Ilyen volt a First Cut 5. kiadása

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Ilyen volt a First Cut 5. kiadása
Ilyen volt a First Cut 5. kiadása
Ilyen volt a First Cut 5. kiadása

„A kiállítások közti helyváltoztatást idén semmiképpen sem volt érdemes lépcsőzéssel megoldani, ezúttal ugyanis a liftek fülkéi is kiállítási térként szolgáltak. A szintek közötti átjárást gyakorolva Orbán Orsolya Víztükre című fotókiállításának fekete-fehérbe homályosuló intim felvételeit lehetett megtekinteni. Az aula előtti helyiségben Salamon Orsolya Szék gazdag kulturális örökségéről mesélt a Tradíciók Szék jelenében elnevezésű fotósorozatával, miközben egy laptopból kiszűrődő hang bemutatta a szorgalmáról és versengéséről felismerhető széki embert.” - kezdi beszámolóját Siklódi Lehel, a Filmtett újságíró gyakornoka.

„Az ötödik emeletre érve Ráduly Sándor Overdue című projektjébe ütközhettünk, melynek képei színes textúrák és különböző vallási motívumok ötvözetéből álltak össze. Még mielőtt a stúdióba léphettünk volna, Kiss Réka Kultúrbarlang című videóinstallációja fogadott, melyhez egy klipszerű videóanyag, egy régi televízión vetített képsorozat, illetve egy gazdagon díszített kiállítássarok tartozott, tele régi háztartási tárgyakkal és népviseleti ruhadarabokkal. A stúdióban kapott helyet az elsőéves mesterisek (Farkas Ágnes Anna, Ferenczi Edith, Képíró Dorottya, Kiss Mihály, Mák Krisztián, Makkai Márk, Madarász Ákos) We the trompe-l’oeil című videóinstallációja, amely egy folyamatosan ismétlődő reprezentációt mutatott be. Egy műteremben épp előkészítik egy szerelmespár abszurdba hajló csókjelenetét, mely kép újból és újból festménnyé változik, hogy majd utána minden kezdődhessen az elejéről. Az alkotók a vászon előtt elhelyezett babzsákokkal próbálták maradásra bírni a nézőt, hogy addig folytathassuk az újranézést, míg fel nem fedezünk valami számunkra igazán lényegeset a véget nem érő mozgóképben. A stúdióban továbbá helyet kapott még Tóth Hunor Jártam már itt, de nem ismernek című fotóprojektje, amely az egyetemi évek utáni hazatérését mutatja be szülőfalujába, miközben a különböző méretű fényképek a zárt közösségbe való újrabeilleszkedés kényes folyamatáról mesélnek.”

„A filmek bemutatása előtt sor került még egy vetítéssel egybekötött beszélgetésre Keresztes Péterrel, az első filmes évfolyam volt diákjával, aki a Román Televízió temesvári tudósítójaként dolgozik, és A háborúban nincs jó búcsú című, az ukrajnai menekültekről szóló riportfilmjével elnyerte a regionális európai televízióknak járó Prix CIRCOM különdíját. Keresztes teljesen egyedül dolgozik, de mint elmondta, az alapvető nehézségek mellett megvannak ennek a maga előnyei is, egyszemélyes stábként ugyanis jóval hatékonyabban tud hozzányúlni egy-egy érzékenyebb témához, hiszen az interjúalanyok előbb nyílnak meg egyetlen ember előtt, mintsem hogy kiteregessék ,,szennyeseiket’’ egy nagyobb stábnak. Arról is mesélt, hogy mindig a legnagyobb hitelességre törekszik, majd példaként felhozta egyik budapesti riportját, melyet a Gellért-hegy hajléktalanjairól készített, akik a termálfürdők vízfeleslegét felhasználva hozták létre saját kis fürdőiket a Duna partján. Keresztes közéjük merészkedik, sőt, házi medencéiket is kipróbálja, mert szerinte csak akkor maradhat őszinte, ha képes szimmetrikus viszonyba kerülni alanyaival."

Keresztes Péterrel A háborúban nincs jó búcsú című riportfilmje kapcsán Birtalan Albert, a Kolozsvári Rádió tudósítója is beszélgetett. A helyszíni tudósításban továbbá megszólal Virginás Andrea tanszékvezető, illetve Mikola Csengele és Bodor Balázs végzős hallgatók is. Birtalan Albert helyszíni riportja a Kolozsvári Rádió honlapján hallgatható vissza.

„Ezt követően érkezhetett a várva várt válogatás az idei év legjobb filmjeiből, melyeket a fesztiválokhoz hasonlóan egy előzsűri válogatott ki – ez esetben a szakon oktató tanárok. A témájukban és műfajukban egyaránt sokszínűre sikeredett filmrostát Orbán Orsolya Kedves órák című darabja nyitotta. Erika egy idős férfi házában takarít, időnként el-eltesz néhány régebbi ékszert, erről persze tulajdonosuk mind tud, hiszen nem először csinálja, de jobb dolga is akad annál, mint hogy ilyesmivel foglalkozzon. Az öregúr mérhetetlen magánya felülírja az efféle apró kihágásokat. Erika még ennél is fullasztóbb létbizonytalanságban lubickol, anyját csak akkor hívja, ha pénzre van szüksége, testvérével sem idilli a kapcsolata, de az sem segít helyzetén, hogy egy jónéhány évvel idősebb, házas szeretője van. Mindenkivel konfliktusban van, akivel csak lehet, de legfőbbképp önmagával, hogy végül rájöjjön, ha a megoldás nem is, de az ahhoz vezető út talán mindig is ott lebegett előtte, félúton valahol a legjelentéktelenebbnek tűnő részletek és a leghétköznapibbnak mutatkozó élethelyzetek között.” - folytatja beszámolóját Siklódi Lehel - „Ha valaki arra volt kíváncsi, hogy mit jelent filmrendezőnek lenni, hogy egy színésznek mi mindennek kell megfelelnie, vagy hogy e két szerepkör milyen csatornákon keresztül kommunikál egymással, az elégedetten ülhetett be Mikola Csengele Finding Zoé című színes-szagos szatírájára. A szürreális jelenetekben egyáltalán nem szűkölködő film pazar látványvilággal kényezteti nézőjét, a jelmezek és a díszlet részletes kidolgozottsága egyaránt erős alkotói vízióról beszélnek, és a filmnek közben még arra is jut ideje, hogy főhőse útkereséséről is szóljon néhány szót.”

„Aki a TIFF helyi versenyén még nem látta Sós Timothy Suborbitalját, az most, a First Cut-on pótolhatta. A film egy katolikus pap megvakulásának története, mely keresztúton az egyik legkedvesebb tanítványa, Nóra segít végigmenni. Nóra élete sem traumamentes, nemrég vesztette el ugyanis édesapját, akinek még temetésére sem ment el – na nem mintha haragudott volna a férfira, inkább csak Istenre neheztelt. Így aztán a pap látásának lassan kibomló elvesztése, e miniatűr halál is mélyen megérinti az együttérző fiatalt. A pap látomásainak álomképei szimbólumokban gazdag vizuális megoldásokban teljesednek ki, templomban sétáló páva, a szirének csábításának engedő plébános, vagy az őt énekével felszabadító Orfeusz a filmben egyaránt feltűnnek, hol képletesen, hol a maguk teljes valójában. Nóra a vakulással fenyegető kór ellen bár semmit nem tehet, végig barátja mellett marad, hogy az sikeresen billenhessen át új valóságába. Amikor pedig a film végén a pap már napszemüvegben sétál, végre elérkezett az idő, hogy a nézés aktusa után a látásét is elsajátítsa.

Az Adél szintén versenyben volt a TIFF helyi szekciójának díjáért, nem mellesleg a legutóbbi Filmtett Workshopon forgatták. Lukács Gergely filmje egy bomladozó szerelmi háromszög köré épül, miközben szereplői a férfi-női identitásokról folytatnak diskurzust. Adél, a férfi múltbeli szerelme kapcsolatra vágyik, bár azt máshol kell keresnie, így hát menekülésre adja fejét. A bárányokkal való játszadozás után a lány megkéri a nyáját vigyázó pásztor kezét, a szerelmet és a szerelmét ezzel egyaránt kifigurázva.”

„Egy rövid szünet után a második blokk Bodor Balázs Különös vasárnap című filmjével folytatódott tovább. A film azzal indít, hogy a második világháború halottnak nyilvánított hadifoglyairól közöl információkat, akiket holttest nélküli koporsókban temettek el, sokszor a hozzátartozók bármiféle tudomása nélkül. A nyitány után akár joggal gondolhatnánk, hogy történelmi drámát kapunk, de a film végül inkább a horror irányába kanyarodik el. Szilamér a háborúban elveszett testvére temetése után szellemidézésre adja fejét, a gyászfeldolgozásnak még csak esélyt sem hagyó férfinak azonban ez lesz a veszte. A találkozás megvalósíthatatlannak tűnő valósága oly felkészületlenül éri Szilamért, hogy végül őt magát éri utol a halál: mintha csak azt üzenné a film, hogy a holtak visszahívásáért súlyos árat kell fizetni, melyre nem biztos, hogy bárki is készen áll.

Szabó Barbarának köszönhető az est egyetlen irodalmi adaptációja, a Füst, amely egy Kosztolányi-novellából nőtte ki magát mozgóképpé. A film egy író figurája körül bontakozik ki, akinek napjai többnyire írással és nagy mennyiségű szivar elfogyasztásával telnek. Amikor pedig a férfi azt hiszi, hogy súlyos betegség telepedett rá, azonnali életmódváltást javasol magának. A komikummal becsületesen átszőtt történet sokunknak ismerős lehet, a baj vélt vagy valós pillanataiban ugyanis mindannyian gyors helyzetértékelésbe kezdünk, hogy aztán visszazuhanhassunk oda, ahonnan indultunk, és tovább folytathassuk sötétben való ügyetlen tapogatózásunkat.

Incze Kata Kézcsók, Kicsi című filmje egy éppen szétesni készülő család tragédiáját járja körül. Az édesanya nem bír szót érteni fiával, képtelenek bárminemű kommunikációra, nővére szerint a férfi példakép hiánya lehet a gond. A gyerekét egyedül nevelő anya szép lassan összeroppan a folyamatos terhelés súlya alatt, főleg úgy, hogy sikerélményről legjobb esetben is csak álmodozhat. A játékidő előrehaladtával a traumák befoltozásának lehetősége egyre távolabbi céllá válik, és már az egymás arcába beleordított sérelmek hangos kimondása sem könnyít a helyzeten. A kis család a szemünk előtt hullik darabjaira, pedig a szeretet talán egy percig sem hiányzott a képletből, csupán a tálalás fontosságát sikerült igazán alábecsülni, illetve a csatornák folyamatos eldugulásáról sikerült megfeledkezni.

A vetítéssorozat utolsó darabja Nagy Márton komikus elemekkel fűszerezett vámpírfilmje, az Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon volt. A talpraesettnek nem igen nevezhető fiú, aki már a sokadik ételkihordó-állásinterjúját bukja el, egy napon találkozik egy vámpírral, az egyik randi után (a fiú nagy meglepetésére) pedig már sikerül is őt ágyába bújtatnia, csakhogy a beszűrődő reggeli napfény egyáltalán nem bánik kesztyűs kézzel a lánnyal. A fiú abban a hitben élve, hogy volt szerelme őt is vérszívóvá változtatta, megpróbálja felvenni a vámpírok mindennapjainak ritmusát a hozzá tartozó szükségszerű kellemetlenségekkel, mind mondjuk az idős nénik vérének kiszívása vagy a napfénytől való szigorú tartózkodás.” - zárja beszámolóját Siklódi Lehel.

Hírek
2023-03-23
2023-03-22
2023-03-21
2023-03-20Tagek

A Filmul de Piatra filmfesztiválon nyert díjat egyik hallgatónk filmje
Orbán Orsolya a Szőke és Barna című államvizsgafilmjével szerezte meg a ,,ficțiune" kategória fődíját.

Nemzetközi filmfesztiválon nyert fődíjat a Filmtudomány mesterképzés egyik hallgatója
Nagy Márton, másodéves Filmtudomány mesterszakos hallgatónk a cardiff-i Vampire Film & Arts Festival fődíját szerezte meg.

Kairói kalandok - megérkezett a KáVéPONT első évadának utolsó része
Szenkovics Dezső beszélgetett Ilyés Kingával és Zeiler Izával a SURL Competition konferenciáról

Jogász oktatóink előadásai az ESCLH konferenciáján
A Jogtudományi Szak oktatói részt vettek az European Society for Comparative Legal History/Európai Összehasonlító Jogtörténeti Társaság Lisszabonban a június 21-24. között szervezett biennális konferenciáján.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a foRMAtion-projekt
A koronavírus okozta pandémia következtében az on-line térbe kényszerült foRMAtion projekt egy újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen újra lehetőség nyílott a személyes találkozásra, ami új lendületet adott a projektnek.

Közösségünk hagyományos értékeire támaszkodva építhet jövőt - Mindset kerekasztal-beszélgetés
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői François-Xavier Bellamy, francia filozófus, európai parlamenti képviselő, Kelemen Hunor, miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke és Szenkovics Dezső, karunk dékánja, valamint Vincze Lóránt, európai parlamenti képviselő voltak.

Érd el önmagad legjobb verzióját! – startol a felvételi a Sapientián
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem június 24-től kezdődően megnyitotta a felveteli.sapientia.ro online felületét, itt iratkozhatnak az egyetemre azok az érdeklődők, akik 2022 őszétől az intézményben szeretnék megkezdeni tanulmányaikat.

SapExperience 2022 – ott leszünk a VIBE Fesztiválon
A Koli Sétány külön helyszíneként hozunk különböző állandó programokat a sapientiás hallgatói önkormányzatokkal közösen a megpihenni-szórakozni-tanulni vágyóknak 2022. június 30 – július 3. között a Maros-parton, ráadásul oktatóink is a VIBE Koli programját is erősítik.

FELVÉTELI 2022
A Kolozsvári Kar képzéseire ONLINE lehet iratkozni.

5. kiadásához érkezett a First Cut
Július 1-én 16 órától kezdődnek a vetítések a Hunyadi Mátyás díszteremben.

Az idő a polgári jogban és a polgári eljárásjogban
A Sapientia EMTE Jogtudományi Intézete konferenciát szervez április 8-án.

Nemzetközi protokollversenyen szereztek különdíjat hallgatóink
Két éves megszakítás után idén, június 10-én ismét sor került a Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyre.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki egyetemünk rektorát
Tizenkét erdélyi közéleti személyiséget részesített állami elismerésben Magyarország köztársasági elnöke, Áder János Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából.

Tavalyi államvizsgafilmünk az idei Magyar Mozgókép Díjak jelöltjei között
Török Előd és Kádár Márk Missing light című filmje a legjobb kisjátékfilm díjáért versenyez majd.

Hallgatónk fotókiállítása a Tranzit Házban
Május 20-25. között a kolozsvári Tranzit Ház stúdiótermében nyilvános kiállítás keretében kerül bemutatásra Tóth Hunor Jártam már itt, de nem ismernek című fotós diplomamunkája.

Széki tematikájú fotókiállítás mesteris hallgatónktól
Vasárnap, május 22-én, 11:00-tól nyílik meg Salamon Orsolya Tradíciók Szék jelenében című tárlata.

Lezárultak az idei harmadik államvizsgafilm munkálatai is
Mikola Csengele, rendező Laczkó Tibor, operatőrrel közös Finding Zoé című filmje.

Leforgott az idei második mesteris záróvizsgafilm is
Lestyán Kata rendező Ilyés Dániel operatőrrel dolgozott az Anyánk és mi című projektjén.

Még egy államvizsga film munkálatai zárultak le
Farkas Júlia rendező és Nagy Róbert operatőr Ahogy elképzeltem című munkája a negyedik államvizsgafilm ami leforgott az idén.

Leforgott az első idei mesteris záróvizsgafilm
Kerestély Dóra rendező és Dózsa Endre operatőr közös projektje.

Felhívás - Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program
A jelentkezésre 2022. június 15 – 2022. július 15. között van lehetőség.

Elballagtak a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának végzős hallgatói
A 2021/2022-es végzős évfolyamok ballagási ünnepsége június 18-án volt megtartva a Farkas utcai református templomban.

Bál a Központi szállóban - a 2021/2022-es tanév második félévének vizsgaelőadása
A Táncművészet szak diákjai június 8-án tartották második féléves vizsgaelőadásukat.

Bronzéremmel tértek haza mentorált diákjaink a Belgrádban megrendezett 28th International Conference of Young Scientist nemzetközi világversenyről
A Sapientia EMTE, valamint a Kolozsvári Református Kollégium között fennálló középiskolai tehetséggondozási együttműködés eredményeként Gombár Aletta és Székely-Varga Szilárd 11., illetve 12. osztályos tanulók bronzéremmel tértek haza a 2022. április 7-13. között Belgrádban megrendezett 28th International Conference of Young Scientist nemzetközi szintű világversenyről.

Első ízben kapott legmagasabb szakmai besorolást időszakos akkreditációs felmérésén a Sapientia EMTE
Közzétette a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem legfrissebb, 5 évente sorra kerülő periodikus minőségi felmérésének eredményét. A jelentés szerint a Sapientia EMTE fennállásának több mint 20 esztendeje alatt első ízben kapta meg a legmagasabb szakmai besorolást, kiemelt bizalmi minősítéssel („grad de încredere ridicat”).

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2022
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként.

Gyászhír – elhunyt Molnár Beáta volt hallgatónk, óraadó oktatónk
A Sapientia EMTE munkaközössége mély fájdalommal búcsúzik Molnár Beátától, a volt kommunikáció és közkapcsolatok szakos marosvásárhelyi hallgatónktól, a Kolozsvári Kar óraadó oktatójától.

Egy mindenkiért című dokumentumfilm vetítése, közönségtalálkozó Szilágyi Áronnal
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a Nemzeti Tehetség Központtal együttműködésben szervezi meg 2022. május 25-én a háromszoros olimpiai bajnokról, Szilágyi Áronról szóló Egy mindenkiért című dokumentumfilm vetítését

Számos sikeres előadással és OTDK kvalifikációval zárult a XII. kTDK
51 résztvevő, 28 dolgozat, 5 kisfilm, 6 fotósorozat, 3 táncelőadás és 20 OTDK kvalifikáció.

Angol nyelvű konferenciát szervezünk kisebbség témakörben

Hetedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Jogászgyűlést
A VII. Erdélyi Jogászgyűlésre május 20-22. között kerül sor Székelyudvarhelyen.

Elérhető a XII.Kari Tudományos diákköri konferencia programja
A megnyitón dr. Szilassi Péter, a díjátadón pedig dr. Wilhelm Zoltán tart előadást.

Román nyelvű konferenciát szervez a Jogtudomány Tanszék
A konferencia címe: “Dreptul penal și procesual penal în teorie și în practică”

Szabadegyetemet szerveztek Széken a táncházmozgalom 50. születésnapjára
Május 6-8. között szervezte meg az Erdélyi Hagyományok Háza, a Kallós Zoltán Alapítvány és a Széki Polgármesteri Hivatal.

Bővül intézményi partnereink listája: együttműködést kötöttünk a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel
A látogatás folyamán sor került egy szakmai megbeszélésre az együttműködési lehetőségekről, melyet követően együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény a jövőbeni gyümölcsöző közös munka reményében.

15 éves a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék
Az évforduló alkalmából május 11-13. között ünnepi programsorozattal készülnek a Tanszék munkatársai.

Megjelent a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2022/23-as tanévre szóló felhívása
A pályázati űrlap kitöltése és benyújtása, valamint a szükséges kötelező és opcionális iratok csatolása a Neptun webes felületén, a kérvény modulon keresztül lehetséges 2022. május 11–25. között.

Sapis sikerek a Pályázd be magad az EU-ba! versenyen
Második díjban részesült Incze Izabella- Janka (Jog IV. év), valamint negyedik díjban részesült Szabó Erzsébet- Zsófia (Jog II. év) és Nagy Gellért (Jog IV. év).

Terepgyakorlat a Torockó-hegység északi részén
Aranyoslonkáról indulva a Bedellő-hegység előterén végigmenve értek el a mésztufán átbukó Sipote-vízeséshez.

A Drakula halála celluloid-workshopunk újabb felvonást zárt le
2022. május 2-án, hétfőn 16 órától a kar Hunyadi Mátyás dísztermében különleges programsorozattal készülünk a a Magyar Film Napjának (április 30.) alkalmából.

Megjelent a KáVéPONT Sapientia legújabb epizódja!
Az új részben egyetemünk rektora, Tonk Márton mesél hobbijáról, a retro autók gyűjtéséről.

Leforgott az idei második államvizsgafilm is
Fekete Tímea rendező és Voloncs Orsolya operatőr Így szólt hozzám Édesapám című filmjének munkáltaiaról a következőket mesélte a rendező:

Leforgott az idei első államvizsgafilm
Bodoni-Dombi István a következőket mesélte Project Ecotec című filmjének munkálatairól:

Ott voltunk a goEast Filmfesztiválon
Rendhagyó módon: oktatóink retrospektív filmvetítése, meghívott előadása és volt hallgatónk közreműködésével készült versenyfilm révén.

A bonchidai Bánffy-kastélyba látogattak hallgatóink
2022. április 6-án a filmművészet, fotóművészet, média szak első- és másodéves hallgatói oktatóik, dr. Mira Marincaș és dr. Tóth Orsolya vezetésével a bonchidai Bánffy-kastélyba látogattak egy tavaszi terepgyakorlat alkalmából.

Közös projektben vettünk részt a BBTE hallgatóival
Szőllősi Eszter (BBTE, dráma tagozat) rövidfilmje készült el a tanszékünkön működő Fiatal Filmesek Műhelye keretében.

Magyar Egyetemi Filmdíj 2022
A 2021-es év sikerei után idén is elindulnak a Magyar Egyetemi Filmdíj vetítései!

Belső képek: Hintz Ella fényképei
Holnap, március 17-én, 17:00-tól kerül sor a Belső képek című, a Hintz Ella hagyatékát feldolgozó kiállítás megnyitójára.

Mira Marincaș Mea fascia című kötetével debütál
Oktatónk könyvbemutatója március 11-én (pénteken), a Vallásszabadság Házában veszi kezdetét, 17 órától.

Hallgatónk a Filmtett gyakornoki programjában
Fazakas Lehet 3 hónapig a Filmtett gyakornoka lesz.

Nemzetközi versenyen értek el második helyezést hallgatóink
A SU Real Life Competition 2022 versenyen Ilyés Kinga (Jogtudomány szak, IV. év) és Zeiler Hilda Izabella (Filmművészet, fotóművészet, média szak, II. év) vett részt.

A Táncművészet szakunkról írtak a Krónikában
,,Színvonalas, a népi kultúrát, ezen belül pedig a táncművészetet ismertető képzést kínál néptáncegyüttesek tagjai számára, vagy a táncot oktató pedagógusokat nevel ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karán két éve indított táncművészeti szak." - írták a bevezetőben

Retusálás címmel mixed média kiállítást nyitottunk...
... Mira Marincaș oktatónk és Mikola Csengele hallgatónk munkáiból.

Nemzetközi elismerésben részesült volt hallgatónk riportfilmje
A Román Televízió temesvári munkatársaként dolgozó Keresztes Péter a Prix CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját nyerte el.

Kolozsváron járt Szijjártó Péter – a Sapientia EMTE-re is ellátogatott
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere egyetemünk vezetőivel is találkozott 2022. április 14-én a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán.

Így zajlott a Nyílt napok hete
Két év után ismét személyes jelenléttel tartottunk nyílt napokat április 4–8. között.

Bukaresti tanulmányúton jártak hallgatóink
A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék, a világjárvány miatti többéves kényszerszünet után, 2022. április 13 és 15. között ismét tanulmányutat szervezett alapképzéses és mesteris hallgatói számára.

„A jogfejlődés hasonló és eltérő útjai Kelet-Közép-Európában” – megjelent joghallgatóink tanulmánykötete
Március végén jelent meg a Forum Iuris könyvkiadónál a Sapientia EMTE, illetve a Miskolci Egyetem joghallgatóinak közös tanulmánykötete A jogfejlődés hasonló és eltérő útjai Kelet- Közép-Európában címmel.

Meghosszabbították a jelentkezést az NKE Kolozsvárra kihelyezett doktori képzésére a 2022/2023. tanévre
Az új határidő április 30. A képzés helyszíne Kolozsvár.

Gyere velünk táncolni a Tánc Nemzetközi Világnapján!
2022. április 29-én felvételi előkészítőt tartanak a Sapientia EMTE Kolozsvári Kar Táncművészeti szak oktatói.

Március 18-án zajlott az RMKT pénzügyi vetélkedőjének két regionális döntője Kolozsváron
A versenyen oktatónk, dr. Balla Emese zsűriként vett részt, valamint kiosztottunk egy Sapientia különdíjat.

Nyílt Napok a kolozsvári Sapientián!

Online felvételi előkészítőt tart a Média Tanszék
Jelentkezni április 19-én, déli 12 óráig lehet a sapientia.ffm@gmail.com címen

Fedezzük fel együtt Kolozsvár rejtett kincseit!
Városmegismerő séta Kolozsváron dr. Murádin János Kristóffal.

Az Óperenciás tengeren és Hollywoodon is túl - megjelent a KáVéPONT legújabb epizódja
Farkas Boglárka beszélget Virginás Andreával és Lakatos Mihállyal.

Újabb kiemelkedő siker a középiskolai tehetséggondozásban
Ismét szép siker született a Sapientia EMTE, valamint az erdélyi magyar középiskolák és az ott zajló középiskolai tehetséggondozás közötti együttműködés eredményeként.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara pályázatot hirdet a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola keretében elvégzendő doktori képzésre
A doktori képzés résztvevői jogviszonyt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel létesítenek, a képzés helyszíne pedig a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara.

Sapientiás sikerek az ETV Petőfi-versenyén
A hallgatóink közreműködésével készült kisfilmek I. és II. helyezést értek el az Erdély Magyar Televízió által rendezett Petőfi-tematikájú történelmi diákvetélkedőn.

Németország hadsereg- és haditechnika-fejlesztéséről adott interjút dr. Szenkovics Dezső
A cikk Átalakuló európai erőviszonyok: Németország megelőzi Oroszországot a katonai kiadások terén címmel jelent meg a Maszol portálon.

Megszervezték a XXXII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny erdélyi fordulóját
A vetélkedőre 2022 március 5-én került sor.

Fiatalon Erasmussal: Európában és a világban! – online tájékoztató és beszélgetés
A rendezvény időpontja: 2022. március 10., csütörtök, 18:00.

Erdélyi középiskolásokkal közösen készítettek filmet hallgatóink
A Sapientia EMTE egyike azon felsőoktatási partnerintézményeknek, amelyek részt vesznek az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett, erdélyi magyar középiskolásoknak szánt versenyben, ahol öt középiskola készít kisfilmet Petőfi erdélyi látogatásairól.

Egyeztettünk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel
Egyetemünk rektora, dr. Tonk Márton online egyeztetést folytatott február 27-én kiemelt partnerintézményünk, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel, dr. Orosz Ildikó elnök asszonnyal, illetve dr. Csernicskó István rektor úrral.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2022 nyara) és tanulmányi mobilitás (a 2022/23-as tanév első féléve)

Ahol a tetűverseny volt a szórakozás – február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
A KáVéPONT legújabb epizódjában dr. Murádin János Kristóf az erdélyi magyarok szovjet fogságba hurcolásáról beszél.

A Sapientia EMTE Erasmus+ pályázatot hirdet oktatási és képzési célú mobilitási támogatás elnyerésére 2022-2023-ban
A pályázatok 2022. március 18. péntek déli 12 óráig küldhetők be.

Megjelent oktatónk, dr. Kokoly Zsolt médiajog kötete
A könyv címe: Jurisdicția asupra furnizorilor media în reglementarea Uniunii Europene. Evoluția criteriilor de determinare a jurisdicției de la Directiva televiziunii fără frontiere (1989) până la Directiva serviciilor mass-media audiovizuale revizuită (2018)

Könyvbemutató: Az egyházi ingatlan-visszaszolgáltatás gyakorlata Romániában 1997-2016
Markó Attila kötetének bemutatója: 2022. február 25, 10.00 óra, Kolozsvár, Bocskai-ház, Óváry terem.

Újabb interjúban mesélt az orosz-ukrán konfliktusról karunk dékánja
Szenkovics Dezső az Erdélyi Figyelő vendége volt.

A Szabók bástyájában tartanak kiállítást hallgatóink
Mák Krisztián ÁL/ARC és Ráduly Sándor Overdue című kiállátasát látogathatják

Támad-e az orosz medve? - megérkezett a KáVéPONT újabb epizódja
Ezúttal Szenkovics Dezső, karunk dékánja beszél az orosz-ukrán konfliktusról.

Visszanézhető az Obscura. Sötét. Kamra. című online kiállításunk megnyitója
Az érdeklődők körbejárhatják a virtuális kiállítótret is.

Bemutattuk a Karon működő nemzetközi projektjeinket
Három ERASMUS+ projekten dolgoznak párhuzamosan a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék oktatói: a kutatásmenedzsment témájú foRMAtion projekt, az EU biztonságáról és fenntarthatóságáról szóló EUSecure projekt, valamint a kisebbségi nyelvhasználatot megcélzó Listen projekt.

A természetben -Sapixel Nemzetközi Fotópályázat különkiadás-
A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) és a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat (kHÖK) közös erővel szervezi meg a Sapixel Nemzetközi Fotópályázat különkiadását, melynek címszava A természetben.

A Spirál mostmár Netflixen is elérhető!
A rendező, dr. Felméri Cecília volt hallgatónk, jelenleg a Média Tanszék oktatója.

Micimackó, mutasd magad! – interjú dr. Vallasek Magdolnával
Mikor válik egy alkotás közkinccsé?

Dr. Weiszburg Tamás volt vasárnap a Vajdasági Televízió egyik meghívottja
A „Fókuszban” műsor keretében a szerbiai lítiumbánya ügyét járták körül.

dr. Poszet Szilárd a Telesuli legújabb adásában
A Környezettudomány Tanszék vezetője a Föld belső szerkezetéről tartott előadást.

Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán adott interjút dr. Szenkovics Dezső, karunk dékánja
Az Erdélyi Magyar Televízió 24plusz című adásában beszélgettek.

XVII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia
Jelentkezési határidő: 2022. január 31. (online)

Online nyílt napot tart a PTE Művészeti Kar a sepsiszentgyörgyi festő és szobrász képzés kapcsán
Időpont: 2022. január 31., 10 óra.

OBSCURA. SÖTÉT. KAMRA.
Január 21-én, 18:00 órától lesz a második online fotókiállításunk megnyitója.

Lezajlott a Táncműveszet szakos hallgatók közös vizsgaelőadása
A Táncművészet szak a 2021–2022-es tanév első félévét záró gyakorlati kollokviumaiból egy egész estés, közönség előtt zajló táncelőadást tartott, mindkét évfolyam közreműködésével.

Ott leszünk a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
A tavalyi online kiadás után személyesen is találkozhatunk 2022. január 13–15. között Budapesten a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo A csarnokában, a KT17-es standnál. Akik pedig nem tudnak eljönni a rendezvényre, online csatlakozhatnak be .

KáVéPONT Sapientia címmel indítottuk el kari podcast-sorozatunkat
Az első epizódban dr. Murádin János Kristóf mesél a makettezésről és bemutatja gyűjteményét.

Kiállításra kerül a Sapixel Nemzetközi Fotópályázat 50 legjobb fotója.
A kiállítás megnyitója január 8- án, 16 órától lesz a Szabók bástyájában (Turnul croitorilor, str. Baba Novac 2.)

XII. Kari Tudományos Diákköri Konferencia - Felhívás
A XII. Kari TDK-ra 2022. május 19–21. között kerül sor.

Csitul-e a kazahsztáni belviszály? - Dr. Szenkovics Dezső interjúja a Kolozsvári Rádióban
Rostás-Péter István meghívására a Kolozsvári Rádió Tetőterasz című műsorának volt meghívottja dr. Szenkovics Dezső, karunk dékánja.

Végzős egyetemisták, mesteris hallgatók és doktoranduszok számára hirdet pályázatot Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa
A jelentkezési űrlapot 2022. január 31-ig (postabélyegző dátuma) lehet leadni és még aznap 15 óráig szükséges a jelentkezési lapot a fent említett e-mail címre elküldeni.

Különdíjat kaptunk a CineMAiubit 2021-es kiadásán
Kihirdette győzteseit a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem diákfilm-fesztiválja, a CineMAiubit.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Kolozsvári Kar

Cím: 400193 Kolozsvár, Tordai út (Calea Turzii) 4. sz., Kolozs megye, Románia

Tel.: +40-364-401-458
Fax.: +40-364-410-069

E-mail: office@kv.sapientia.ro

btz webdesign