Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be Felméri Cecília első nagyjátéfilmjét

Október 12-én, hétfőn volt a világpremierje a Média Tanszékünk oktatójának Spirál című filmjének.

Spirál plakátja

A Krónika készített rövid interjút Felméri Cecíliával, amiből kiderül, hogy oktatónk vegyes érzelmekkel élte meg a bemutatót: „Bár nagy öröm számomra, hogy rangos szemlén mutatták be a filmünket, furcsa érzés, hogy ami egy filmfesztiválon általában megszokott, az most elmaradt. Egy sorban 16 szék van, ezek közül csak négyen ülhet valaki, a szokásos találkozók a szakmabeliekkel elmaradnak – általában ez szokott lenni az egyik legfontosabb hozadéka egy szemlének. A stábból is csak engem hívtak el a premierre. Furcsa szembenézni a foghíjas moziteremmel. A filmek szempontjából is nagyon rossz időszak ez a mostani.”

Spirál magyarországi bemutatóját november 19-re tervezik, a romániai bemutatót a bizonytalan helyzetre való tekintettel még nem jelentették be.

A teljes cikk itt olvasható.


Spirál (magyar filmdráma, 100 perc, 2020)

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en „A jövő reménysége díj”-jal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-jal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronzása a mostani játékfilm. A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész (Pororoca, Legjobb szándék); és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja). A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült.

(forrás: Port.hu)

Eseménynaptár

2021. június

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930