Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Felvételi / ALAPKÉPZÉS /

Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szak

A tanszék honlapja: http://et.sapientia.ro

Tudományterület: Társadalmi és politikai tudományok

Képzési ág: Nemzetközi kapcsolatok, európai tanulmányok

Képzés időtartama: 6 félév (3 év)

Tandíj: 250 EUR/év

Helyek száma (2021 ősz): 11 tandíjmentes, 7 költség-hozzájárulásos

Beiratkozási díj: 70 lej

Fontos időpontok itt >>

Mit kell tudnod róla?

  • brüsszeli tanulmányút során ismerheted meg az Európai Unió központi intézményeit
  • tutori programmal segítünk a kutatási területedben elmélyülni
  • a képzés segítségével megértheted a nagyvilág híreit, és véleményezni tudod őket
  • megismered a mindennapjainkat érintő témákat a nemzetközi kapcsolatok területéről
 

A képzés célja

A szakunkon folyó képzés többirányú, annak érdekében, hogy végzős hallgatóink munkalehetősége minél nagyobb lefedettségű legyen. Eszerint alapos ismereteket sajátíthatnak el az Európai Unió létrejötte, működése és a mögötte álló jogrendszer és intézményrendszer tekintetében. A tantárgyak másik csoportja az állami szervek működésére vonatkozik, kezdve a helyi adminisztrációtól egészen a központi szervekig. Továbbá szakunkon jelentős szerepet játszanak a kisebbségi ügyeknek és a regionalizmussal kapcsolatos kérdéseknek szentelt tantárgyak. A hároméves alapképzés kétségtelenül jó bázist teremt nem csak az elhelyezkedésre, hanem a továbbtanulásra és szakosodásra a társadalomtudományok vagy a jog terén.

Főbb tantárgyak

Bevezetés a politikatudományokba; Nemzetközi kapcsolatok története és elmélete; Európai és nemzetközi intézmények; Az Európai Unió szakpolitikái; Nemzetközi jog; A köz- és magánjog; Világgazdaságtan; Általános szociológia; Európa újkori és jelenkori története; Az európai politikai gondolkodás története. Továbbá emelt óraszámban folyik az idegen nyelvoktatás is (angol és német, valamint francia).

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

A képzés során hallgatóink több tudományágban kapnak képzést, amely igen rugalmassá teszi az elhelyezkedési lehetőségeket. Románia Európai Unióba való belépésével meglehetősen sok továbbképzési- és álláskínálattal kell számolni az unió különböző intézményeinél. A szakunkon szerzett végzettséggel ezek többségére pályázni lehet. Másik igen jelentős munkakört jelenthet a helyi adminisztrációban vagy a központi kormányzati szerveknél való közhivatalnoki alkalmazás. Több ilyen intézménynél a román állam a magyar nyelv használatának lehetőségét is biztosítja, éppen ezért mindig aktuális munkalehetőségként kínálkozik. Ezen túlmenően hallgatóink civil szervezeteknél és politikai pártoknál is könnyen elhelyezkedhetnek.

Különleges szakmai rendezvények, amit a szak (is) szervez

A hallgatókat is nagymértékben mozgósító egyik legfontosabb rendezvényünk az Európai Unió napja. Ilyenkor nyílt napokat szervezünk a tanszéken, ami a szak bemutatását és az Európai Unióval kapcsolatos előadásokat foglal magába. A rendezvény egyúttal tehát Neked is szól. Ehhez kapcsolódik egy tudományos konferencia megszervezése, ahol külön szekciót biztosítunk hallgatóink előadásainak. Ez jó alkalom a tudományos szárnybontogatásra, ahol tanárok és hallgatók közösen vitatják meg a bemutatott dolgozatokat.

A szakon működő diákkörök, szakmai tömörülések, műhelyek

A szakon belül működő műhelynek mondhatni már hagyománya van. Egyetemi Estéknek nevezzük, témája pedig XXI. századi világpolitika. A műhelyelőadásokra neves szakembereket szoktunk meghívni, akik új szemléletekre, kutatási eredményekre hívják fel a figyelmet, vagy éppen aktuális kutatási témájukat mutatják be.

Különleges tanulmányi utak, nyári gyakorlatok

Minden évben szervezünk tanulmányi utat Brüsszelbe, hogy hallgatóink közvetlenül is megismerhessék az Európai Unió intézményeit, az ott dolgozó embereket, és nem utolsó sorban magát a várost, amely Európa fővárosává nőtte ki magát. A nyári gyakorlatra vonatkozóan is hasznos és egyben kellemes ajánlatunk van, melyre egy táborban kerül sor. Itt lehetőség nyílik romániai, magyarországi és EU-s vonatkozású előadásokon részt venni, ráadásul sportrendezvények és egyéb vetélkedők is színesítik a programot.

Speciális ösztöndíjak a szakon

Ferber Mikós, az Eastern Michigan University Ipari technológia Karának tanára már az alapításától kezdve támogatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, a 2007-es évtől pedig a kar Nemzetközi kapcsolatok, európai tanulmányok szakát is. Az ő jóvoltából a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara ösztöndíjpályázatot ír ki minden évben. Az ösztöndíj 500 USD/év értékű összeget jelent, melyet a hallgató egy összegben kaphat meg a tanév elején az előző évi teljesítménye függvényében. Egy évben egyetlen ösztöndíjra van lehetőség a Nemzetközi kapcsolatok, európai tanulmányok szakon, melyet egy diák az alapképzés ideje alatt csak egyszer nyerhet el.

Felvételi kritériumok

  1. Motivációs beszélgetés: kizáró jellegű – a 2021-es nyári felvételin online szervezzük
  2. Érettségi átlag: 100%

A beiratkozáshoz szükséges iratok listája itt olvasható.

Eseménynaptár

2021. október

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031