Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Kolozsvári Kar – kv.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

ELMARAD - Folytatódik az Egyetemi Esték rendezvénysorozatunk

Október 28-án, hosszabb kihagyás után dr. Zachar Péterrel Krisztiánnal folytatódik szakmai előadássorozatunk.

Időpont: 2021. október 28., 18 óra
Helyszín: B301-es terem

Dr. Zachar Péter Krisztián a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának docense, a Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék vezetője és a kar nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese. Fő kutatási területei a 19. és 20. századi politikatörténet és nemzetközi kapcsolatok, érdekvédelmi szervezetek és kamarák, a hivatásrendiség története és a kereszténydemokrácia Magyarországon.

 

A francia-német tandem és az európai integráció

2019. január 22-én, 56 évvel a történelmi jelentőségű Elysée-szerződés aláírását követően Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a történelmi Aachen városában aláírta a „Német-francia együttműködésről és integrációról szóló szerződést”. A kétoldalú egyezmény célja, hogy az 1963-ban megkezdett történelmi folyamatokat újragondolva a jelenkor kihívásaihoz igazítsa a két ország együttműködését, különösen az Európa-politika, a közös kül- és biztonságpolitika, valamint a gazdaság terén. Erre a Brexit árnyékában és az EU jövőjéről folytatott viták kezdetén különösen nagy szükség volt. Ugyanis a német politika számára Adenauer óta Európa szimbolikus jelentőséggel bír. Az egyszerű anyagi érdekek mellett kialakult egy olyan értékközösség képe (Wertegemeinschaft, value community), amely szinte sehol máshol nem fogható meg a közösségben. Épp ezért a német politikai centrum nem tett és nem tesz különbséget a német nemzeti érdek és az általános európai érdekek között és ezek elérésében folyamatosan Franciaországra támaszkodva igyekszik eredményeket elérni. Az előadás ezek irányait és lehetséges forgatókönyveit, a sorsdöntőnek tekinthető közelgő német és francia választások fényében igyekszik áttekinteni.

 

A rendezvény szervezője a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, a Robert Schuman Egyesület és a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat.

Eseménynaptár

2021. október

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031