Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

EPK a városban

Májusban szervezik meg az első Erdélyi Politikatudományi Konferenciát Kolozsváron.

Első ízben szervezi meg az Erdélyi Politikatudományi Konferenciát a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Politikatudományok Szakbizottsága közösen a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Politikatudományi Intézetének magyar tagozatával, a Sapientia EMTÉ-vel és a Kolozsvári Magyar Politológus-hallgatók Társaságával (EPK).

Az első EPK a politikatudományi szakma felnőtté válását jelzi, amely közel 15 éves múltra tekint vissza. Az EPK tematikája a romániai és a magyarországi társadalmak rendszerváltását követő időszakának változásai és olyan aktuálpolitikai kérdések, melyek a politika napirendjén szerepelnek. Ugyanakkor a politikatudomány mint diszciplína jelenlegi helyzetének ismertetése, valamint a felsőoktatási struktúrában és a közéletben betöltött szerepének megvitatására is sor kerül.

A konferencia munkálatai 2012. május 25–26-án panelbeszélgetések, viták és diákszekciók keretében zajlanak, ezek helyszíne a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politikatudományi Intézete (G-ral Traian Moşoiu utca 71).

Továbbá esti beszélgetések keretében, tabuk nélkül fény derül a szakmában való elhelyezkedési lehetőségek kérdéskörére, BBTE Politikatudományi oktatás jövőjére is.

A szervezők egyetemi hallgatok és fiatal kutatók jelentkezését is várják, akik diákszekciók keretén belül lehetőséget kapnak kutatásaik eredményeinek bemutatására.

Az alábbi tematikában lehet gondolkodni:

 1. Magyar belpolitika különböző vetületei: pártok, reformok, aktuális kihívások, politikai kultúra
 2. Román belpolitika: az átmenet dilemmái, pártok, választások, politikai kultúra, civil szféra
 3. Románia/Magyarország és az EU: csatlakozás utáni tapasztalatok, eredmények
 4. Kárpát-medencei magyarság aktuális problémái: kisebbségi képviselet, kisebbségi jogok
 5. Európai Unió: jogi kérdések, szakpolitikák, a válság integrációs hatásai
 6. A román és magyar regionális politika aktuális kérdései: regionális egyenlőtlenségek, fejlesztési lehetőségek
 7. Autonómia, regionalizmus és vidékfejlesztés: elméleti keretek, gyakorlati példák Európa szerte
 8. Nemzetközi kapcsolatok: elméletek, konfliktusok, nemzetközi szervezetek
 9. Pénzügyi válság aktuális kérdései
 10. Társadalmi változások: demográfiai trendek, fogyasztói magatartás
 11. Politikai kommunikáció: kampányelemzés, politikai marketing

A diákszekciókat a beérkezett kb. 1 oldalas vázlatok értékelése után alakítjuk ki, melyeknek tartalmazniuk kell az előadás témáját, egy indoklást és a várható eredményeket, melyet a következő címre kérünk beküldeni: epkkonferencia@gmail.com.

A vázlatok formai követelményei: Max. 1 oldal, Times New Roman, 1,5-ös sorköz. Az oldal tetején meg kell jelenjen az előadó neve, a témakör, egyetem, szak, helység és az előadás címe.

A vázlatok beküldési határideje 2012. május 15.

A konferenciával kapcsolatos bővebb információt a folyamatosan frissülő http://epkkonferencia.wordpress.com/oldalon találnak az érdeklődők. Ugyanitt tájékozódhatnak a regisztrációval kapcsolatos kérdésekről és konferencia részletes programtervéről is.

Eseménynaptár

2020. november

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30