Filmnapok a Kolozsvári Magyar Napokon

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Filmnapok a Kolozsvári Magyar Napokon
Filmnapok a Kolozsvári Magyar Napokon
Filmnapok a Kolozsvári Magyar Napokon
2016. augusztus 8.

A Sapientia EMTE és Magyarország Főkonzulátusa az idén is érdekes filmekkel várja az érdeklődőket egyetemünk Tordai úti épületének Aula Magna termébe.

KEDD, augusztus 16.

14:00 Gyulai Líviusz: Egy komisz kölyök naplója és más rajzfilmek gyerekeknek, 100 perc HU
Az én kis városom
Szinbád,bon voyage
Könny nem marad szárazon
De Ronch kapitány naplója
Jónás

Részletek itt>>

 

16:00 Válogatás a Sapientia EMTE hallgatóinak 2016-os filmeiből
Vetítés után beszélgetés a jelenlevő alkotókkal

  • Dragu Erika: Fejvadász, kisjátékfilm 2016, 15 p
  • Mihálydeák Krisztina: Ez engemet életet, dokumentumfilm 2016, 33p
  • Radu Nobert: A fine day to exit, kisjátékfilm, 2016, 12 p
  • Hegedüs Norbert: ABC, dokumentumfilm 2016, 26p
  • Barabás Eszter: Kopjafa a házunk helyén, dokumentumfilm, 2016, 28 perc

 

18:00 Miklauzic Bence: Parkoló, nagyjátékfilm, 2014, 92 perc
16 éven felülieknek ajánlott

 A pesti bérházak rengetegében, egy üres foghíjtelken áll a  Parkoló. A Parkoló ura Légiós, aki egy sajátos kis birodalmat  hozott létre a tűzfalak tövében. Télen-nyáron itt él a  lakókocsijában, és csak egyetlen cél vezérli: nem akarja, hogy a  külvilág káosza betörjön az általa kialakított nyugalom szigetére.  Az egyetlen helyre, ahol otthon érzi magát.
 Egy nap azonban olyan vendég érkezik, akinek feltűnése  alapjaiban változtatja meg Légiós és a hely addig megszokott  életét. Imre, a gazdag üzletember 1968-as Ford Mustangjának  keres biztonságos parkolóhelyet. Ekkor egy fordulatos,  meglepetésekkel teli párbaj veszi kezdetét, melynek során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd a belváros két magányos harcosa a hullámpalával fedett parkolóhelyért. Hamarosan kiderül, hogy küzdelmük igazi tétje nem is a tetővel fedett parkolóhely, hanem sokkal inkább két világnézet élet-halál párbaját látjuk. Két magányos, mindenre elszánt ember küzdelmét, akiknek szembe kell nézniük élethazugságaikkal, múltjuk fájdalmas sebeivel.

Trailer itt>>

SZERDA, augusztus 17.

14:00 Mátyássy Áron: Berosált a rezesbanda, ifjúsági film, 2015, 74 perc
Vetítés után beszélgetés a film producerével: Csortos Szabó Sándorral

Kukucs város iskolájában kísérleti osztályt indítottak Riminyák tanár úr vezetésével. Riminyák szigorú, porosz elveket valló tanár, aki egy óra alatt kétszer is képes lefeleltetni az osztályt. És ez még a kisebb hibái közül való! Nem csoda hát, ha az ötletes Szinyák vezetésével eltérítik az iskolabuszt, és az egész osztály beveszi magát az erdőbe. Beköltöznek az üresen álló orosz laktanyába, ahol hamarosan kiderül, hogy társaságuk is van Igor, az itt maradt orosz katona személyében. Igor átveszi a parancsnokságot, és kemény kiképzésbe részesíti az ifjúságot. Hamarosan rájönnek a gyerekek, hogy Riminyák tanár úrnál talán könnyebb volt az élet. A kukucsi városi híradón keresztül tárgyalnak a szülőkkel és az iskolával, feltételként szabva Riminyák elbocsájtását...
A gyerek és ifjúsági irodalom népszerű alakja, Csukás István írta a film forgatókönyvét, a tévéfilmet pedig a tehetséges fiatal rendező, Mátyássy Áron rendezte.

Trailer itt>>

 

16:00 Kolozsvári dokumentumfilmek: 
Maksay Ágnes: Az újjászületett Farkas utcai templom, dokumentumfilm 26 perc 
Házsongárd arcai dokumenfilm-sorozat, 70 perc

Részletek itt>> 

 

18:00 Mátyássy Áron: Víkend, nagyjátékfilm, 2015, 100 perc
16 éven felülieknek ajánlott
Vetítés után beszélgetés a film producerével: Csortos Szabó Sándorral

 Három jómódú, sikeres, boldog ember együtt indul Erdélybe,  hogy egy kis hegyi faluban vadászattal töltsék a hétvégét.  István (Lengyel Tamás) a milliomos építési vállalkozó, Márta  (Gryllus Dorka) az ügyvédje és László (Simon Kornél) az  ügyvédnő férje könnyed, békés, boldog napokra számít. De  tévednek. Egy baleset során meghal egy falubeli férfi. A  látszólagos nyugalom gyorsan semmivé foszlik. Fokozatosan  kiderül, hogy mind a három vendégnek megvan a maga titkos  terve: a múltjukban rejlő titkok a szövetségesekből ellenséget, az ellenségekből talán újra szövetségest csinálnak. Az isten háta mögött, a Kárpátok sziklái között elszabadulnak a vad, ősi ösztönök - és mindenki csak magára számíthat.

Trailer itt>>

CSÜTÖRTÖK, augusztus 18.

14:00 Balogh György: Tüskevár, családi film, 2012, 99 perc
Vetítés után beszélgetés a film rendezőjével: Balogh Györggyel

Ladó Gyula, azaz Tutajos városi diák, aki a nyári szünetet a Kis-Balatonnál tölti a rokonainál. Matula bácsi, az öreg pákász mellé szegődik, aki apránként bevezeti őt a berekbeli életbe. Megismeri a természetet, megtanul együtt élni a környezettel. Horgászik, megsüti-főzi amit elejt vagy megfog, jól telnek a napjai. Hamarosan megérkezik barátja, Bütyök is, és együtt kalandoznak tovább Matula bácsi vezetésével.

Trailer itt>>

 

16:00 Pálfi György: Szabadesés, nagyjátékfilm, 2014, 89 perc
16 éven felülieknek ajánlott 

 A Szabadesés hét lakás történetét meséli el. Egymás alatti  hét emeleten elhelyezkedő lakások nem hétköznapi  történeteit. A bennünk fellelhető szorongások vizuális  megjelenései ezek a történetek. Akár meg is  történhetnének, talán meg is történnek - csak nem  szeretünk róla beszélni. A film keretét adó zuhanás csupán  ebbe a hét lakásba enged betekintést, de vannak még l  akások - akár ebben a házban, akár más házakban, más  városokban, más országokban is. És  mindegyikben van egy-egy újabb történet. Furcsa történetek ezek, különös emberekről.

Trailer itt>>

 

18:00 Horváth Lili: Szerdai gyerek, nagyjátékfilm, 2015, 98 perc
16 éven felülieknek ajánlott

A film egy különös felnőtté válási történet, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, akinek magának nem volt édesanyja. A film hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga): felelőtlen kamasz, aki egy négyéves kisfiúért tartozik felelősséggel. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze - nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja döntsön helyette, először találkozik olyan férfival, aki úgy tűnik: bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia.

Trailer itt>>

VASÁRNAP, augusztus 21.

14:00 Kaszás Géza: A lovasíjász, magyar dokumentumfilm, 2015, 115 perc,
Partnerségben a Kincses Kolozsvár Egyesülettel

"Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek."

 A film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett,  csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel, a  lovasíjászattal, annak szellemi hátterével és az abból létrejött, a  világban futótűzként terjedő sporttal, Kassai Lajos kulturális  életünkben betöltött szerepével foglakozik. Mindezekről  számtalan anyag található az írott és elektronikus médiában.  Hasonló témával foglakozó könyve már több kiadást megért,  több nyelvre lefordították. Kínában sztárként ünneplik mind a  bemutatókon, mind a televízióban. Ha Hollywood olyan  szuperprodukciót forgat, amelyben lovasíjászok szerepelnek,  akkor őt kérik fel szakértőnek, és ő tanítja be a sztárokat, mint  legutóbb egy Kínában forgatott filmben Matt Damont.

 Lovasíjász módszere 2013 novembere óta hungarikum.

 

A film középpontjában az ember áll, akit az íj vitt a lovakhoz, és akit azok repítettek a lábbal és a gondolattal bejárható világba.

Trailer itt>>

OTDK reklámfilm
Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2015-ben Kolozsváron szervezi meg a Fizika, Földtudományok, Matematika szekciót (FiFöMa) első alkalommal Magyarország határain kívül.

OTDK először Kolozsváron
Az OTDK történetében elsőként, 2015-ben a Fizika, Földtudományok és Matematika, azaz FiFöMa szekció Magyarország határain kívül kerül megszervezésre Kolozsváron.

Különdíjat nyert az OTDK-n Búzás Annamária
A magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferencia XXX. jubileumi rendezvényének házigazdája a Zsigmond Király Főiskola volt.

Népszerű volt a tusványosi Sapientia sátor
Ismét teljes programmal vett részt a Sapientia EMTE a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

Diákunk nyert ösztöndíjat
Thieme Nóra, környezettudomány szakos végzős hallgatónk nyerte az Alucro non-profit alapítvány által meghirdetett három „Every Can Counts” ösztöndíj egyikét.

Zoom a részletekre! - ott leszünk Tusványoson
A Sapientia EMTE idén is jelen lesz a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényen. Programjainkat 2016. július 20-23. között látogathatják az érdeklődők.

Környezettudományi együttműködés az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel
A Sapientia EMTE és az ELTE között megállapodás született a környezettudományi mesterképzéssel kapcsolatosan.

Görögországi terepgyakorlaton voltak oktatóink és hallgatóink
A helyszín az előző évekből jól ismert Leptokaryá volt. A terepgyakorlaton a Sapientia EMTE három karáról vettek részt diákok.

Fás legelőt látogatott meg Erdélyben Charles herceg közösen dr. Hartel Tiborral, a Sapientia EMTE docensével
Itt elolvasható Charles herceg Erdélyi látogatásáról szóló angol nyelvű szakmai anyag.

Folytatódik a gulág előadássorozat a Sapientián
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel szervezünk több hónapon át tartó előadássorozatot.

Sapientiás oktatót választottak az Alkotmánybíróság tagjává
A Képviselőház 9 éves időtartamra alkotmánybíróvá nevezte ki Dr. Varga Attilát, a Sapientia EMTE egyetemi docensét.

Átvehetők az egyetemi és mesteri oklevelek
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket.

Sapis siker idén is! Simó Ibolya filmje nyerte a TIFF helyi filmek versenyét
A Sapientia EMTE hallgatójának filmjét még 2011-ben forgatták a zetelaki gát mellett lévő benzinkútnál és az udvarhelyi Első Emelet kávézóban.

Akkreditálták a Környezetvédelem és monitoring magiszteri képzésünket!
Ma érkezett a hír, hogy pozitívan bírálta el új mesteri képzésünket az Akkreditációs Bizottság Bukarestben.

Erasmus+ pályázati felhívás oktatási célú mobilitásra (STA)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2016/2017-es tanévben.

2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve
Negyven év alatti pályakezdő vállalkozók, illetve induló vállalkozások segítése és támogatása céljából szervezünk Kolozsváron szakmai találkozót 2016. május 25-én, szerdán.

Kolozsvári Akadémiai Bizottság előadása
Az Értékek Akadémiája sorozat következő előadásának meghívott vendége Jeszenszky Géza egyetemi magántanár, az Antall-kormány külügyminisztere.

Folytatódik a gulág előadássorozat
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel több hónapon át tartó előadássorozatot szervez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitására (STT) a 2016/2017-es tanévben
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára.

Hallgatóink rövid dokumentumfilmekből álló sorozata, A Házsongárd arcai
A sorozatot május 18-án 18:00 órától mutatjuk be a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Aula Magna termében.

Gulág előadássorozat a Sapientia EMTE-n
Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között címmel több hónapon át tartó előadássorozatot szervez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Jog az (erdélyi) irodalomban
A Sapientia EMTE Jogtudományi Tanszéke nem csak a legszűkebb szakmának szervez rendezvényeket. Május 6-án és 7-én látogass el hozzánk!

Újabb Egyetemi Estét tartunk a karon
Az Egyetemi Esték keretében Gyulai Iván, ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója tart előadást.

Közigazgatás-tudományi doktori képzés a Sapientia EMTE és az NKE együttműködésében
A Sapientia EMTE vendégül látta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldöttségét.

Határtalan Erdély
A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány koordinálásával egy 80 fős magyarországi középiskolásokból és oktatókból álló csoport látogatott el hozzánk a Kolozsvári Karra.

Középiskolás diákoknak tartottunk előadásokat
A kolozsvári Apáczai Csere János Líceum középiskolásai és belgiumi vendégeik látogattak el hozzánk 2016. április 22-én, pénteken, a Kari Nyílt Napok keretében.

Csütörtökön ismét Egyetemi Estét tartunk
Egyetemünk vendége lesz dr. Patyi András egyetemi tanár, közigazgatási jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Az Egyetemi Esték következő meghívott előadója Mandics György, író, művelődéstörténész
Politikai manipuláció Mátyás király korában címmel hallgathatunk meg egy előadást szerdán.

Nyári Egyetem 2016
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem huszonegyedik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára a Nyári Egyetem 2016 programot.

Ismét Karunk vendége dr. Maróth Miklós
Folytatódik a Karunkon elindított iszlám modul előadássorozat. Meghívott előadónk dr. Maróth Miklós professzor úr, orientalista, magyar klasszika-filológus.

Dr. Jeremiás Éva előadása a Kolozsvári Karon
Az Egyetemi Esték következő meghívott előadója dr. Jeremiás Éva, professor emerita, az ELTE BTK Iranisztikai Tanszékének oktatója.

Tehetséggondozó Fórum Kolozsváron
Cél a Magyarországon működő középiskolai tehetséggondozó versenyek határon túli kiterjesztése a Kárpát-medencei magyar közösségek irányába.

PR-os munkatársát keresi a Rektori Hivatal
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Rektori Hivatala pályázatot hirdet PR felelősi munkakör betöltésére. Jelentkezési határidő: 2016. április 25.

Barabási Albert László a Sapientiáról
A Csíkszeredából elszármazott fizikust, hálózatkutatót a szekelyhon.ro portál villáminterjúban kérdezte az értelmiségi fiatalok visszavonzásáról.

Újra akkreditálták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet
Az intézményi akkreditációt követően ötévente kerül sor időszakos minőségi felmérésre, az akkreditáció megújítása céljából.

Erasmus+ tájékoztató délutánt tartottunk
Szerdán intézményünk Erasmus koordinátoraitól kérdezhettek hallgatóink, valamint, erasmusos diákjaink meséltek a programban nyert tapasztalataikról.

Búvár tanfolyam bemutató nálunk!
Egyórás bemutatóra kerül sor Kari épületünkben, ahol részletesebben lehet tájékozódni a program lehetőségeiről és a bekapcsolódás feltételeiről.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni? Pályáznál, de vannak kérdéseid, amelyekre még nem tudod a választ?

A Bonis Bona Discere - Bibó István emlékrendezvény
Bibó István emlékrendezvénynek ad otthont a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának aulája a hétvégén.

Megjelent az új Erasmus+ kiírás
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban és szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre a 2016/2017-es tanévben.

Áprilisban ismét megnyitjuk kapuinkat a középiskolások előtt
Negyedik éve, hogy az Iskola másként elnevezésű rendhagyó oktatási hét során nyílt napokat tartunk a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán.

Pozsgay Imre távozása
Örökre elmarad Pozsgay Imre rendszerváltó politikus, gondolkodó kolozsvári előadása, amelyre március utolsó napján került volna sor. Sokat tanulhattunk volna még tőle. Nyugodjon békével!

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Veress Emőd oktatónkat
A kitüntetést Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere adta át a Sapientia EMTE egyetemi docensének.

Felvételi felkészítőt tartunk a Filmművészet, fotóművészet, média szakon
Idén április 23-án, szombaton tartja felvételi előkészítőjét a Média tanszék, amelyre várja a leendő diákokat.

Kari TDK áprilisban!
A Kolozsvári Kar TDK-t szervez a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok, a Jog, illetve a Környezettudomány, alapképzésben vagy mesterképzésben részt vevő hallgatói számára.

Kitüntették Varga Attila oktatónkat
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozott Varga Attila egyetemi docens részére.

Bécs-Győr tanulmányi kirándulás
Tanulmányi kirándulást szervezünk jogászhallgatóink számára, ahol lehetőségük adódik a gyakorlati tudásuk és ismereteik bővítésére, új kapcsolatok kialakítására.

Egyetemi Este
Az Egyetemi Esték keretében Dr. Csergő Zsuzsa, a Queen's University Politikatudományi Tanszékének docense tart előadást Demokrácia, populizmus, választások az Egyesült Államokban címmel.

II. (Szovátafürdői) Jogászgyűlés
A tavalyi nagysikerű I. (Torockói) Jogászgyűlés után újra megrendezésre kerül az erdélyi jogászok szakmai találkozója, reményeink szerint ezentúl évente.

Vendégtanári program a Környezettudomány Tanszéken
Dr. Dibó Gábor egyetemi tanár, Széchenyi István díjas professzor tanszékünkön tart előadásokat a következő héten.

Rektorválasztás - referendum 2016
A Szenátus jóváhagyta az Egyetem választási szabályzatát, illetve döntést hozott a rektor megválasztási módját eldöntő referendum megszervezésének időpontjáról.

Sorsolás - egyetemi tájékoztató körút 2016
Kisorsoltuk a 2016-os felvételi tájékoztató körút során meghirdetett versenyünk győzteseit. Gratulálunk nekik! A részleteket a videóban találjátok.

Tisztújítás a kHÖK-nél
Március 1-én a Sapientia EMTE Kolozsvári Hallgatói Önkormányzatának éves tisztújító közgyűlésén új elnököt és elnökséget választottak az érdekvédelmi szervezet élére.

Lezajlott a 2016-os egyetemi felvételi tájékoztató körút
A Sapientia EMTE 2016. február 15-26. között szervezte meg a már hagyományosnak számító Az Egyetem házhoz jön tájékoztató körutat.

Dr. Jeremiás Éva tart előadást a Sapientián!
Az Egyetemi Esték következő meghívott előadója dr. Jeremiás Éva, professor emerita, az ELTE BTK Iranisztikai Tanszékének oktatója.

Szombaton érkezik Kolozsvárra az évente körútra induló Bocskai-zarándoklat
Szombat megkoszorúzzuk Bocskai István mellszobrát, lerójuk tiszteletünket a fejedelem előtt.

Könyvbemutató a Sapientián!
A POLIS Könyvkiadó újdonságai kerülnek bemutatásra február 17-én délután 5 órai kezdettel a Sapientia EMTE Tordai út 4. szám alatti épületének aulájában.

Elérkezett a megbocsájtás hete a könyvtárban
2016 február 15-19. között a Kolozsvári Kar Tonk Sándor Könyvtára megbocsájtási hetet tart. A könyveket büntetés felszámolása nélkül lehet visszaadni.

Gödöllőn járt a Sapis küldöttség
A Sapientia EMTE Kolozsvári, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Karának küldöttsége 2016. február 4-7. közötti időszakban a Szent István Egyetemen tett látogatást.

Az Egyetem házhoz jön 2016-ban is
A Sapientia EMTE 2016. február 15-26. között ismét megszervezi a már hagyománnyá vált egyetemi tájékoztató kampánykörutat Erdély középiskolásai számára.

Mi is ott voltunk az Education!
Egyetemünk idén részt vett a budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amely újra egybegyűjtötte a magyarországi és külföldi felsőoktatási intézményeket.

Álláshirdetés a Travelminitnél!
A kolozsvári székhelyű Travelminit szállásfoglaló oldal, főállású szállásfoglalási asszisztenseket keres, flexibilis munkaidővel, az értékesítési csapat bővítéséhez.

Hétfőn kezdődik a beiratkozás a hangtechnikus képzésre
Bővebb információk a Kolozsvári Karon februárban induló hangtechnikus képzésre iratkozók számára. Részletek a hírben.

Irány az Educatio!
Egyetemünk idén részt vesz a január 21-23. között zajló budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amely egybegyűjti a magyarországi és külföldi felsőoktatási intézményeket.

Filmpályázat
Az Áldás Népesség Egyesület filmpályázatot hirdet erdélyi magyar, felsőfokú oktatásban résztvevő hallgatók számára a 2013-ban elhunyt Csép Sándorra emlékezvén. Részletek a hírben.

Lapozgatható Felvételi Tájékoztató 2016
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden évben kiadja Felvételi Tájékoztató füzetét, mellyel a pályávalásztás előtt állókat szeretné segíteni.

Pályázati felhívás tavaszi részképzésre!
Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet ösztöndíjas teljes szemeszteres, valamint részképzős tanulmányútra.

Újdonság! Hangtechnikus képzés a Kolozsvári Karon!
Hangtechnikus képzés indul a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán 2016. februárjában.A képzésre január végén lehet jelentkezni. Részletek a hírben.

Harmadik kiadásához érkezett az Adventi Könyvvásár
Az IDEA Könyvtér a Sapientia EMTE Kolozsvári Karával partnerségben idén ismét megszervezi az Adventi Könyvvásárt.

Dr. Tonk Márton dékán úr a hatoscsatorna vendége volt
A budapesti hatoscsatorna Hír-Érték műsorának volt vendége december elején a dékán úr, az erdélyi magyar felsőoktatásról beszélgettek.

Légy TE is kampányarc!
A februári kampánykörút során Erdély mintegy 100 középiskolájába látogatunk el, ehhez keresünk vállalkozó szellemű, jókedvű, ambíciós hallgatókat. Ezt nem hagyhatod ki! Jelentkezz!

Felhívás!
Pályázati felhívás a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik (tutoraik) részére.

Dr. Rostoványi Zsolt ismét előadást tart nálunk!
Folytatódik a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán folyó Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesterképzés keretében elindított iszlám modul előadássorozat.

Újabb izgalmas Egyetemi Este a Sapientia Kolozsvári Karán
Az Egyetemi Esték előadássorozat következő meghívott előadója Serfőző Antal budapesti kutatógeológus.

Újdonságok a könyvtárban
A Kolozsvári Kar Tonk Sándor könyvtárában rendezett kiállítás nyújt betekintést az idén, 2015-ben beszerzett könyvek palettájára. A kis kiállítás megtekinthető a könyvtár galériájában.

Folytatódnak az Egyetemi Esték
Az Egyetemi Esték előadássorozat következő meghívott előadója dr. Buczkó Krisztina, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa.

Előadás a fás legelők témakörében, meghívott vendégünk: Ted Green!
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán tart előadást november 28-án a fás legelő elmélet egyik megalkotója és terjesztője, Ted Green.

Folytatódik az iszlám modul
Folytatódik a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán folyó Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesterképzés keretében elindított iszlám modul előadássorozat.

Graduate Barometer 2016 felmérés
Ezúton újra meg szeretnénk hívni hallgatóinkat, hogy csatlakozzanak Európa legnagyobb karrierrel, karriertervezéssel és oktatással kapcsolatos felméréséhez!

Egyetemi Esték élménybeszámolóval fűszerezve
Az Egyetemi Esték előadássorozat meghívott vendége dr. Gallé Róbert, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa

Tájékoztató látogatás és előadás
A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégium pályázati tájékoztatót tart a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Tordai úti épületében 2015. november 19-én, csütörtökön.

Magyar Tudomány Napja Erdélyben
A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében kerül sor a Magyar Jogfilozófusok Kolozsvári Tanácskozására, 2015. november 6-7. között.

Új hallgatókkal bővült a tutori program
Idén is elindult a tutori program a Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon és a Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesteri szakon, 13 hallgató jelentkezett.

Újabb Egyetemi Este novemberben
Az Egyetemi Esték előadássorozat következő meghívottja dr. Püski Levente, történész, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense.

Kiadó egy hely a bentlakásban
Egy fiú jelentkezését várjuk egy kétágyas szoba megüresedett helyére azonnali beköltözési lehetőséggel. Érdeklődni a Kar könyvelőségén lehet.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói mobilitási pályázat
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi és szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre.

Könyvbemutató az EME székházban
Az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Sapientia EMTE 2015. október 15-én 18 órakor rendezi meg több jogtudományi témájú kötet bemutatóját.

Iszlám modul
A Sapientia EMTE Kolozsvári Karán folyó Diplomácia és interkulturális tanulmányok mesterképzés keretén belül elindítunk egy iszlám modult, amely tömbösített előadásokat foglal magába.

Széteső Európa? – Jelenkori válsághelyzetek kezelése egymással ütköző nemzeti érdekek kereszttüzében
Német nyelvű konferenciát szervez partnerségben a Kolozsvári Kar.

Patterns of Integration of Old and New Minorities in a Europe of Complex Diversity
Társadalomtudományi konferenciát szervez partnerségben a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara.

Az Egyetem Napja
2012. tavaszán a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja, ezért idén 2015. október 3-án szombaton Csíkszeredában ünnepeljük ezt.

Új tanév, új Egyetemi Esték
Az Egyetemi Esték előadássorozat keretében az új tanévben az első meghívottunk Prof. dr. Szabó Máté, az ELTE, Állam- és Jogtudományi Kar oktatója.

The Real and the Intermedial
XVI. Film- és Médiatudományi Konferencia Erdélyben. Az angol nyelvű konferenciát 2015. október 23-24. között szervezzük a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán.

Kosárlabda tornát nyert a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara által támogatott Schmac csapat
Második alkalommal szervezték meg a múlt héten a Kolozsvári Magyar Sportnapokat. Gratulálunk a nyertesnek!

Tanévnyitó Ünnepség
2015 szeptember 15-én, kedden tizenötödik tanévét kezdi meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara. A rendezvény 12:00 órakor kezdődik az Aula Magnában.

FILMHÍD a Kolozsvári Magyar Napokon
Két helyszínen hatodik alkalommal jelentkezik a Kolozsvári Magyar Filmnapok programsorozat. Alább megtekinthető a részletes program.

Új Erasmus+ pályázati felhívások jelentek meg oktatók és munkatársak számára
A Sapientia EMTE új pályázatot hirdet az Erasmus+ Program keretén belül a 2015/2016-os tanévre.

Pályázati felhívás oktatóink és hallgatóink számára
Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen hirdet nyílt pályázatot oktatók és hallgatók számára.

Sapientiás oklevelek átvétele Kolozsváron
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgákon vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi oklevelüket Kolozsváron.

Tusványos, jövünk!
Tudománynépszerűsítő előadásokkal készülünk az idei nyári szabadegyetemre, programjainkra július 24-én, pénteken kerül sor. Türelmetlenül várjuk a találkozást az érdeklődőkkel!

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Kolozsvári Kar

Cím: 400193 Kolozsvár, Tordai út (Calea Turzii) 4. sz., Kolozs megye, Románia

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign