kötettel gyarapszik, részben új könyvek vásárlása, részben adományozás és könyvtári csereprogramok révén.

Az olvasótermekben 41 ülőhely és 6 számítógép áll az olvasók rendelkezésére, amelyekről elérhető a könyvtár online katalógusa, valamint az EISZ és az EBSCO adatbázisok.

Az internet-hozzáférést biztosító számítógépek is oktatási célokra – katalógus- és adatbázis-használatra, személyes munkavégzésre – szolgálnak.

Szakterületek:

  • Referens anyag
  • Kultúraelmélet
  • Társadalomtudományok
  • Európai tanulmányok
  • Természettudomány
  • Film, fotó, média
  • Irodalom
  • Történelem
  • Jog

könyvtár

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031