Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek / Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny – 2018 /

Versenykiírás

XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny

Erdélyi forduló

A XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny a biológia iránt érdeklődő magyarul tanuló VII. és VIII. osztályos általános iskolásoknak szól Felvidéktől Erdélyig, Vajdaságtól Kárpátaljáig. Az idei tanévben másodszor nyílik lehetőség egy külön erdélyi forduló megszervezésére a Magyar Természettudományi Társulat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttműködése révén. Az erdélyi fordulóban a legmagasabb pontszámot elért hat tanuló továbbjut a XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny döntőjére, amelyre 2018. június 1–3. között Kisújszálláson (Magyarország) kerül sor.

Kérjük az iskolákat, hogy a verseny erdélyi fordulóján való részvételi szándékukat szíveskedjenek előzetesen jelezni a http://kv.sapientia.ro/hu/hirek/herman-otto-karpat-medencei-biologia-verseny/regisztracio regisztrációs felületen. A regisztrációra a hatékony logisztikai szervezés szempontjából van szükség (várható résztvevői létszám, étkezés, szállás stb.). Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a versenyen részt vevő diákok és kísérő tanáraik számára a verseny idejére étkezést és igénylés esetén anyagi kereteink függvényében 2018. március 9-én (péntek) éjszakára szállást is biztosítunk. Utazási költséget azonban nem áll módunkban téríteni.

A versenyen való részvétel ingyenes.

 

A regisztráció határideje: 2018. február 16. (péntek)

A versenyre jelentkező diákok előzetes kiválasztását az iskolák szaktanáraira bízzuk. A regisztrációs űrlapot csak a versenyen ténylegesen részt venni szándékozó diákoknak kell kitölteni.

A verseny időpontja: 2018. március 10. (szombat), de. 10:00 óra 

Az erdélyi forduló helyszíne:
Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kar, Kolozsvár
Calea Turzii (Tordai út) 4. sz., Kolozs megye. +40-372-788-890 / E-mail: office@kv.sapientia.ro

 

A verseny menete

A VII. és VIII. osztályos tanulók egy kategóriában versenyeznek. A verseny során a versenyzők egy feladatlapot töltenek ki, amelynek a kérdései az alább megadott négy tételcsomagra vonatkoznak. A dolgozatokat az erdélyi versenybizottság minősíti. Az erdélyi forduló keretében a legmagasabb pontszámot elért hat (három VII. és három VIII. osztályos) tanuló továbbjut a Magyarországon megtartandó Kárpát-medencei döntőbe. 

 

Az erdélyi fordulóhoz szükséges ismeretanyag

  1. Herman Ottó élete és munkássága: pdf.
  2. Hazai védett állatok, növények ismerete – az 1. sz. mellékletben megadott fajlista alapján, szabad felkészüléssel.
  3. A TermészetBÚVÁR folyóirat 2017. év 3.4. és 5. számában megjelenő tanulmányok: a POSZTER (kép és cikk), VIRÁGKALENDÁRIUM (kép és cikk), ÚTRAVALÓ (cikk), HAZAI TÁJAKON (cikk) ismeretanyagai.
  4. Hazánk legjellemzőbb életközösségei: lombhullató erdők, édesvizű tavak és folyók, rétek – ökológiai alapismeretek.

 

A résztvevők díjazása

A versenyszervező bizottság a XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulóján részt vevő versenyzőknek és felkészítő tanárainak elismerő oklevelet ad. A verseny nyertesei kategóriánként I., II., III. díjban és dicséretben, illetve könyv- vagy egyéb tárgyjutalomban részesülnek. A legsikeresebb versenyzők, akik egyben megmérettetnek a Kárpát-medencei döntőn is, részt vehetnek az egyhetes II. Kárpát-medencei Tehetségtáborban.

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

 

Az érdeklődők az alábbi elérhetőségen kaphatnak további részletes felvilágosítást a versenyről:

Mihályfalvi Katalin

Tel.: +40-769-675-036
E-mail: hermanotto.kolozsvar@gmail.com

 

Versenyszervező bizottság elnökei: dr. Balog Adalbert egyetemi tanár, Sapientia EMTE; dr. Tonk Szende egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE, az MTT elnökségi tagja

Versenyszervező bizottság titkára: Mihályfalvi Katalin tanár, Kolozsvári Református Kollégium

Az MTT Kárpát-medencei tanulmányi versenyek főszervezője: Dr. Tardy János c. egyetemi tanár, az MTT ügyvezető elnöke

 

Támogató

Eseménynaptár

2018. december

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31